MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Toerismestrategie Marokko lijkt te werken

08 augustus 2006 | in Marokko, Toerisme | 15 Reacties

Toerisme in MarokkoHet ziet ernaar uit dat Vision 2010, de strategie van de Marokkaanse overheid voor de ontwikkeling van de toeristische sector, op de goede weg is. Dat meldt de EVD. Het doel is in 2010 10 miljoen toeristen per jaar in het land te ontvangen. Om dit te bereiken, is een groei van 15 procent van het aantal bezoeken per jaar nodig.

De cijfers uit de luchtvaart zijn een goede indicator. Recente cijfers uit deze industrie laten zien dat in 2005 het personenluchtverkeer in Marokko met 18 procent is gegroeid. Dit is twee keer zoveel als de groei wereldwijd. Het aantal passagiers dat in 2005 het internationale vliegveld van Marrakech aandeed, groeide met 32 procent. De ondertekening van de ‘open skies’-overeenkomst met de EU in december 2005 zal naar verwachting de groei in de luchtvaartsector verder doen toenemen en de groei van de toeristische sector faciliteren.

De Marokkaanse minister voor Toerisme, Adil Douiri, verwacht dat 6,5 miljoen toeristen Marokko in 2006 zullen bezoeken

Er zijn 15 reacties

 1. Youssef
  08 augustus 2006 om 07:14 uur.

  Wat doen ze daar eigenlijk? meer dan de helft zijn van Marokkaanse afkomst of niet?!
  Maar die anderen, wat brengen ze nou ons goed eigenlijk?! dat vraag ik me vaak af, een antwoord hiervan kan ik niet aankomen!

 2. peter
  09 augustus 2006 om 12:19 uur.

  Beste Yousef,

  Ik zal het je uitleggen en ik denk dat ik dan je vraag heb beantwoord:
  ——————————————————————————————–
  Marokko is een land met veel mogelijkheden. Het land is rijk aan grondstoffen (waaronder fosfaat) en recentelijk is er in de Westelijke Sahara olie ontdekt. Ook is er een welvarende visindustrie voor de Atlantische kust. Het land verdient goed aan de exportlandbouw en het toerisme bloeit als nooit tevoren.

  Door de economische groei zal Marokko over enige jaren een welvarend land kunnen worden. Ook worden stuwdammen aangelegd voor de irrigatie van de land en tuinbouw. Koning Mohammed VI wil dat Marokko zich verder ontwikkeld naar een land die zich zelf rijkelijk kan voorzien. Een land die belangrijke handelsbetrekkingen onderhoudt met andere landen. Zo kan de economie en dus ook de welvaart echt op gang komen. Juist de bevolking zal hiervan op langer termijn kunnen profiteren. Natuurlijk er moet wel hard gewerkt worden. De bevolking zal over enige jaren ruim in het werk zitten.

  Ook scholing, de zorg en huisvesting zal over enige jaren beter worden. Maar dan moet eerst wel sprake zijn van een economische groei. Pas dan kan de Overheid ook investeren in de ontwikkeling van de infrastructuur/ woningen/onderwijs/ de zorg/veiligheid/sport en cultuur.

  En het begin is al gemaakt. Koning Mohammed VI is pas 7 jaren aan de macht en heb vertrouwen in deze Koning. Wees geduldig en je zult het meemaken dat jouw vaderland over enig jaren zal opbloeien. Ik hoop dat het je nu duidelijk is. En waarom moet nu eerst wordt geinvesteerd in de toeristen-projecten land en tuinbouw? Als er gewerkt moet worden, moeten de mensen ook eten en drinken.

  Er zal toch eerst, hoe dan ook, geld nodig zijn om het land verder op te bouwen.

  Dat zal ook lukken want er worden in de kustgebieden een aantal duurzame projecten opgezet. Dit zal aan ruim 38000 mensen werk opleveren. Denk aan de Horeca, winkels, sportcentra, en de kleine onderneming.

