MAGHREBMAGAZINE
Marokko en Marokkaanse zaken
- Amusement
- Carriere
- Economie
- Film
- Geloof
- Gezondheid
- Internet
- Justitie
- Kunst
- Literatuur
- Maatschappij
- Marokko
- Media
- Muziek
- Overheid
- Politiek
- Sport
- Toerisme
- TV
Ondanks verbod helpt RIAGG in Marokko
De RIAGG Rijnmond geeft nog steeds psychische bijstand in Marokko, ondanks een wettelijk verbod in 2004. Het verbod moest deze ‘zorg over de grens’ tegengaan nadat er drie jaar geleden commotie over was ontstaan. Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) paste speciaal voor het Rif-project van de RIAGG de wet aan. Naar nu blijkt, is het project nooit gestopt, aldus het Algemeen Dagblad.
Directeur van de RIAGG Jos Lamé zegt zich aan de wet te houden: “De minister heeft geen verstand van zorg. Door onze cliënten ter plaatse te helpen, besparen we honderden euro’s. We voorkomen dat cliënten na hun vakantie een terugval krijgen en dan maanden extra zorg nodig hebben. Hoogervorst zit in een kabinet met minister Verdonk. De buitenlander wordt als tegenstander gezien. Maar als het nodig is, zullen we elke keer iets nieuws verzinnen. Want het project werkt”.
Om dezelfde reden wil thuiszorgorganisatie AZ ook cliënten in Marokko bijstaan.In 2004 beperkte minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) de aanspraak op RIAGG-zorg van patiënten in het buitenland, als die zorg bedoeld is om de verzekerde te begeleiden en voor het verblijf geen medische noodzaak bestaat.
Politici zijn verrast dat het project nooit is gestopt. Kamerlid Joldersma (CDA): “Het is onzinnig dat hulpverleners meereizen met cliënten die op vakantie zijn.’’ VVD en PvdA richten hun pijlen op het zorgkantoor, dat de bestedingen van de RIAGG moet controleren. “Het zorgkantoor moet ons beleid uitvoeren. Ik zal de minister hierop aanspreken,’’ aldus VVD’er Van Miltenburg.
Zorgkantoor Rotterdam, dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de RIAGG Rijnmond, zegt akkoord te zijn gegaan met voortzetting van het project omdat het wordt betaald uit een potje voor ‘internationalisering van de zorg’.
Er zijn 6 reacties
Plaats je reactie
Maghreb Magazine is een Marokkaanse nieuwssite die actuele onderwerpen over Marokko, Marokkanen en andere Marokkaanse zaken bij elkaar brengt.
Maghreb Magazine is proudly powered by Etnomedia | Entries (RSS) | Comments (RSS).
08 januari 2007 om 01:47 uur.
er zijn ook hulpverlenners die met autochtonen bejaarden en gehandicapten naar Spanje meereizen………….en dat voor vakantie?
08 januari 2007 om 10:53 uur.
hassan, spanje is geen moslims land.
09 januari 2007 om 02:00 uur.
wilders gaat gelijk zeuren!!!!!!!!!!!
zwak en zielig vindt ik jou grijze geest.
09 januari 2007 om 02:14 uur.
Even voor alle duidelijkheid,er is niks mis met deze zorgverlening want die is geregeld in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten(ABWZ) waarin staat dat er psychisch hulp kan en mag worden verleend aan hen die op vakantie zijn in het buitenland.
Waarom men dit nu ineens in de openbaarheid brengt en men er een scherpe kant aan zet,terwijl een ieder weet dat het gewoon al 3 jaar doorgang vindt?
Ik denk dat het te maken heeft om punten te scoren voor de verkiezingen in maart voor de provinciale staten en derhalve voor de zetelverdeling voor de 1e kamer.
Want wees nou gewoon eerlijk ,waar hebben we het over ?
Het zijn een paar mensen die hulp krijgen en het is het belang van de gezondheidszorg,dus wat is het probleem dan,
Deze zaak is aangekaart door een aantal figuren die weer eens met het eigen belang bezig zijn,en dat zijn zuke zielige figuren die komen meestal zelf voor psychische behandeling in aanmerking
09 januari 2007 om 08:14 uur.
henk r’dam
omdat wij marokkanen zijn ikheb (duitsebloed) nederlanders door
11 januari 2007 om 09:53 uur.
Zoals Henk al heeft aangegeven dit is geregeld bij wet en dat het nu niet in het straatje past van de meeste politici (allochtoon fobie) dat is dan dikke pech hebben!
Enne Skery, je wordt door meerdere mensen aagngesproken op je reacties….zou je iedereen een groot plezier willen doen en duidelijk taal willen schrijven???
Nee?? Schrijf dan niets, want wat jij schrijft is meestentijds niet te volgen en klinkt als onzin! Het enige wat je ermee bereikt is iiritatie en het bevestigen van diverse stigma’s!
Maar ja, daar zul je wellicht voor leven!