MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Winnaar holocaust-spotprenten is Marokkaan

02 november 2006 | in Geloof, Kunst | 18 Reacties

Winnende holocaust-spotprentEen Marokkaanse tekenaar heeft de wedstrijd gewonnen die de Iraanse krant Hamshari in februari uitschreef voor spotprenten over de holocaust. De krant schreef de wedstrijd uit naar aanleiding van de publicatie van een reeks spotprenten over de heilige profeet Mohammed door de Deense krant Jyllands-Posten en later, nadat in islamitische landen grote ophef was ontstaan over de tekeningen, door andere kranten.

De winnende cartoon, van Abdollah Derkaoui, laat een kraan zien die blokken cement op de afscheidingsmuur zet die Israël bouwt op de Westoever. Op de muur verschijnt een afbeelding van het nazi-concentratiekamp Auschwitz. De Al-Aqsamoskee in Jeruzalem verdwijnt door de bouw langzaam in het donker. Derkaoui kreeg woensdag een bedrag van omgerekend ruim 9.000 euro voor de tekening.

De krant zegt de wedstrijd te hebben uitgeschreven om de tolerantie van het Westen met betrekking tot de holocaust te testen.

Er zijn 18 reacties

 1. Reply
  02 november 2006 om 04:12 uur.

  De holocaust-spotprenten zijn in tegenstelling tot de spotprenten van de profeet niet of nauwelijks overgenomen door Westerse kranten. Zo heeft de Deense krant Jyllands-Posten al in februari aangegeven de tekeningen over de holocaust niet over te nemen.

  Als dit niet meten met twee maten is, dan weet ik het ook niet meer

 2. Toth
  02 november 2006 om 06:55 uur.

  Dat meten met twee maten wordt door het Nederlandse publiek niet als problematisch ervaren maar als een deugd gezien. Gezien de reacties op de site van AD, de één nog dommer dan de ander, kan men hen niet de intelligentie toeschrijven de ironie in te zien van hun hypocrisie. In plaats daarvan verheft men het tot een volkskunst, zoals kantklossen, punniken en figuurzagen voor sommige mensen ook hun tweede natuur vormen.

  Deze prent is eigenlijk een accurate schets van het politiek uitmelken van de holocaust, ook over de ruggen van èchte holocaustslachtoffers (zie Finkelstein: Holocaust Industry ISBN 1-85984-323-9) in totale verachting van de werkelijke historische zionistische verraad aan de slachtoffers van het Nazi regiem (Lenni Brenner: Zionism In The Age Of Dictators, boek online: http://www.marxists.de/middleast/brenner/ verder ondersteund met “51 Documents” ISBN 1-56980-235-1, verder ondersteund door tal van boeken over deelonderwerpen als “Perfidy” van Ben Hecht, “The Transfer Agreement” van Edwin Black, dat inderdaad dient tot het legitimeren van alles tot illegale muren op gestolen land aan toe. Daarom is het dubbel slim van de Iraniers (en ook van de Marokkaanse tekenaar, pluim) om een prent te kiezen waarin niets ontkend wordt, maar dat anderen dwingt iets te ontkennen.

  Het is gemakkelijk scoren met alleen maar grof en beledigend zijn, maar een goede cartoonist heeft hogere standaarden. In dit licht valt iedere echte liefhebber van de kunst van cartoon tekenen het grote verschil in kwaliteit op tussen het geknutsel van door haat en frustratie verkrampte vingers in de Jylland Posten en de afgewerkte, goed doordachte gelikte cartoons die de hoofdmoot vormen in de eveneens politiek gemotiveerde Iraanse wedstrijd.

 3. Hichamx
  02 november 2006 om 09:37 uur.

  En natuurlijk is het belangrijkste woord in deze tekst : MAROKKAAN.

 4. Studente
  02 november 2006 om 03:14 uur.

  ik zie het zo.. wat zou er mis zijn met deze spotprent.. aangezien velen dat ook niet van de deense spotprents vonden.. meten met dubbele maatstaven he..
  wat was het ook al weer.. vrijheid van meningsuiting toch.. dus mensen moeten dan ook niet zeuren vind ik.. terwijl deze ngo wel meeviel.. vergeleken met een heiligschennis over een geliefde profeet. Dat noem ik pas een belediging /discriminatie.

 5. Youssef Ain Asserdoune
  02 november 2006 om 05:00 uur.

  Vrijheid van meningsuiting is dat of niet soms?!!

 6. Ziezo
  03 november 2006 om 01:35 uur.

  De spotprentjes van de Jyllands-Posten zijn in het algemeen niet door de Nederlandse pers overgenomen. We zouden er nooit van gehoord hebben, als die analfabeten in o.a. Pakistan die geen krant kunnen lezen, laat staan een Deense provinciale krant, daar niet zo veel ophef over gemaakt zouden hebben. Ik heb met de gewonnen spotprent van de holocaust geen probleem. En ook niet met de spotprenten van de Jyllands-Posten. Alleen vraag ik mij wel af, of dit soort spotprenten iets positiefs bewerkstelligen.

 7. Toth
  03 november 2006 om 02:07 uur.

  Analfabeten lezen geen kranten Ziezo. Die werden dus op een andere manier gemobiliseerd: op exact dezelfde manier als de mensen hier hun mening werd gedicteerd dat die cartoons het hoogste vertegenwoordigden wat de Westerse beschaving ooit voortbracht en koste wat kost moesten worden verdedigd (“nou zijn we allemaal Denen” zei ganzebordstrateeg Hans van Baalen pathetisch over de radio) tegen horden islamitische barbaren.