  Yousef en het is merendeels de Marokkaanse bevolking zelf die de economische opbouw positief zullen beinvloeden en wel onder leiding van Koning Mohammed VI en Regering. Je weet dat de Koning en Regering zetelt in Rabat. De Koning wil dit projectmatig aanpakken en ik denk dat dit een goede keuze is. Want hoe kom je aan water? Precies, stuwdammen maar die moeten dan ook eerst worden aangelegd en dat kost miljoenen!! Daarvoor moet dus eerst geld zijn. Ook het IMF zal zorgen voor de finaciering maar die moeten ook weer worden terugverdiend IMF staat voor Internationaal Monetair Fonds de Wereld Bank. Daarom worden duurzame projecten opgezet.

  Rabat is een belangrijke Regerings-stad van Marokko. Cassablanca en Marakech zullen ook een belangrijke bijdrage leveren aan de opbouw. Eerst zal de aandacht uitgaan naar het opzetten van Projecten in de kustgebieden en daarnaast wordt ook aandacht besteed aan Land/Tuinbouw/Visserij en Irrigatie dus het aanleggen van stuwdammen zodat de landbouwopbrengst zal stijgen.

  Verder zal ook gedacht worden aan de grondstoffenwinning Zoals olie en fosfaten) Marokko heeft gronstoffen en dat vergt ook enige investering.

  Kortom: Toerisme land/tuinbouw, de visserij en de grondstoffen zoals olie zijn belangrijke bronnen voor de inkomsten. Zo zal Marokko over enige jaren uit het diepe dal klimmen. Dat gaat niet van de een op de andere dag.

  Ik hoop dat je nu wat meer begrip kunt opbrengen voor de huidige ontwikkeling. En als je vragen hebt dan zal ik die zo goed mogelijk beantwoorden er zijn vast nog meer mensen die je het een en ander kunnen uitleggen. Zo leren we van elkaar. Gr. Peter

 3. maryam
  09 augustus 2006 om 12:44 uur.

  heel goed uitgelegd Peter,gelukkig zijn er nog mensen die nog moeite doen om een serieuze reactie te geven;en zo leren we inderdaad veel van elkaar

 4. elTahar
  09 augustus 2006 om 03:20 uur.

  kletskoek,je geeft een beeld die niet overeenkomt met de werkelijkheid,toerisme is geen panacee en zal het ook niet worden er speelt veel meer dan wat je net aangaf.

  Men heeft niet alleen met een economische probleem te maken maar ook met een maatschappelijke en politieke probleem te maken,een zoals bekende corrupte systeem die in de hand wordt gehouden door een kleine elite die praktisch het voor het zeggen hebben,voeg daar nog een gebrek een democratische controle en dan kan men spreken van de bron van het probleem.

  Ik zal het concretiseren,ik geef toe er is meer gebeurd in de afgelopen zeven jaar dan in al die dertig jaar toen zijn vader de macht strak in handen had,allereerst het feit dat de koning dit instigeert bewijst al van een manke,de koning oefent nog teveel politieke macht terwijl de macht naar de parlement (volksvertegenwoordigers) toe moet,men kan geen goed opererende economische systeem hebben wanneer een zoals genoemde elite het voor het zeggen hebben,en terwijl veel ambtenaren en andere overheidsdiennaars nog vaak gecorrumpeerd zijn,ik meen dat hier als eerste wat aangedaan moet worden voordat je een economische bloei kan bewerkstelligen,toerisme blijft een (ondanks de projecten die worden en zijn opgericht) druppel op een gloeiende plaat,en is als hoofdprodukt een zwaktebod,men kan niet te afhankelijk worden van deze sector,er moet nog meer aan bijv analfabetisme worden gedaan met name aan de vrouwen die helaas in dat land nog oververtegenwoordigt zijn.Fosfaat is zoals al een lange tijd geen winstgevende sector.Onlangs heeft Marokko een contract verlengd met de E.U. betreffende dat Europese vissersboten langs de kustlijn van Marokko mogen vissen,in ruil voor geld,alleen de Marokkaanse vissers zullen nooit kunnen concurreren met de meestal moderne schepen van Europa,kortom Marokko heeft zich hier ook eigenlijk verkocht voor een marginale bedrag.

