MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Release Marokkaanse film L’Enfant endormi

25 september 2006 | in Film, Marokko | Reageer

Yasmine KassariOp 5 oktober 2006 vindt de Nederlandse release plaats van de film ‘L’Enfant endormi’ van de Marokkaanse cineaste Yasmine Kassari. De in Brussel wonende Kassari maakte een tijdloze, maar in het hedendaagse Marokko spelende parabel over het geïsoleerde bestaan van vrouwen op het dorre Marokkaanse platteland. Op internationale filmfestivals won L’Enfant endormi talloze prestigieuze prijzen.

In de Maghreb heerst een aloud geloof in de ‘raged’, ‘het kind dat inslaapt in de buik van de moeder’. Volgens dit geloof kan met ‘witte magie’ de groei van een foetus gepauzeerd worden, om zo de geboorte uit te stellen. In L’Enfant endormi schetst Yasmine Kassari het barre bestaan van vier generaties vrouwen in een geïsoleerd gehucht in het noordoosten van Marokko. Ze leven te midden van gortdroge zandwoestenijen, zonder elektriciteit of drinkwater. Wanhopig wachten ze op de terugkeer van hun clandestien geëmigreerde mannen, die in Europa op zoek zijn naar werk en een beter leven. Ook de bruid Zeinab (Mounia Osfour) moet het alleen rooien als haar gloednieuwe echtgenoot na hun huwelijksnacht naar Europa vertrekt. Ze blijkt zwanger en laat het kind in haar buik inslapen tot haar man is teruggekeerd. De tijd verstrijkt, maar op een enkele weinig opbeurende videobrief na wordt er niets van de mannen vernomen.

‘Het laten slapen van de foetus is een maatschappelijk ritueel dat men vandaag de dag overal in de landelijke gebieden in de Maghreb terugvindt’, verklaart de Marokkaanse cineaste. In L’Enfant endormi leent de ingeslapen foetus zich als een metafoor voor problemen en onvervulde verlangens, die, samen met de ongeboren baby, in slaap worden gewiegd, tot in betere tijden. Kassari hanteert een sobere stijl en weet met humor en kleine gebeurtenissen de toeschouwer voortdurend bij de les te houden. Yorgos Arvanitis, de vaste cameraman van Theo Angelopoulos en Cathérine Breillat, is verantwoordelijk voor de fotografie.

L’Enfant endormi is vanaf 5 oktober te zien in Rialto (Amsterdam), Filmhuis Den Haag en ’t hoogt (Utrecht).

Plaats je reactie