MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Geert Wilders is een ‘islamracist’

23 maart 2007 | in Politiek | 38 Reacties

anti-islam politicus Geert Wilders”Met Wilders zit er een islamracist in de Tweede Kamer”, stelt voormalig GroenLinks-Kamerlid Mohammed Rabbae op het ‘anti Wilders-debat’ woensdag jl. op de Universiteit van Amsterdam. De vraag die centraal stond luidde: ‘Wat is het antwoord op Geert Wilders?’.

”Islamofobie is het nieuwe racisme”, voegt Peyman Jafari van de Internationale Socialisten eraan toe. PvdA-senator Ed van Thijn liet via een kort statement weten: ”Het haat zaaien tegen moslims is momenteel een van de meest virulente vormen van racisme. Het doet denken aan de hoogtijdagen van het antisemitisme.”

Internationale Socialiste Miryam Aouragh, die namens de organisatie Samen Tegen Racisme het debat leidde, hekelde de Kamervragen die de PVV over de avond had gesteld. ”Juist de persoon die de grootste mond heeft over de vrijheid van meningsuiting en vindt dat je bijna alles mag zeggen over moslims, blijkt zelf een klein incasseringsvermogen te hebben.”

Uiteindelijk deed oud GroenLinks-lijsttrekker Rabbae drie manieren uit de doeken over hoe er omgegaan zou moeten worden met de PVV. De moslims moeten zich waardig blijven gedragen: ”Laat je niet provoceren door het schofterige gedrag van Wilders.” De politieke partijen in de Tweede Kamer ”moeten afstand nemen van het racistische gedachtengoed van Wilders.” Tenslotte moet het Openbaar Ministerie volgens hem alle uitspraken van de PVV-leider buiten de Tweede Kamer bestuderen en zo nodig tot vervolging overgaan.

Volgens de ant-moslim politicus creëren zijn critici het klimaat voor een politieke moord.

Er zijn 38 reacties

 1. naffer
  23 maart 2007 om 12:29 uur.

  Het probleem is niet Geert Wilders, maar het grote electoraat dat achter hem staat. Wij kunnen trachten een individu monddood te maken, maar helaas zal daar een ander voor opstaan. Het is triest om te concluderen, maar wij leven in een intolerant land. Een land waarin een rechtsextremist zoals Fortuijn, Wilders of Verdonk zomaar een groot deel van de stemmers achter zich kan krijgen…..

  It’s sad to conclude …..

 2. Karim
  23 maart 2007 om 02:05 uur.

  De stem van het volk telt. Dus meneer Rebae lul nou maar niet, deze hollanders hebben ons ongewenst verklaard door op Partij voor de Vrijheid te stemmen en zie hoe die partij steeds in de peilingen opklimt. de volgenda kabinet zal bestaan uit PVV (als de grootste partij) / CDA / VVD en meschien SGP erbij. Denk eens hierover!!!!!!

 3. Rihanne
  23 maart 2007 om 09:18 uur.

  Wat jammer dat Mohammed Rabbae niet meer in Tweede Kamer zit. Vond hem altijd een zeer intellectuele meneer.

 4. marijnt
  23 maart 2007 om 11:22 uur.

  Het is altijd makkelijk redeneren voor moslims. Om gauw iemand voor racist of narcist of nazist uit te maken. Men zou eens moeten kijken waarom iemand als geert wilders zoveel steun heeft. Dan zou men moeten concluderen dat men deze mensen in de hoek van geert wilders hebben gedreven. Zij zijn niet te tevreden met de samenleving hoe het nu gaat. Onveiligheid, problemen met de integratie, bang voor radicale islam. Als het gaat om het begrip integratie dan moet men toch concluderen dat het er niet goed mee gaat. Moslims hebben een gigantisch gebrek aan zelfreflectie en als men daarop wordt aangesproken dan kunnen ze niks anders dan iemand uitmaken voor racist hoewel ze weten dat hij wel degelijk een punt heeft. Wat dat betreft zijn het net joden. Die beschuldigen ook iemand van antisemitisme zogauw die persoon kritiek heeft op de israelische politiek. Ik persoonlijk geloof helemaal geen reet van wat dhr. Rabbae zegt namelijk dat als wilders aan de macht komt dat hij de moslims het land gaat uitflikkeren. Dat is honderd procent gelul en pure stemmingmakerij. Wat wilders wel gaat doen en daar steun ik hem bij is die allochtonen die er een puinhoop van maken in dit land hard aanpakken desnoods het land uitflikkeren. Vergeet niet dat zelf de eerste generatie allochtonen het op dit punt roerend eens is met Wilders. Ook zij vinden deze generatie een stel ondankbare mensen. Immers zij hebben niks voor niks jarenlang zich de tering gewerkt om hun kinderen een goede toekomst te geven en dan tot hun grote schrik te zien dat hun kinderen totaal zijn ontspoord. Ik denk dat Wilders meer respect voor de eerste generatie allochtonen dan de tweede en de derde want hoewel ze misschien niet allemaal nederlands spreken hebben ze zich wel jarenlang ingezet voor de opbouw van het land.