  Kortom ,Marokko zal zich voornamelijk moeten richten op het bestrijden op corruptie en de systeem die nodeloos hervormd moet worden,meer (politieke) macht aan het parlement die de regering en andere overheidsinstanties kan controleren,meer geld en tijd besteden tegen analfabetisme en scholing en het bevorderen van Marokkaanse ondernemers,aangezien bijna al de bedrijven in handen zijn van andere landen (met name westerse landen) waarin het geld blijft in Marokko die dan ook uitgeven vaak wordt in dat land wat ook weer de koopkracht van de onderdanen kan vergroten en automatisch ook meer werk oplevert.
  De 38000 extra werk klinkt alleraardigst maar is over een bevolking van meer dan dertig miljoen “peanuts'”,en dan hebben we het niet over de nare neveneffecten van al die toerisme (milieuvervuiling,prostitutie etc..).En zoals je weet is er nog geen sprake van enig gewin van olie in de Westerlijke -Sahara,gezien de onzekere politieke situatie,stereker nog het kost Marokko alleen elke dag geld ,er wordt per jaar een grote som geld besteed aan dat gebied om de bevolking te paaien,een voorbeeld; voedsel wordt door Marokko gesubsidieerd terwijl de rest van Marokko dat profijt niet heeft.

 5. elTahar
  09 augustus 2006 om 03:23 uur.

  overigens voor de goede orde ik bedoel natuurlijk een oververtegenwoordiging van analfabetisme onder vrouwen

 6. ali
  09 augustus 2006 om 07:05 uur.

  MAROKKO ( juni 2006 )

  1. Economische conjunctuur

  Het jaar 2006 geeft betere vooruitzichten dan de resultaten geboekt in 2005, dit wordt trouwens bevestigd door de voorspellingen van de “Confédération Générale des Entreprises du Maroc” (CGEM) en de vooruitzichten van het Ministerie van Financies en van het “Haut Commissariat au Plan” (HCP).

  Op basis van de resultaten van 2005, die nog niet definitief zijn – 1,8% van de groei volgens het Ministerie des Financies en 1,6% volgens het HCP – voorzien beide een nettere positieve economische toestand dit jaar.

  De Financieringswet voorziet een groei van 5,4% in 2006, het HCP voorziet een BBP van 5,2%, in de veronderstelling dat de gemiddelde granenoogst hoger zal liggen dan het normale gemiddelde (65 miljoen kwintalen) en zal oplopen tot 5,7% als de klimatologische omstandigheden voordelig blijven in de lente (hetgeen kan leiden tot een graanproductie van 75 miljoen kwintalen).

  Dit positieve scenario onderlijnt het belang van de landbouwproductie in het BBP van Marokko, en die afhankelijk is van de regenval. De vooruitgang van de Marokkaanse economie blijft aldus zeer onvoorspelbaar.

  Wat de buitenlandse handel betreft, heeft het tekort van de commerciële balans nog toegenomen : +23,4% in 2005. In 2005 (11 eerste maanden) liep de invoer op tot 162,6 miljard MAD (ongeveer 15 miljard EUR), terwijl de uitvoer slechts 83,3 miljard MAD (wat minder dan 8 miljard EUR) bereikte. De dekkingscoëfficiënt stelt zich rond de 51,2%. Een van de hoofdredenen van de val van het commerciële saldo is natuurlijk de impact van de energie factuur.

  De balans van de betalingen blijft voor het vijfde achtereenvolgend jaar positief, vooral dank zij de inkomsten van toerisme en de financiële transfers van de Marokkanen die in het buitenland verblijven (MRE).

  De Openbare financiën, niettegenstaande de gewone inkomsten en deze van de privatisering, blijven negatief en worden voorzien op ongeveer 4,2% van het BBP (5,7% zonder de privatiseringen).

