MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Grootmeester Saïd Chraïbi in Rotterdam

05 oktober 2006 | in Kunst, Muziek | Reageer

Saïd ChraïbiDe Marokkaanse muzikant Saïd Chraïbi is, in het kader van de tentoonstelling “Focus Marokko”, op vrijdag 6 oktober te zien in het Wereldmuseum Rotterdam (Theater de Evenaar). Chraïbi geboren in Marrakech, is de grootmeester op de Ud, de Arabische luit. Hij ontdekte de luit op 13-jarige leeftijd en heeft hem sindsdien niet meer losgelaten. Hij treedt nu overal ter wereld op zowel solo als met een orkest of als begeleider van beroemde Arabische zangers.

Hoewel in Marokko regelmatig discussies oplaaien over wat de ware Marokkaanse muziek zou (moeten) zijn, richt Chraïbi zich met al zijn creativiteit op muziek en maakt bij de selectie van zijn bronnen artistieke en geen ideologische keuzes. Zo kon hij zich ontwikkelen tot een van de weinige grootmeesters in Marokko die een eigen stijl en geluid als solomuzikant ontwikkelden.

Chraïbi’s composities zijn gebaseerd op de Marokkaans Andalousische traditie. Zijn inspiratie vindt hij echter ook buiten Marokko: in het Nabije-Oosten, Turkije en de Balkan, en in Spanje (Flamenco).

Plaats je reactie