 5. marijnt
  23 maart 2007 om 11:27 uur.

  En dan nog iets. Ik vind dat men moet uitkijken hoe men omgaat met Wilders. Hij wordt gedemoniseerd. Zo deed men ook met pim fortuyn. Toen brak de pleuris uit toen hij werd vermoord. Ik waarschuw iedereen op dit forum. Dat mocht er wat gebeuren met Geert Wilders(Ik hoop van niet) dan moeten mensen zich echt serieus zorgen gaan maken om hun verblijf hier in dit land. Immers langzamerhand groeit er een klimaat waarin idioten denken dat alle middelen geoorloofd zijn om iemand die zegt wat hij denkt en problemen opnoemt waar een verbod op heerst bespreekbaar maakt.

 6. Tarek
  23 maart 2007 om 12:55 uur.

  martijnt

  en wie heeft de Pim vermoord?

  juist een echte hollander met een echte hollandse naam. hetheeft niks met demoniseren te maken, ik neem wilders niet eens serieus. van mijn part mag hij de komende verkiezingen winnen. hij wil per see een joodse staat oprichten hier in nederland met de steun van rechts extrimisten. Ironie.

 7. Relaxtro
  23 maart 2007 om 01:00 uur.

  Beste Marijnt, je hebt gelijk dat soms, na kritik, te snel termen als rascisme of antisemitisme in de mond worden genomen, maar met jou uitspraak “Ik waarschuw iedereen op dit forum. Dat mocht er wat gebeuren met Geert Wilders…” suggereer je dat hier doodsbedreigingen worden geuit. Ik heb die, iig in deze discussie, niet terug kunnen vinden. Hiermee geef je aan net zo snel op je teentjes getrapt te zijn als de moslims en joden waar je zelf over hebt. Wilder hanteert een dubbele moraal, hij zegt de radicale islam te willen bestrijden, maar ik heb hem nog nooit iets horen zeggen over het radcale christendom. Denk hierbij aan Staphorst maar ook aan de VS (men gelooft daar, in grote getralen, nog steeds dat god dat land aan hun gegeven heeft en dat dat hen het recht heeft gegeven om de indiane af te slachten of in reservaten te stoppen). Ik zelf ben tegen ieder gedachtegoed waarbij de ene mens minderwaardig is ten opzichte van de ander, of men hier nu de koran, de bijbel of rascistische motieven voor gebruikt. Het is inderdaad het grote electoraat achter Wilders dat beangstigend is, Wilders zelf is gewoon een populist.

 8. monador
  23 maart 2007 om 01:08 uur.

  dat waren we allang achter dat die blonde bezem hoofd een racist is

 9. Lars
  23 maart 2007 om 01:27 uur.

  Ik vind dat we hier niet moeten lullen.. Als 1 Nederlander een moord pleegt .. zeggen we dan dat alle Nederlanders zo zijn? NEE
  Waarom wel met mensen van een andere herkomst? Lekker makkelijk om de schuld aan een bepaald ras te geven.. Natuurlijk zijn er slechte mensen die moslim zijn, maar die zijn er in Nederland net zo- goed!! Er zijn er veel meer die het beste voor hebben met Nederland. Kijk daar naar..

  Lars

 10. abd
  23 maart 2007 om 02:54 uur.

  Marijnt, vrijheid van meningsuiting. daar heeft iedereen recht op, toch? of geldt dat alleen voor wilders en zijn aanhangers, die denken wij weten het beter dus mond dicht anders wordt wilders vermoord. donder een end op man.

