MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Ondanks verbod helpt RIAGG in Marokko

08 januari 2007 | in Gezondheid, Marokko | 6 Reacties

Riagg-RijnmondDe RIAGG Rijnmond geeft nog steeds psychische bijstand in Marokko, ondanks een wettelijk verbod in 2004. Het verbod moest deze ‘zorg over de grens’ tegengaan nadat er drie jaar geleden commotie over was ontstaan. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) paste speciaal voor het Rif-project van de RIAGG de wet aan. Naar nu blijkt, is het project nooit gestopt, aldus het Algemeen Dagblad.

Directeur van de RIAGG Jos Lamé zegt zich aan de wet te houden: “De minister heeft geen verstand van zorg. Door onze cliënten ter plaatse te helpen, besparen we honderden euro’s. We voorkomen dat cliënten na hun vakantie een terugval krijgen en dan maanden extra zorg nodig hebben. Hoogervorst zit in een kabinet met minister Verdonk. De buitenlander wordt als tegenstander gezien. Maar als het nodig is, zullen we elke keer iets nieuws verzinnen. Want het project werkt”.

Om dezelfde reden wil thuiszorgorganisatie AZ ook cliënten in Marokko bijstaan.In 2004 beperkte minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) de aanspraak op RIAGG-zorg van patiënten in het buitenland, als die zorg bedoeld is om de verzekerde te begeleiden en voor het verblijf geen medische noodzaak bestaat.

Politici zijn verrast dat het project nooit is gestopt. Kamerlid Joldersma (CDA): “Het is onzinnig dat hulpverleners meereizen met cliënten die op vakantie zijn.’’ VVD en PvdA richten hun pijlen op het zorgkantoor, dat de bestedingen van de RIAGG moet controleren. “Het zorgkantoor moet ons beleid uitvoeren. Ik zal de minister hierop aanspreken,’’ aldus VVD’er Van Miltenburg.

Zorgkantoor Rotterdam, dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de RIAGG Rijnmond, zegt akkoord te zijn gegaan met voortzetting van het project omdat het wordt betaald uit een potje voor ‘internationalisering van de zorg’.

Er zijn 6 reacties

 1. hassanhasson
  08 januari 2007 om 01:47 uur.

  er zijn ook hulpverlenners die met autochtonen bejaarden en gehandicapten naar Spanje meereizen………….en dat voor vakantie?

 2. ahmed
  08 januari 2007 om 10:53 uur.

  hassan, spanje is geen moslims land.

 3. mhamed
  09 januari 2007 om 02:00 uur.

  wilders gaat gelijk zeuren!!!!!!!!!!!
  zwak en zielig vindt ik jou grijze geest.

 4. Henk -Rotterdam
  09 januari 2007 om 02:14 uur.

  Even voor alle duidelijkheid,er is niks mis met deze zorgverlening want die is geregeld in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten(ABWZ) waarin staat dat er psychisch hulp kan en mag worden verleend aan hen die op vakantie zijn in het buitenland.
  Waarom men dit nu ineens in de openbaarheid brengt en men er een scherpe kant aan zet,terwijl een ieder weet dat het gewoon al 3 jaar doorgang vindt?
  Ik denk dat het te maken heeft om punten te scoren voor de verkiezingen in maart voor de provinciale staten en derhalve voor de zetelverdeling voor de 1e kamer.
  Want wees nou gewoon eerlijk ,waar hebben we het over ?
  Het zijn een paar mensen die hulp krijgen en het is het belang van de gezondheidszorg,dus wat is het probleem dan,
  Deze zaak is aangekaart door een aantal figuren die weer eens met het eigen belang bezig zijn,en dat zijn zuke zielige figuren die komen meestal zelf voor psychische behandeling in aanmerking

 5. skery
  09 januari 2007 om 08:14 uur.

  henk r’dam
  omdat wij marokkanen zijn ikheb (duitsebloed) nederlanders door

 6. Sihem
  11 januari 2007 om 09:53 uur.

  Zoals Henk al heeft aangegeven dit is geregeld bij wet en dat het nu niet in het straatje past van de meeste politici (allochtoon fobie) dat is dan dikke pech hebben!

  Enne Skery, je wordt door meerdere mensen aagngesproken op je reacties….zou je iedereen een groot plezier willen doen en duidelijk taal willen schrijven???

  Nee?? Schrijf dan niets, want wat jij schrijft is meestentijds niet te volgen en klinkt als onzin! Het enige wat je ermee bereikt is iiritatie en het bevestigen van diverse stigma’s!

  Maar ja, daar zul je wellicht voor leven!

Plaats je reactie