  2. Vooruitzichten per sector

  Zoals hierboven vermeld, wordt er dank zij de regen, die zeer belangrijk was de drie eerste maanden van 2006, een uitzonderlijk landbouwresultaat verwacht en aldus een goede agro-industriële aanvoer.

  In de primaire sector, wordt verwacht dat de visvangst zal vooruitgaan dank zij voordelige omstandigheden: modernisering van de kustvloot en de uitrusting van de havens, aanpassing van de commerciële structuur, voorkeur voor vis, nu de kip wordt geboycot (wegens de vogelgriep).

  De mijnproductie steeg in de eerster trimester 2006 met 6% (officiële cijfers), vooral de mineralen niet van ijzerachtige oorsprong, waaronder de fosfaten bereikten een groei van 7%.

  De industriewereld geeft ook een optimistisch vooruitzicht, maar het blijft een sectorieel enthousiasme dat zoals voor de textiel eerder twijfelachtig is. De CGEM en de belangrijkste ondernemers voorzien een gemiddelde stijging van 1% in de omvormingsindustrie.

  De sector openbare werken boekt nog steeds een nette vooruitgang, vooral dank zij het dynamisme van de bouwsector en door het op gang zetten van grote infrastructuren voor toerisme en wegennet. Grote werkwerven worden regelmatig gelanceerd (“Plan Azur”, haven van “Tanger Méditerranée”, autostrades, stuwdammen) hetgeen de ondernemingen in deze sector de gelegenheid geeft op volle toeren te draaien.

  De textielsector, bestempeld als geteisterd eind 2005, begint terug het hoofd op te steken. Vooral naar de Europese markt gericht, is de Marokkaanse textielsector vooral actief in de fast fashion (kleding van gemiddelde prijs en nieuwe collecties om de maand : Zara, Mango, H&M, …)

  De sector toerisme breidt zich verder uit, gesteund door een vooruitstrevende politiek o.a. “Vision 2010” (objectief: 10 miljoen toeristen op het einde van het decennium) en het plan Azur, wat de hoteluitrusting betreft). In 2005 heeft de sector 6 miljoen toeristen geteld met een zakencijfer van over de 40 miljard MAD (wat minder dan 4 miljard EUR).

  De Marokkaanse economie heeft zeker minder voordelige componenten: hogere energieprijs, lagere flexibiliteit en duurdere arbeidskrachten dan de concurrerende langen,…

  Niettegenstaande deze minder gunstige omstandigheden beschikt Marokko over een ontegensprekelijk voordeel: de nabijheid en de toegang tot de Europese markt die neiging vertoont om zekere diensten te delocaliseren (offshoring).

  De studie uitgevoerd door het Kabinet Mac Kinsey op aanvraag van de Marokkaanse regering, raadt Marokko aan vooral de sous-traitance in de sectoren van auto industrie en elektronische uitrustingen aan te moedigen en de sectoren agro-industrie en de verwerking van de producten van de zee en van het artisanaat verder te ontwikkelen.

  3. Perspectieven voor de Belgische ondernemingen

  De studie van de vooruitzichten voor de verschillende sectoren (punt 2) geeft aan de Belgische ondernemingen een overzicht van de beste opportuniteiten. Zij zouden ook een speciale aandacht moeten geven aan de grote werven die werden gestart door de Marokkaanse autoriteiten.

  Naast de grote werken, zoals het “Plan Azur” voor de toeristische sector (waar de onderneming Thomas et Piron twee markten behaalde) en de nieuwe haven “Tanger Méditerranée” (waar de firma Besix een markt behaalde), is ook vermeldenswaard: de reorganisatie van de vallei Bouregreg, tussen Rabat en Salé (een gigantische werf waarvoor de Brusselse intercommunale MIVB een samenwerking afsloot voor het project van de tram Rabat-Salé en waarvoor de groep van Dubaï het bedrag van twee miljard dollar zal investeren.

  Als besluit kan worden gezegd dat verschillende mogelijkheden bestaan, vooral (deze lijst is niet volledig) :

  – In de bouwsector en de sector van openbare werken. Ongetwijfeld hebben deze sectoren een uitzonderlijke ontwikkeling gekend in de laatste jaren en deze tendens is nog altijd actueel en breidt zich verder uit.