 11. hassanhasson
  23 maart 2007 om 04:10 uur.

  Men verspeeld zijn energie om aandacht aan deze man te besteden.

 12. nos
  23 maart 2007 om 05:24 uur.

  wel leuk om te zien.

  We hebben 18 vragen van jongeren opgenomen.Geert beantwoordt ze openhartig.

  http://www.nosheadlines.nl/forum.php/list_messages/6282

  ben het eens met marijnt ! als er wat met wilders gebeurt of het nu vna links komt of van moslims dan breekt the plueres los. niet alleen in nederland.

  wees blij dat het een blanke was bij pim en geen moslim. dan had hier geen moskee meer gestaan.

 13. marijnt
  23 maart 2007 om 06:48 uur.

  Wie van jullie heeft mijn verhaal eigenlijk gelezen. Lees dat eens een keer goed door. Verder zeg ik hoe meer je hem demoniseert hoe meer hij bedreigd word door moslimfundamentalisten en linkse klootzakken hoe meer aanhang hij krijgt zo is het ook gegaan met pim fortuyn. Hij werd gedemoniseerd door ad melkert, paul rosemoller en hans dijkstal, thom de graaff en wim kok en door mensen als marcel van dam die hem een minderwaardig mens noemde. Zodoende voelde volkert van de G zich geroepen om hem te vermoorden. Dus met andere woorden als je het niet eens bent met hem in discussie gaan met hem met inhoudelijke argumenten. Dus niet: racist, nazi en weet ik veel allemaal maar hem uitlullen met argumenten. Ik mis ook intelligente welbespraakte allochtonen zoals mohammed benzakour, abou jahjah en enkele anderen in de discussie.

 14. marijnt
  23 maart 2007 om 06:49 uur.

  Fortuyn werd vermoord en zijn partij kreeg bij de verkiezingen in 1 klap 26 zetels. Zorg ervoor dat dat niet bij geert wilders ook gebeurt.

 15. hassanhasson
  23 maart 2007 om 07:24 uur.

  Meneer WildesZwijn zag en ziet dat hier in Nederland een hoop (niet allemaal) blanke kakkerlakken zijn die het racismegeloof aanhangen? Nederland is een vette markt voor hem.
  Apartheid is niet voor niets een internationaal woord, toch!

 16. Relaxtro
  23 maart 2007 om 08:28 uur.

  Best Marijnt, het lijkt erop dat je mijn verhaal niet gelezen hebt. Ik heb jouw betoog iig wel gelezen en ben het simpelweg niet met je eens. Als het de bedoeling is, dat ik je verhaal net zo vaak lees totdat ik me geroepen voel een abonemant op de telegraaf te nemen, moet ik je teleurstellen, dat gaat er niet van komen.
  Ik heb wilders nergens uitgemaakt voor rascist of nazist, ik beticht hem alleen van populisme. Daarnaar gaf ik een, in mijn ogen, relevant en inhoudelijk argument, namelijk dat wilders verweten kan worden dat hij wel het fundamentalisme is de islam aanvalt, maar het fundamentalisme in bijvoorbeeld het christendom negeert.

 17. Toth
  23 maart 2007 om 09:16 uur.

  Waarop is eigenlijk gebaseerd dat Volkert van der G. zich iets gelegen heeft laten liggen aan de meningen van Ad Melkert, Marcel van Dam, Hans Dijkstal, Thom de Graaff en Wim Kok? Niemand behalve hemzelf kan werkelijk in het hoofd kijken van van der G. uiteraard, maar is het niet veel waarschijnlijker en ook meer consistent met het beschikbaar bewijsmateriaal dat van der G. zich liet inspireren door het mediacircus dat Pim Fortuyn van zichzelf maakte? Het aangedragen motief hoeft uiteraard niet de volledige verklaring te zijn. In feite is het dat zelden.

  Anyway, je kunt niet verwachten dat als je zelf radicale meningen verkondigt, en ook opzettelijk provocatief, zoals het verscheuren van Korans etc. eigenlijk nog weer een stap verder dan Fortuyn, je geen tegengesteld respons krijgt van dezelfde orde van grootte. Bedreigingen kunnen niet worden goedgepraat. Men moet ook niet vergeten zijn zegeningen te tellen dat het grootste gedeelte van de reden waarom Wilders of ieder ander die hetzelfde zou zeggen, en de volgende zal inderdaad nog erger zijn, een oplosbaar probleem behelst.