 8. TITWANI
  03 november 2006 om 04:25 uur.

  marokaanse kunst als er geld valt te halen zouden er zo picassos uit marokko komen

 9. ik
  04 november 2006 om 10:33 uur.

  In plaats van een onsmakelijke beledigende cartoon als winnaar te kiezen, is er gekozen voor een politiek statement die de lading van de huidige situatie in Palestina (volledig / gedeeltelijk) dekt.

  Een inhoudelijke boodschap ontbrak totaal bij de vorige (onsmakelijke) cartoons. Deze (Marokkaan(se)) cartoonist laat zien dat hij /zij zich verheven heeft boven het onsmakelijke en zinloze.

 10. Samira
  04 november 2006 om 02:12 uur.

  Het is en blijft provoceren van twee kanten en je bereikt er niets mee, enkel een grotere verdeeldheid. Sorry maar dit is geen nieuws. Het is toch al sinds 1945 zo dat Joden in het verweer gaan als je ook maar iets zegt over de holocaust terwijl er gezinspeeld wordt op vrijheid van meningsuiting wanneer er spot wordt gedreven met de Islam of de Palestijnse kwestie?

  Volgens mij zijn er belangrijkere kwesties in de wereld dan deze spotprenten.

  Iedereen een heel mooi weekend!

 11. Badr
  04 november 2006 om 02:51 uur.

  Salam Allemaal,

  Vrijheid van meningsuiting bestaat niet, tenzij je iets over de Islam te zeggen hebt dan mag het wel.

  Zo moet het staan in. De nieuwe Dikke van Dalen 2007…..
  dan kunnen we er tenminste mee leren leven.

  Wa alaikou oesalam

 12. said
  04 november 2006 om 04:30 uur.

  deze tekeningen helpen geen zoden aan de dijken;
  gistren zijn er “_ onschuldinge vrouzwen vermoord door joden

 13. said
  04 november 2006 om 04:52 uur.

  deze tekeningen helpen geen zoden aan de dijken;
  gisteren nog zijn er onschuldige 36 vrouwen vermoord door joden in de gaza strook ; ze waren gewoon met legen handen aan het demonstreren tegen de onderdrukking en het constante aanval op hun huizen met joodse gevechtsviegtuigen;
  op hun gezicht is enkelt maar te lezen dat ze woonhopig zijn en verdrietig.
  het zijn maar vrouwen die zelfs geen steen kunnen gooien laat staan dat ze wapens hebben;
  gewoon vrouwen die smeken om met rust gelaten te worden. Zodat ze hun kinderen kunnen opvoeden en te laten overleven;

  de hele wereld kijkt zwijgend toe!
  de enigen die gesproken had was een woordvoerder van buitenlandse zaken van amerika
  die zegde: de joden hebben het recht zich zelf te verdedigen.
  de arabische wereld noch de europeanen zijn druk bezig met hun eigen bestaan
  amerika op haar beurt is nog druk bezig de mensenrechten de de democratie over te brengen in irak
  en wij maar met onzin bezig houden . tekeningen;
  in dit geval zijn het echt vrouwen die uitgemoord worden

 14. studente
  06 november 2006 om 10:53 uur.

  Badr… inderdaad hier ben ik het mee eens.. Als je wat te zeggen hebt over moslims.. dan is het oke.. maar vice verce.. dan opeens discriminatie, te snel op je teentjes getrapt.. zogenaamd willen wij niet in dialoog gaan of vaak bestempeld als terroristen.

 15. mhamed
  16 november 2006 om 05:48 uur.

  toth,wat ben jij een groote sukkel zeg………….

 16. Robbie
  17 november 2006 om 11:58 uur.

  Israel 4 ever Arabic 4 never love you jacob

 17. Maarten de Boer
  16 april 2009 om 05:52 uur.

  Waarom hebben jullie moslims (inderdaad ik zeg “jullie moslims”, want zo manifesteren jullie je altijd, als één blok) altijd één en dezelfde mening? Waarom zijn jullie het altijd zo roerend met elkaar eens?

  Ik zou mijn ogen uit mijn kop schamen wanneer een landgenoot van mij zo’n tekening had gemaakt. Maar jullie niet, het lijkt verdomme wel alsof jullie daar trots op zijn. Zo lang het maar tegen het Westen is, houden jullie je handjes boven het hoofd.

 18. moena
  17 april 2009 om 04:25 uur.

  schaam je ogen uit je kop over wilders dan, vind je die mislukte fitna filmpje mensen bij elkaar brengen.wat is het verschil, allemaal haatzaaiers en mensen uitelkaar drijven.mijn vraag aan jou worden de palastijnen onderdrukt en hun land bezet of niet,woord er een hoge muur om hun heen gebouwd dat ze amper adem kunnen halen ja of nee en weet je wat ik van sommige Nederlanders hoor als er een huilende en schreewende palastijnse oude vrouw op het nieuws zien die misschien 3a4 kinderen verloren heeft binnen vijf minuten door een aanval, van hé wie heeft die lelijk oud wijf zonder tand gezien die vrouw zag er niet uit man hhahahah ja je moet je vooral schamen de boer.

Plaats je reactie