MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Geen strafblad jongeren op ‘snoepreisje’

12 juni 2007 | in Maatschappij | Reageer

Vlinderjacht in MarokkoEen reis naar Marokko voor jongeren uit Rotterdamse achterstandswijken kreeg veel kritiek van rechtse partijen. Op kosten (30.000 euro) van het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking verbleven de geselecteerde ‘hangjongeren’ in maart voor twee weken in Noord-Marokko, waar zij onder meer meededen aan het zogeheten Atalanta-project, vernoemd naar de vlinder die jaarlijks tussen Nederland en Marokko pendelt.

Critici spraken schande van het ‘criminelensnoepreisje’. Fractieleider Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid stelde Kamervragen en eiste dat „dergelijke wanstaltige reizen nooit meer zullen plaatsvinden” met overheidsgeld. Projectleider Mohamed Hacene (30) schudt het hoofd als hij herinnerd wordt aan die woorden. In het NRC zegt hij: „Meneer Wilders had zich voor de verandering eens in de feiten moeten verdiepen”, schampert de milieukundige van het organiserende Rotterdams Milieucentrum. Geen van de zestien jongeren heeft een strafblad, en één voor één hebben zij een strenge selectie moeten doorlopen, stelt Hacene

Jamal Cherif (20), een van de zestien jongeren uit Rotterdamse achterstandswijken die deelnemen aan het project: “we waren nog niet weg of we werden afgeschilderd als een stelletje halve criminelen. En het erge is: bijna iedereen geloofde het.” Ook Deborah Flantua (20), een van de twee autochtone deelnemers aan het vlinderproject baalt hiervan: “Op internet werden de vreselijkste dingen geschreven. ‘Had ze maar een enkeltje gegeven’, en meer van dat soort onzin. Dat raakte die jongens tot in het diepst van hun ziel. Maar ze wisten: als we nu opgeven, bevestigen we de vooroordelen.”

Maar volgens Hacene heeft met name Wilders zich schuldig gemaakt aan stemmingmakerij. „Die man wil hoe dan ook scoren, het liefst over de ruggen van allochtonen.”

Plaats je reactie