  Wilders bestaansrecht is gebaseerd op onvrede en hij heeft dat ook goed door. Onlangs liet hij dat nog zien, pal voor de incidenten in Ondiep in Utrecht door te ageren tegen het aanpakken van problemen in een wijk in Amsterdam-Noord.

  Kamerlid Hero Brinkman van de PVV vindt het ‘onacceptabel’ dat juist een wijk met veel PVV-stemmers is uitgekozen voor het project. Het steekt hem bovendien dat het project voortkomt uit het actieplan Wij Amsterdammers, dat gericht is tegen radicalisering en polarisering. – parool 12-3-2007.

  Zonder radicalisering, polarisering, verpaupering en onvrede zijn ze out of business, niemand die dat beter in de gaten heeft dan zijzelf, ergo zij hebben belang bij deze zaken en zij hebben bondgenoten uit onverwachte hoek uiteraard. Uitersten, terwijl ze aan de oppervlakte elkaars tegenpool lijken te zijn en elkaar te willen annihileren, versterken en ondersteunen elkaar juist in werkelijkheid, doordat ze elkaars bestaansrecht schijnen te legitimeren; de dyadische dialectiek (these antithese) in een dynamisch politiek equilibrium dat bestaat bij de gratie van polarisatie.

  Hoe dus te reageren? Welnu, ik denk dat Relaxtro bijvoorbeeld de goede snaar weet te raken. Absorberen van de energie van de aanval, dubbele standaarden blijven aantonen en geen kritiek sparen. Marijnt heeft gelijk dat we moeten oppassen met steeds maar weer de vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog, ook niet als ze soms terecht zijn.

  Ik geef onmiddellijk toe dat diplomatiek reageren mijzelf niet best ligt. Maar ik bedenk me gelukkig ook af en toe nog op tijd dat degenen die van haat leven je er beter niet mee kunt voeden.

 18. Trab
  23 maart 2007 om 09:57 uur.

  MarijnT, helaas helaas…veel te zeggen, maar weinig inhoud! Helemaal eens wat betreft zijn potentie qua aanhang, immers veel Nederlanders kijken op tegen minderheden! Je mag het jaloezie noemen of anders. Dit zijn de feiten. Dit heeft ook simpelweg te maken met het feit dat veel Nederlanders niet meer gelovig zijn. Ze vinden het vaak ongelooflijk dat er moslims zijn die wel gelovig zijn. Dat is 1. Het tweede over dat je welbespraakte moslims mist, zoals Abou Jahjah of Tariq Ramadan. Het zijn juist deze mensen die monddood worden gemaakt, omdat deze de gevoelige snaren raken van veel Nederlanders. Simpel voorbeeld de cartoonskwestie, toen Abou Jahjah ook holocaust cartoons op z’n website had geplaatst, toch ook iets wat onder vrijheid van menigsuiting mag vallen. Of Ramadan die mooie aanbevelingen geeft voor Westerse moslims.
  Verder MarijnT. Volgens mij heb je zoveel berichten geplaatst op dit onderwerp. Dat het wel iets van je energie en tijd heeft gekost. Het lijkt erop dat je het allemaal niet zo bedoelt en toch het beste met ons voor hebt. Dat waardeer ik erg! Nu hoop ik dat je jezelf ook tegen het licht houdt en je onzekerheid in je leventje bestrijd. Zoek je identiteit!!!!!

  Ik ben het met 1 punt eens. Wij moslims moeten aan zelfreflectie doen! Maar dat weet ieder voor zichzelf wel. Er is geen dwang in het geloof, maar wel verantwoordelijkheid! Voor je eigen daden, voor de mensheid etc… Daarin geef ik je volkomen gelijk!!!

