MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Gemeente Delft leent moskee geld

31 maart 2007 | in Maatschappij | 20 Reacties

Moskee Al FathDe Gemeente Delft helpt mee met de financiering van de toekomstige moskee met een bijbehorend Marokkaans sociaal-cultureel centrum aan de Vulcanusweg. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de stichting Al-Ansaar, dat de eigenaar is van het totale complex, een lening te verstrekken van 500.000 euro. Het bedrag moet in twintig jaar worden afgelost tegen een rente van 2,75 procent.

Het college benadrukt dat de hulp specifiek is bedoeld voor het sociaal-cultureel centrum. Zo voorkomt het dat in strijd wordt gehandeld met de wet; die bepaalt namelijk dat er sprake moet zijn van een scheiding tussen ‘kerk en staat’. Dat de gebedsruimte en het verenigingsgebouw in hetzelfde pand zijn gevestigd, ziet de gemeente niet als een bezwaar. “Het gaat om twee afzonderlijke gedeelten van het gebouw,’’ zegt een woordvoerster van het college. “Alletwee hebben ze ook een eigen ingang.’’ Volgens haar draagt het college zijn steentje bij, omdat het sociaal cultureel centrum voor een ‘impuls’ zorgt op het gebied ‘van de leefbaarheid en de stedelijke vernieuwing’.

De gemeente Delft heeft in 2005 een soortgelijke lening verstrekt aan de Turkse Sultan Ahmet Moskee, aldus het Algemeen Dagblad.

Er zijn 20 reacties

 1. Soussie
  31 maart 2007 om 12:43 uur.

  Geld dat wordt geleend voor de bouw van een moskee?Rente is toch verboden, zowel het betalen als het ontvangen ervan?wat is de ethische rechtvaardiging in dit geval?vreemd

 2. Karim
  31 maart 2007 om 05:49 uur.

  juist Soussie dat is de eerste vraag die bij mij ook opkwam. Riba is toch haram?

 3. ikram
  31 maart 2007 om 07:33 uur.

  jah heel vreemd

 4. Maghrabi
  31 maart 2007 om 07:45 uur.

  lahwla wala koewara ila billah.

  geld lenen om een een moskee te bouwen en rente betalen.

  dit is oorlog beginnen ten allah.

  wallah al mosta3an

 5. Maghrabi
  31 maart 2007 om 07:45 uur.

  sorry typ faut het moet koewata inv koewa

 6. Maghrabi
  31 maart 2007 om 07:46 uur.

  sorry koewata

 7. studente
  31 maart 2007 om 07:54 uur.

  Ja oke.. daar geef ik je wel gelijk in.. Maar misschien willen ze zo graag die moskee in delft bouwen.. dat ze daar lak aan hebben.

 8. Fertoutie
  01 april 2007 om 12:56 uur.

  Ik heb een oplossing,

  Ze betalen het gewoon niet terug aan de gemeente, omdat het geld ook van de volk is.

  Probleem opgelost.

 9. alii
  01 april 2007 om 09:43 uur.

  Voor de gene die vindt dat het echt niet kan, kan het gewoon tegen houden door geld te schenken aan de moskee in Delft. Maar ja, blijkbaar kunnnen we alleen vertellen hoe we iets niet kunnen bereiken ipv oplossingen zoeken. Dat ze ergens in Delft geld lenen om te bouwen is vooral te wijten aan ons.

 10. rachid
  01 april 2007 om 11:24 uur.

  Mensen,

  Roep niet meteen dat het Haram is, Roep niet meteen dat ze in oorlog beginnen ten Allah. Dat is namelijk chirk. Hoe weet jij dat ze oorlog beginnen zo. Denk na voor je iets roept dat tot chirk kan leiden wat vele malen erger is.
  Maar goed ik ben geen geleerden om jou hier de les te lezen.

  Gemeente Delft wat tot de overheid behoort is niet op winst uit, is een non-profit organisatie. het kan mischien wel zo zijn, en dat is zeer waarschijnlijk, dat het geleende geld wordt terug betaald zonder rente te betalen of te ontvangen. Immers er wordt ook een marokkaanse sociaal-cultureel centrum waar Gemeente delft baat aan heeft.

