MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Delegatie naar Marokko voor watersituatie

23 januari 2007 | in Maatschappij, Marokko | 6 Reacties

waterputEen delegatie van de gemeente Meppel en waterschap Reest en wieden is gisteren naar Marokko vertrokken om te gaan praten over de watersituatie in het droge Marokko. Met de bevolking willen de Meppelers gaan praten over de dagelijkse problemen die het water met zich mee brengt. Vooral kleine plaatsen worden bezocht om te kijken hoe de bewoners zich staande houden met de bestaande watersituatie, zo schrijft De Telegraaf.

“We willen vooral kijken in hoeverre Figuig erin slaagt om als stadje samen met de bevolking overeind blijft met de bestaande watersituatie aldaar,” zegt Coördinator van de delegatie Willem van Esch, die al geruime tijd ervaring heeft met projecten in Marokko. Figuig is een stad in een uitgestrekte provincie met 130.000 inwoners. De stad is de noordelijke oase van de Sahara.

Van Esch benadrukt dat Meppel geen ontwikkelingswerk gaat doen in Marokko. De delegatie gaat onder meer irrigatiesystemen en een dadelpalmplantage bezoeken.

Er zijn 6 reacties

 1. mhamed
  23 januari 2007 om 01:49 uur.

  mooi werk hopelijk zullen neer zetten en dan wel in de gebieden waar het nodig is en niet in rabat of casa!!!!!!
  het zuiden of het noorden die hebben dat soort onderzoeken nodig.

 2. krimo
  23 januari 2007 om 05:26 uur.

  mhamed, kun je net lezen ofzo? er staat dat ze die mensen daar alleen gaan BEZOEKEN en niet gaan helpen, als ze iets gaan “onderzoeken” is dat voor hun eigen belang, dus geen ontwikkelingshulp voor die mensen. goed lezen ouwe

 3. Henk-Rotterdam
  23 januari 2007 om 06:53 uur.

  Het verhaal doet me denken aan een verhaal verleden jaar op deze site.
  De voorzitster van de FNV jongeren afdeling kwam met een verhaal over kinderarbeid in Marokko en wat daar aan gedaan moest worden door Nederland.
  Ik stelde toen enige kritische vragen en was van mening dat er inderdaad iets aan gedaan moest worden maar dat we de Marokaanse jeugd in ons eigen land niet mochten vergeten.
  Het antwoordt was dat er voor iedereen aandacht was en dat men serieuze bedoelingen had in deze.
  Ik kan zelfs nog voor me halen dat er iemand hier op deze site was die een winkel wilde beginnen in Marokko en om hulp vroeg aan haar en dat ze antwoorde dat ze iemand in Marokko kende (een onderwijzeres,bijdehandte meid zoals ze zei) die ze wel om hulp zou vragen.
  Wat is er nu over gebleven van het hele verhaal ongeveer een jaar later?
  De betrokken voorzitster ging naar Marokko en bleef daar 4 dagen en bezocht plaatsen waar kinderarbeid voorkwam.
  Na terug te zijn gekomen schreef zij een rapport over deze kwestie,maar wat gebeurde er daarna?
  Wel enige tijd later schreef zij een item in het vakblad van de FNV over haar werkzaamheden aldaar en toen kreeg ik een hele rare smaak in mijn mond over deze kwestie want wat bleek . Mevrouw studeerde nog aan de universiteit en was in Marokko geweest om dat dit tot een onderwerp te maken van haar beleving en studie.
  Maar wat is er nu gedaan aan de kinderarbeid in Marokko door de FNV of wie dan ook?
  Het meest kwade ben ik nog geworden over de opmerking dat ze was getroffen door de blik in de ogen van de kinderen of een oude man in Marokko in de erbarmelijke omstandigheden .
  Die zou ze nooit meer vergeten.
  Maar wat heeft ze gedaan of heeft ze aangestuurd onm te gaan doen?
  Dat is mijn vraag.
  Ik denk gewoon niks,weer een paar vellen papier volgeluld en geschreven en daarna ging men allemaal door met eigen belangen veilig te stellen.
  Let we; als iemand van julie weet of ik het mis heb mag je mij direct verrot schelden en zeggen dat ik een klootzak ben die het niet begrijpt,maar ik vermoed dat er gewoon niks is veranderd aldaar,en dat kan ook zo maar niet eventjes.
  We denken hier nog steeds gewoon dat we even naar Marokko vliegen en dan daar even gaan vertellen hoe het moet ,vergeten achtergronden en geschiedenis/traditie ,want alles moet zich aanpassen aan ons.
  Je kan in 4 dagen niet even in Marokko gaan kijken en dan vertellen hoe het moet.
  Er is hier veel deskundigheid aanwezig die ons voldoende kunnen informeren over de toestanden in Marokko.daar hoef je niet zo nodig er 4 dagen voor naar toe en als je dan toch gaat neem dan mensen hier vandaan mee die uit de streken aldaar komen en laat je eigen goed voorlichten en werk in het begrip van het land waar je bent.
  En om je eigen een beeld te vormen in 4 dagen is al helemaal belachelijk,daar heb je gewoon minimaal 6 maanden voor nodig om het land en zijn bevolking te kunnen gaan begrijpen,en dan slaap je niet in mooie hotels etc maar ben je gwoon onder de bevolking en werk,woon en eet je met hun.
  Om kort te gaan ik denk dat het waterproject weing voor Marokko en haar bevolking oplevert,zal er ergens in Nederland wel weer een rapport in een of ander bureaula verdwijnen nadat er iemand op gepromoveerd is en zijn pensioenaandeel middels promotie veilig heeft gesteld
  En dat alles is verdomd jammer want het land en zijn bevolking verdient een betere behandeling als deze, en zitten op bezoekjes van figuren die alleen maar uit zijn op eigen positieverbetering of andere eigen belangen waarschijnlijk niet te wachten.
  Als ik het mis heb hoor ik het graag.