 19. momi
  23 maart 2007 om 10:44 uur.

  marijnt …wat een hoop stront komt toch van jouw toetsenbord…

  zeg nou gewoon op de man af dat je een bloedhekel hebt aan islam/moslim en donder toch op , en ga lekker de reet likken van die nazi voorbeeldfiguur van jouw want jij bent zijn soort . en hij is jouw leider.

  ik snap niet waarom je moeite doet om ons te doen geloven dat jij het goed met ons voor hebt.
  over het algemeen hebben mensen liever te maken met een echte vijand dan met een huichelaar

 20. Karim
  23 maart 2007 om 11:51 uur.

  Marijnt, je zegt dat we met Wilders moeten discusseren, proberen we, maar bij wil niet met ons discusseren, dan houdt het op

 21. Henria
  24 maart 2007 om 02:51 uur.

  Weet je wat het verschil is Lars. Als een nederlander hier in dit land iemand anders vermoord, dan keert het overgrote deel van zijn mede nederlanders zich tegen zo’n laffe daad.
  Moslims daarentegen, houden de lippen stijf op elkaar, en hebben in sommige gevallen zelfs begrip voor een dergelijke daad; kijk maar naar Theo van Gogh. Ook Rabbae hoor je alleen maar, als hij vindt dat moslims geprovoceerd worden.

 22. mhamed
  24 maart 2007 om 02:59 uur.

  marijnt,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  nederland is vol met racisme keer op keer duikt het op.
  nederlanders zo net zo erg als joden, en wie weet ben jij dat ook vandaar dat gelul van je.

 23. Mark
  24 maart 2007 om 03:42 uur.

  Ik ben geen expert op het discriminatie /integratie vlak, maar denkt er hier iemand op dit forum dat het ooit nog goed komt met elkaar in Nederland? Zou het niet beter zijn om daar eens een discussie over te hebben in plaats van gezeik over Wilders of extremistische moslims (ken geen namen).

  Als ik zo wat van de berichten lees is er wederzijds gebrek aan respect. Als iemand een andere mening heeft krijg je echt geen begrip voor jouw standpunyt als je hem / haar voor rotter vis uitmaakt. Soms kan het best handig zijn om goed naar elkaar te luisteren, na te denken over wat er wordt gezegd en nadenken over waarom het wordt gezegd. Voor je het weet begrijp je waarom iemand zo denkt en praat , wellich krijgen we dan iets meer begrip voor elkaar. En het mooie is, je hoeft het nog steeds niet eens met iemand te zijn. Pas als dat wordt bereikt kan er naar mijn idee een basis worden gelegd om te komen tot een prettige samenleving!

  gegroet,
  Mark

 24. klaas
  24 maart 2007 om 04:28 uur.

  geheim: ongeveer 90% van de autochtone nederlanders (inclusief de pvdaérs, die het echter proberen te ontkennen en verbloemen) hebben een hekel aan de moslims.

  het is teleurstellend dat Rabbae als een van de intelligentere marokkanen een niet bestaand woord als islamracist gebruikt. dit is net zo iets als vrouwracist of homoracist.

  verder complimenten voor de verhalen van Marijnt!

 25. Henk-Rotterdam
  24 maart 2007 om 04:44 uur.

  ” Ik waarschuw iedereen op dit forum ,dat mocht er met Wilders wat gebeuren dan moeten mensen zich echt serieus zorgen gaan maken over hun verblijf in dit land”.
  Een regelrechte bedreiging en niets minder.
  En hoe moet het dan met de Nederlanders van orgine geboorte in dit land en die ook tegen dit figuur zijn,worden die dan het land uitgepleurd of worden er al ergens kampen gebouwd voor de opvang van anderdsdenkende tijdens het nieuw imperium van het 2e duizend jarige rijk.

 26. Trab
  24 maart 2007 om 08:20 uur.

  Klaas Vaak….MarijnT…en zelfs last van hernia of Henria….allemaal 1 pot nat. De meest hebben een hekel aan moslims, omdat ze het niet kunnen hebben dat wij rechtvaardig handelen. Namelijk, wij hoeven niet de schuld te krijgen voor iemand anders zijn daden. We gaan Hitler, ten slotte een katholiek, ook niet over 1 kam scheren met alle katholieken in NL. Dat is wat de meeste Nederlanders doen. Generaliseren en nog eens generaliseren. Maar als zij kritiek krijgen….stelletje huichelaars 1ste klas. In de VS en GB heb je dit probleem niet. Ik verbaas me daarover, aangezien zij de meeste moslimlanden bezet houden en de meeste aanslagen te verduren krijgen. Veel Nederlanders zijn gewoon angsthazen. Als je grappig wilt zijn, moet je ook kunnen incasseren, dus zelf ook tegen kritiek kunnen. De meeste mensen denken nog steeds aan Theo van Gogh. Hoeveel mensen sterven wel niet op 1 dag??? Sukkels alsof Theo een heilige was. Sterker nog, zijn vrienden denken dat de Nederlandse regering achter zijn dood zit. Nog geven ze de moslims de schuld. Stelletje debielen. Ga eerst jullie eigen leventje verbeteren en niet zo jaloers zijn op moslims. Dat is een voedingsbodem voor haat en discriminatie. Dat moeten we hier niet hebben!!! Anders gaan jullie maar naar een ander land op waar wel gediscrimineerd mag worden!!!