  En als wij zo goede Moslism waren hoeft de moskeebestuur niet bij de Gemeente aan te kloppen. Wil jij ook zo een goede Moslima zijn, wees ook gul, stort geld op de bouw van deze moskee. Weet je de rekeningnummer niet, kijk op http://www.al-yaqeen.com, wallaha taqabal minkoem zakaatekoem.

  En als laatste wil ik zeggen dat ook geld van de gemeente, moelkoe Allah is.

  ws wr Allah wb

 11. Krimo
  02 april 2007 om 10:34 uur.

  Moskee die geld leent tegen rente :-). Het grappige is, dat op de webstie van deze moskee een vraag van een bezoeker wordt gesteld over een huis kopen (hypotheek met rente). En het volgende wordt daarop geantwoord:

  “Vraag:
  Mag je een huis kopen door middel van een rentedragende hypotheeklening?

  Antwoord:
  Eerst willen wij onze zuster bedanken voor haar vertrouwen in ons. Daarnaast vragen wij onze Heer om haar standvastig te maken in haar geloof en in het volgen van de leiddraad van onze geliefde Profeet Mohammed (vrede zij met hem).

  Het lenen van geld dat je vervolgens in termijnen met rente terugbetaalt, wordt in de Islam Ribaa Nasie’ genoemd (woeker op basis van het uitstel van betaling dat de lener krijgt). Islam maakt geen onderscheid tussen een klein of groot bedrag als het gaat om de woeker. Dit alles is haraam (verboden) volgens het Boek van Allah, de Soennah van de Profeet (vrede zij met hem) en Idjmaac (consensus) van de moslimgeleerden. Dit op basis van het volgende vers dat als volgt vertaald kan worden:

  “Allah heeft (het drijven van) handel toegestaan en woeker verboden.”

  In sommige reacties wordt geroepen dat de moskee dit wel moet doen omdat de gemeenschap “niet” het benodigde geld kan opbrengen. Ik zou zeggen; Bouw dan alleen een ruimte om de salaat te verrichten waar je het geld wel voor hebt. Maar ga niet allerlei bijzaken erbij bouwen die je onnodig in de financiele problemen brengen. Ik zou ook graag een grote auto willen rijden, maar omdat ik dat niet kan betalen rij ik nu met veel plezier in een kleinere auto ZONDER schulden en of rente te betalen. Ewa ja wat is wijsheid….

 12. Ayse
  03 april 2007 om 11:53 uur.

  JA eindelijk een Marokkaanse moskee die er echt als moskee gaat uitzien!!!!

 13. lening
  28 mei 2008 om 10:00 uur.

  “Het bedrag moet in twintig jaar worden afgelost tegen een rente van 2,75 procent.”
  Dat is niet hoog.

 14. Geld Lenen
  30 juni 2008 om 11:39 uur.

  Zolang het bij een lening blijft vindt ik het oke. Ik moet inderdaad meer rente betalen op mijn hypotheek.

 15. Mikael El Hamsar
  19 september 2008 om 02:58 uur.

  Jullie snappen het niet.
  Die lening hebben ze express gedaan, zodat mensen tog geld gaan betalen.
  Rente is idd haram, je moet het zien als een teken aan de mensen zodat ze tog gaan betalen

  Later

 16. delftenaar
  29 maart 2009 om 09:34 uur.

  Let op: de moskee leent het geld niet, het is het culturele gebouw welk hier aan vast wordt gebouwd welk geld leent van de moskee. Dit deel staat los van de moskee met aparte ingangen en afgescheiden met muren.

  Verder is er alleen toestemming gegeven om een lening te mogen doen tot € 500.000, dit houdt niet in dat er wordt geleend. Dit zal alleen voorkomen wanneer er direct veel geld nodig zal zijn, hierbij zal deze schuld gelijk af worden gelost waardoor de rente praktisch 0% blijft.

  Dus beste broeders: Leer eerst de feiten kennen voordat gij oordeelt. En eindig in ieder geval met alla el a3lam. Allah is de Alleswetende.