 4. skery
  24 januari 2007 om 03:45 uur.

  henk rotterdam

  ik heb een vraag je wat heb je met marokkanen ???? ik hoor bederlanders zeggen marokkaan dit marokkaan dat marokkanen zijn dieven drug dealers tegenwoordig terreur zaaiers (terroristen)????? ben je met marokkaanse vrouw getrouwd of marokkaanse vriendinj????

 5. Henk-Rotterdam
  24 januari 2007 om 06:20 uur.

  Skerry.
  Niet alle Marokanen zijn eender en ook niet alle Nederlanders dus als er 1 mens de fout in gaat betekend dat niet dat er andere ook de fout ingaan,mensen hebben te snel hun oordeel klaar en weten maar weinig af van de feiten.
  Vele meningen zijn gestoeld op het van horen zeggen en hebben ze zelf niks mee gemaakt dus lullen ze gewoon een ander na en de negatieve beeldweergave in de media die hangt me al heel lang de strot uit,daarnaast en dat zal ik niet al te ver toelichten heb ik persoonlijk hele goede ervaringen met jongens van Marokaanse komaf in het leer en werkproces in een opleiding van 2 jaar per groep die echt meer vraagt als in de schoolbanken zitten,maar wel discilpine en gemotiveerdheid/condite en doorzettingsvermoegen vraagt anders hou je de opleiding echt niet vol,meer dan 20 jaar ervaring met hun en ik woon te midden van diverse bevolkingsgroepen en herken het beeld wat wordt geschetst over de Marokanen door de media niet.
  Zelfs jij die altijd zit te schelden op de Nederlanders heb een goed hart daar ben ik van overtuigd en meen je de het meeste wat je zegt niet echt, en alle mensen zijn geboren als een goed mens en hebben geen kwaad in de zin maar soms komen er omstandigheden dat men in de problemen komt en dan wordt men gelijk door de mensen erom heen veroordeeld zonder dat men kennis van feiten heeft die er toe hebben geleid wat is gebeurd.
  Of ik een Marokaanse vrouw of vriendin heb is niet belangrijk het gaat om de erkenning van rechten van de Marokaanse gemeenschap en dat is prio1 met al die zelfzuchtige figuren in de politiek die lullen zonder verstand van zaken.
  Nogmaals ik heb er vele in de werk/leer opleiding gehad en ze hebben het allemaal gehaald en hebben het goed nu,en dat deden ze helemaal zelf met een inzet en gedrevenheid die bij vele anderen groepen ontbeekt.
  Ik hoop dat je tevreden bent met dit niet volledige antwoordt en als je wilt schelden tegen mij mag dat,ik heb daar geen problemen mee.
  Ik heb wel een vraag aan jou,hoe ben je aan de informatie gekomen dat er maar 3% echte Nederlanders zijn of wie heeft dat bericht verspreid of zit deze onzin te vertellen?
  Weet je dat als je in dit land geboren bent je automatisch Nederlander bent,tenzij men aangeeft dit niet te willen.
  Maar ik hoor wel van jou
  Groeten Henk

 6. skery
  24 januari 2007 om 06:38 uur.

  over 3% echte nederlanders zijn dat klopt dat is zo

  matherben is buitenlander zijn moeder is pools
  ik heb naar achternamen gekeken die zeiden IK BEN HOLLANDER wat bleek zijn achternaam is niet nederlands vaak was duitse achternaam (duitsebloed )he
  oja in de geschiedinesboek staat als 1 van je ouders een buitenlander is dan ben je buitenlander die heb ik zelf gelezen in ik heb nog die geschiedines boek

Plaats je reactie