  – De ontwikkeling van het toerisme: bouwen van hotels en “sous-traitance”, herstelling van ontvangsthuizen, inrichting van de stranden, sportterreinen, watersportplaatsen.

  – De sector agro-industrie. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en betreffen zowel de verwerkingsindustrie, de visvangst, de biolandbouw als de medicamenten op basis van wilde planten, de kruidenindustrie

  – De energiesector, meer bepaald de alternatieve energieën: wind- en zonne-energie.

  4. Nuttige websites

  http://www.mincom.gov.ma (site du Ministère de la Communication)
  http://www.invest-in-morocco.gov.ma (site de la Direction des Investissements du Ministère des Affaires Economiques)
  http://www.finances.gov.ma (site du Ministère des Finances et de la Privatisation)
  http://www.douane.gov.ma (site de la Direction des Douanes et des Impôts Indirects)
  http://www.habitat.gov.ma (site du Ministère de l’Habitat et de l’Urbanisme)
  http://www.mcinet.gov.ma (site du Ministère de l’Industrie, du Commerce et des Télécommunications)
  http://www.madrpm.gov.ma (site du Ministère de l’Agriculture)
  http://www.tourisme-marocain.gov.ma (site du Ministère du Tourisme)

 7. peter
  10 augustus 2006 om 01:10 uur.

  Beste Eltahar,

  Ik begrijp dat jij de nadruk legt op de beginfase van de economische en politieke ontwikkeling. Natuurlijk waren de omstandigheden voordat Koning Mohammed VI aan de macht kwam veel minder gunstig.

  Koning Mohammed VI is sinds 1999 aan de macht. In de afgelopen 7 jaren is er toch veel gebeurd. Zie de mail van Ali, hij heeft dit keurig en helder uiteengezet.

  Langzaam maar zeker zal Marokko steeds meer terein winnen op gebied van de economische ontwikkeling. Wonen en werken heeft een hoge prioriteit. Daarnaast wordt ook flink gewerkt aan de verbetering van de rechtspositionele aspecten voor de burgers zoals: het onderwijs, de zorg, de huisvesting, de rechten en de plichten van de burger, veiligheid enz.

  Het gaat om twee belangrijke zaken namelijk: Welvaart en Welzijn.

  Dit is mogelijk als de economie stijgt. Pas dan kan worden geinvesteerd in de daadwerkelijke verbetering van het woon/werk en leefklimaat.

  Natuurlijk mag je aan de orde stellen dat een eerlijke verdeling van de welvaart een recht is. Zaken die voor noodzakelijke verbetering vatbaar zijn mag je eveneens onder aandacht brengen en als dit op een correcte wijze gebeurd dwing je ook meer respect en begrip af. Overtuigingskracht! Dus zonder dat je daarbij kwetsende opmerkingen maakt. Het begrip “corrupt” heeft een negatieve lading en ik denk dat het beter is om je diplomatiek op te stellen als het gaat om politieke en maatschappelijke belangen. Pas dan is een goed dialoog mogelijk en bovenal ook zinvol. En zo kunnen we ook van elkaar leren. Menings-verschillen moet kunnen. Dit heet vrije meningsuiting. Zaken beargumenteren en logisch beredeneren maakt een dergelijke discussie zinvol en leerzaam.

  met vr. gr. Peter

 8. nardjis
  10 augustus 2006 om 09:38 uur.

  zolang de corruptie daar de dienst uitmaakt verandert niks. alles dat met de overheid te maken heeft is corrupt van minister tot een dorpshoofd (of hoe je zulke functies noemt). voor de mensen die zeggen dat maroc geweldig is, zou ik zeggen ga lekker daar wonen.

 9. Lotfi
  11 augustus 2006 om 01:47 uur.

  ali volgens mij heb je een een kranten artiekeltje uit de spits overgetypt!!