  Salaam aleikom.

 17. Furqan
  17 april 2009 om 01:14 uur.

  De rente is gelijk aan 2.75%. Dit is ongeveer gelijk aan de inflatie.
  De waarde van de lening blijft dus over de tijd heen gezien hetzelfde.

  Is dit dan nog steeds haram??

  Voor de mensen die mijn vraag niet begrijpen:
  stel je kan nu met 2 ton een huis kopen en over 1 jaar is de waarde ervan 2,1 ton (stijging van 5 procent) en je moet daarbij 5 procent rente betalen over je hypotheek. Dan is de koopkracht van degene die jij moet afbetalen gelijk gebleven ten opzichte van het begin. Hij heeft dus niet geprofiteerd van de lening.

 18. Ali
  06 oktober 2009 om 10:55 uur.

  Het gaat hier niet om een leening maar om Gemeente garantie.
  Dat betekent niet dat het automatisch een leening is.

  Geloof niet alles in de media.

 19. Allal
  26 maart 2010 om 10:48 uur.

  Heeft de moskee het geld nou wel of niet geleend. En wat is de totale bouwsom van de moskee?

 20. AL MAHDI
  11 november 2011 om 09:05 uur.

  Salamoe gelaykoem

  ik ben opggroeid in die moskee met die gemeenschap

  ik wil niet slecht praten over huis van allah ,nog over de goede oprechte muslims die daar komen …. gelukkig zijn die er ook

  ten eerste 20 jaar afbetalen ,pffff wie sterft tijdens een riba contract en dus geen berouw kan doen
  deze persoon zal opstaan als een bezettenen op de dag des oordeels en deze persoon of personen zijn vervloekt ,dat houdt in ver weg van de genade van allah ,heel heel ver weg ….

  Soerah 2 Al-Baqarah

  275. Degenen, die woekerwinst maken, verrijzen zoals iemand, die door Satan met krankzinnigheid is geslagen. Dat komt, omdat zij zeggen: “Handel is gelijk aan rente”, terwijl Allah de handel heeft wettig verklaard en de rente onwettig heeft verklaard. Die daarom een vermaning van zijn Heer krijgt en er mee ophoudt, hem zal toebehoren, hetgeen hij vroeger heeft ontvangen en zijn zaak is bij Allah. En zij, die terugvallen, zij zijn de mensen van het Vuur, daarin zullen zij vertoeven.
  276. Allah schaft de rente af en doet de weldadigheid toenemen. En Allah heeft niet lief alle ondankbaren en zondaren.
  277. Voorzeker, zij die geloven en goede daden doen en het gebed houden en de Zakaat betalen, hun beloning is bij hun Heer en voor hen is geen vrees, noch zullen zij treuren.
  278. O, gij die gelooft, vreest Allah en doet afstand van de rest van de rente, als gij gelovigen zijt.

  Djabir (Allah’s welbehagen zij met hem) heeft gezegd:”De profeet (Allah’s vrede en genade zij met hem) heeft degene die rente eet, geeft, opschrijft en degene die er getuige van is vervloekt. En hij zei: ze zijn gelijk wat betreft de zonde” (Overgeleverd door Moesliem 1598 )

  dus wie sterft in riba ,al zijn salaat ,al zijn ramadan , al zijn zakaat die zullen als het ware brandstof zijn op de dag des oordeels in de hel ….
  met andere woorden
  Dit is de groottste Mosiba (ramp) binnen de Islam en in je leven …

  Als ze gewoon een goedkoope moskee hadden gebouwt met de middelen die ze hadden dan was dat beter geweest en zuiverder ,vooral ook zuiver voor al die andere moslims die hun hallal geld hebben gegeven om deze moskee te bouwen ,

  dus wat is er nu gebeurt !!!

  hallal geld (zakaat geld van de medemoslims ) is nu vervuild met rente geld ….

  maar gelukkig kijkt allah naar de intentie van de broeders die hebben meegeholpen met de zakaat voor de bouw van deze moskee …
  dus ieder krijgt wat hij heeft geoost op de dag des oordeels … hamdoelileh…

Plaats je reactie