 27. marijnt
  24 maart 2007 om 10:50 uur.

  Zoals ik al zei Geert Wilders heeft inhoudelijk gelijk met zijn verhalen wat betreft dan de integratie. Types als loyaliteitsmaniaken als rabbae en aouragh hebben jammer genoeg geen enkele weerwoord tegen wilders. Het enige wat ze kunnen doen is hem beschuldigen van discriminatie en racisme. Ik heb rabbae nog geen 1 keer gehoord over de misstanden in zijn gemeenschap. Als ik bijvoorbeeld een paar mag opnoemen: Uithuwelijking van meisjes, onbeschoftheid en respectloosheid van jongeren van islamitische afkomst jegens niet-moslims, hoge schooluitval, misbruik van het sociale zekerheidsstelsel en hoge vertegewoordiging in het criminele circuit. Waarom proberen deze twee mensen geen discussie los te maken over deze onderwerpen binnen hun gemeenschap. Waarom moeten rechtse partijen zich buigen over deze thema’s. Waarom hoor ik ze niet aggeren tegen moslims die medemoslims bedreigen. Ik denk aan de bedreigingen van naima al bazzaz en achmed aboutaleb. Waarom hoor ik ze luid protesteren tegen het geweld wat moslims onderling elkaar aandoen. Ik denk dan aan de slachtingen in algerije en irak.

 28. marijnt
  24 maart 2007 om 10:55 uur.

  Ik zei in het bovenstaande stuk de onbeschoftheid van jongeren tegen niet-moslims. Helaas zijn dit over het algemeen jongeren van marokaanse afkomst. Dit is ook wat ik daarmee bedoel. Onlangs werd bekend dat twee marokaanse jongens jarenlang in Belgie een minderjarig meisje hadden verkracht. Vervolgens verklaarden ze het meisje met rust gelaten te hebben als zij islamitisch is. Typisch het voorbeeld van twee gasten die niet geleerd dat ze als gelovigen hun medemens ongeacht de religie die ze hebben moeten respecteren. Dit soort opmerkingen draagt bij aan de haat van autochtonen tegen allochtonen. Rabbae en aouragh moeten niet hun ogen voor dit soort zaken sluiten. Ze moeten niet zo snel op hun teentjes getrapt zijn en wat meer aan zelfreflectie doen.

 29. marijnt
  24 maart 2007 om 10:58 uur.

  Wel is het zo natuurlijk dat niet alle islamitische jongeren onbeschoft, respectloos en minachtend zijn tegen niet-moslims. Gelukkig niet

 30. Toth
  25 maart 2007 om 09:19 uur.

  Wat is een loyaliteitsmaniak? Iemand die loyaliteit héél erg belangrijk vind of iets dergelijks? Iemand als Wilders bijvoorbeeld?

  Nee, juist het gepush – kwaadaardig in het geval van Wilders, laten we daar nou niet moeilijk over doen – houdt progressie tegen, sterker het stimuleert regressie. Door het uitvergroten van tegenstellingen en uitstorten van ieder verwijt gerelateerd of niet iedere keer bij elke gelegenheid en het mengen van allerlei zaken als geloof, geschiedenis, politiek, sociale en culturele aspecten en een gebrek aan kennis van al deze zaken dat ongeveer omgekeerd evenredig is aan de stelligheid van de spreker, dwing je een defensieve houding af onder juist de mensen die de ruimte moeten hebben om zich onafhankelijk te kunnen opstellen, simpelweg omdat 1. het grensgebied in een polariserend systeem zich vernauwt en 2. het een sociale druk legt op mensen om zich te definieren in de beperkte termen die de sociale polen hen opleggen, hetgeen zelfs het denken zelf vernauwt.