 10. Chafik
  28 augustus 2006 om 11:08 uur.

  Beste lezers,

  Marokko is door mij dood verklaard. Desondanks dat wij ( Marokkanen ) daar afkomstig zijn, kan Marokko helaas niet bieden voor dweede en derde generatie. Keer op keer werd het duidelijk dat wij daar niets te zoeken: vanwege de aanhoudende curruptie, zolang een agente te koop is voor 1 euro !! mensen ik verkondig hier geen nonsens, dit jaar heb ik dit zelf meegemaakt toen ik naar de stad Melilia wilde binnengaan. Bij de grens, werd mij verteld als je de Nederlandse paspoort niet wilde stempelen, hoef je alleen maar 1 euro ( natuurlijkk als omkoop) aan de agent betalen !!! toch dat is om te huilen. wat mij betreft ga ik voortaan andere bestemming zoeken, zoals Italie, Zweden, Turke, Dubay, Griekland ….behalve Rokki

 11. Rob
  29 augustus 2006 om 10:19 uur.

  CHAFIK, ik kan me iets voorstellen bij wat je schrijft. Toch wil ik, ter verdediging van Marokko, opmerken dat het ontwikkelingsproces vele jaren zal vergen. Zeven jaar is niets! Ik denk dat je het ontgroeien van de huidige situatie moet uitsmeren over 25 jaar.
  Er is nogal iets te doen, zeg! Armoedebestrijding, corruptie, analfabetisme, infrastructuur (wegen, havens, vliegvelden, huizenbouw, etc). Zeker gezien het feit dat er altijd groepen (helaas machtige…) gebaat zijn bij de huidige situatie, is het ontzettend moeilijk om die situatie te verbeteren. Een positief ding is zeker dat steeds meer jonge Marokkanen zich beter scholen en studeren. Wellicht gaat een aantal daarvan, als de ontwikkeling van Marokko voorschrijdt, terug naar hun “roots” en dragen zij op die manier bij met hun kennis. Misschien klinkt het een beetje utopisch, maar het kan!

  Corruptie is zeker een nachtmerrie voor de ontwikkeling van een land, maar we moeten ons wel realiseren dat corruptie hand-in-hand gaat met armoede en ellende. Wanneer het beter gaat met het land en vooral met de bevolking, ondermijn je daarmee de reden van corruptie. Omgekeerd geldt helaas hetzelfde: verslechtering van de leefomstandigheden werkt corruptie en criminalitijd sterk in de hand en verspreidt zich als een onstuitbaar virus.

  Als Marokko de kans krijgt – en dan praat ik nu vooral over kansen van binnenuit – wordt dit virus langzaam vernietigd. Nooit helemaal, want dat is onmogelijk. Corruptie bestaat al zolang mensen dingen nodig hebben van elkaar, dus laten we vooral niet gaan dromen.

  Ik wens Marokko sterkte en succes en steun. Maar laat het vooral niet te veel willen leunen op de rest van de wereld. Zelf doen en slagen maakt het land 100 x sterker dan alles aangereikt krijgen.

 12. roywa
  25 oktober 2007 om 10:20 uur.

  als je de agent ook geld geeft dan ben je ook bezig aan de corruptie.
  ik ben geen maroc maar wilde ook zaken doen ..
  mijn compagnon wilde ook dat ik de abtenaar geld gaf ik weiger.
  ik zeg ik schrijf een brief naar de koning.
  zo moet je het aan pakken.
  doe niet mee aan….

  ik ga straks naar een van de magreb landen.
  u ook.

 13. roywa
  25 oktober 2007 om 10:22 uur.

  chafik
  dit is voor jouw en de rest van het maroc volk….
  doe niet mee….

 14. roywa
  25 oktober 2007 om 10:30 uur.

  maroc
  investeer in zonne energie
  de zon is gratis .

 15. roywa
  25 oktober 2007 om 10:34 uur.

  rob
  jij zegt het goed
  corruptie bestaat overal.
  maar verander de wereld begin bij je zelf.
  dus doe wat ik zeg.
  doe er niet aan mee….schrijf een brief naar de koning.

Plaats je reactie