  Het is heel simpel en al te menselijk en iedereen met ook maar een greintje verstand weet dat ook best. In ieder geval weten Wilders en zijn mensen dat heel best en daarom zien ze zichzelf ook onder druk staan om iedere keer met nieuwe zaken of desnoods onzin aan te komen om iedereen in de gordijnen te jagen en nooit de ruimte te laten ontstaan voor reflectie. Emotie is het levensbloed en nadenken de doodsteek voor iedere populist.

  Het is een belang die loodrecht staat op die van een vreedzame samenleving.

 31. Henk -Rotterdam
  25 maart 2007 om 11:02 uur.

  Even ter verduidelijking:
  73 % van de personen die verblijven en onder TBS zijn gesteld zijn van AUTOCHTONE afkomst en zitten daar wegens gewelds/zeden/brandstichting misdrijven.
  Slechts 6 % in de klinieken bestaat uit Turken/Marokkanen,de overige zijn andere nationaliteiten.
  En Wilders heeft thans gevraagd om een soort van “beroepsverbod” voor een ieder met 2 nationaliteiten in openbare functies ( trouw 24 maart 2007).
  En maar volhouden dat hij het beste voor heeft met het land en absoluut geen haat en tweedeling wil zaaien,en de schuld gewoon bij de andere blijven leggen.
  Waarom aanvaard hij geen uitnodigingen voor een debat?
  Waarom geeft hij geen openheid over de 2 nationaliteiten van zijn vrouw?

 32. Trab
  25 maart 2007 om 06:05 uur.

  Bla bla MarijnT. Geef nou maar gewoon toe dat je jaloers bent op Marokkanen! Laat ze gewoon met rust joh! Is dat zo moeilijk? Kan je niet je eigen leventje verbeteren???

 33. Ron
  25 maart 2007 om 09:28 uur.

  Ik denk dat het niet echt belangrijk is wat Wilders zegt en dat het meer gaat om zijn steun. Hij heeft verbazingwekkend veel zetels gekregen. Ik vind echter niet dat wij Nederlanders zo racistisch zijn. Er zijn integratieproblemen, en zoals iemand hierboven al zei: de stemmen op Wilders zijn onvrede-stemmers. Het zijn uitingen van de frustraties die de integratieproblemen met zich meebrengen. Geert Wilders speelt in op de heersende frustratie/woede en is zo mijns inziens onbedoeld een populist.

  Ik denk dat hetzelfde gold voor Pim Fortuyn. Soms vind ik ook lijken alsof politiek rechtse mensen liever hadden gewild dat hij door een moslim vermoord was om het zo als argument te kunnen gebruiken. Dat hij door een Nederlander is vermoord lijkt voor sommigen irrelevant. De moord op hem wordt in kwesties als deze dan ook klakkeloos naar boven gehaald, terwijl het volgens mij er totaal niets mee te maken heeft. Het is enkel gerelateerd aan de vrijheid van meningsuiting. Ikzelf hecht veel waarde aan vrijheid van meningsuiting. Echter vind ik dat vrijheid van meningsuiting absoluut niet impliceert dat je je mening op iedere gewenste manier mag uiten. Zolang een mening respectvol en onderbouwd wordt geuit vind ik dat iedere mening geuit moet kunnen worden.

  Dat we de naam Geert Wilders überhaupt kennen is denk ik een duidelijk signaal dat er frustraties heersen in de maatschappij. Ik denk dat er momenteel vooral een probleem is met Marokkaanse jongeren (sommige bedoel ik uiteraard, niet allemaal natuurlijk) en niet met moslims in het algemeen. Ik denk dan ook dat religie er erg weinig mee te maken heeft. Ik denk dat zelfs rechtse mensen geen problemen hebben met Chinezen, die vaak ook moslim zijn en waarvan er in Nederland ook redelijk wat zijn.
  Zoals hierboven al werd aangehaald denk ik dat het vooral gaat om introspectie. Volgens mij zijn er ook veel Marokkanen die juist negatief tegenover Nederlanders staan. Van de week zag ik op tv een Marokkaanse jongen gefrustreerd zeggen dat je ‘het systeem’ door “te schoppen en te slaan” moet veranderen en niet “van binnenuit”. Ik denk dat er veel Marokkanen zijn die een bepaalde haat lijken te hebben en van daaruit een vijand creëren. Ik vraag me dan altijd af of ik dat goed inzie en waar dat dan vandaan komt. Soms wordt dan geroepen dat het is omdat Nederlanders racistisch zijn (en ook ik vind dat dat veel te gemakkelijk wordt geroepen). Echter: Nederlanders hebben met veel andere buitenlanders weinig tot geen probleem. Het zijn gefrustreerde Marokkaanse jongeren die ook problemen veroorzaken en daar ligt volgens mij de kern van de integratieproblemen en daarmee de frustratie en dus de zetels van Geert Wilders. Ik denk dat we vooral moeten focussen op de frustratie van sommige Marokkaanse jongeren en waar deze vandaan komt én dat Marokkanen zelf in de gaten moeten houden of andere Marokkanen zich gedragen zoals het hoort. Uiteraard kan gezegd worden dat je niet de verantwoordelijkheid neemt voor het gedrag van een ander, maar momenteel heerst er wantrouwen die zo wel opgelost kan worden denk ik.

 34. Mia
  26 maart 2007 om 01:32 uur.

  Ik snap niet waarom er in de discussie rond Wilders zo vaak de vergelijking wordt getrokken met Fortuyn en in mindere mate, Verdonk. Iemand die ook maar een beetje verstand van politiek heeft, weet dat deze mensen totaal niet met elkaar te vergelijken zijn. Fortuyn was de eerste die, terecht, de discussie rond integratie openbrak. Zijn uitspraken waren onderbouwt, en hij richtte geen one-issue partij op. Leg de uitspraken van Fortuyn naast die van Wilders en Moslims zouden wensen dat hij nooit vermoord was.

 35. kano
  26 maart 2007 om 03:37 uur.

  alle racistische partijen komen niet ver

 36. Henk -Rotterdam
  26 maart 2007 om 02:35 uur.

  Mia,
  voor de zoveelste keer leg dat eens uit wat je nu stelt en wel onderbouwd natuurlijk.
  Kreten slaken kennen we al genoeg uit datgene wat jij altijd aanhangt .
  Maar nu een goede uiteenzetting en een goede onderbouwing zodat het voor een ieder duidelijk wordt dat het,voor ons als politieke stukken onbenul zoals je de meeste mensen schijnbaar beschouwd,duidelijk dat we het verkeerd begrepen hebben.

 37. Trab
  26 maart 2007 om 08:14 uur.

  @ Ron,

  Jouw verhaal raakt noch kant noch wal. Dat is een grote onzin wat je vertelt. Sommige Nederlanders hebben juist wel problemen met buitenlanders en wel met alle soorten buitenlanders. Ja dus ook Turken, Chinezen, Surinamers en Antilianen!! Als Nederlanders specifiek een probleem hebben met Marokkanen dan betekent het juist dat ze onderscheid maken tussen buitenlanders en dit is uit de peilingen niet te zien. Het gekke is dat Wilders het heeft gemunt op alle allochtonen, of ze geel, zwart of uit de bergen komen….allemaal Ron. Helaas lees jij dingen veel over Marokkanen, omdat Marokkanen kennelijk een bijzondere groep mensen zijn (wat voortvloeit uit jaloezie tegenover deze groepering). Vraag de Amerikanen of Joden, maar naar hun mening. Je zult over het algemeen mooie verhalen horen over Marokkanen! Omdat Nederlanders een hekel hebben aan Marokkanen, betekent dit nog niet dat Marokkanen slecht of gefrustreerd zijn. Ik denk dat dit meer zegt over het karakter van de Nederlanders dan over Marokkanen zelf. Zelfs mijn oom uit GB vindt Nederlanders een vreemd volk. Hij vindt dat ze teveel zeiken en teveel op andere mensen letten in plaats van hun eigen leventje te verbeteren!

 38. andy
  27 maart 2007 om 06:48 uur.

  @ trab

  k ben et met je eens.
  hollanders drufen niest zeker geen oorlog. (ze moeten er nog een uitvechten met de natuur). maar konten likken kunnen ze heeeeeeeel goed.

Plaats je reactie