MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Film over omgekeerd inburgeren

13 juni 2007 | in Maatschappij, Overheid | 1 Reactie

Noureddine ErradiNoureddine Erradi, coördinator Internationalisering aan het ROC Midden Brabant in Tilburg, heeft onlangs zijn tweede film over integratie uitgebracht. De film van de 52-jarige Marokkaan laat op bijna kinderlijk eenvoudig wijze zien hoe lastig inburgeren is.

In de film ondergaan West-Europeanen, die in hun eigen land dagelijks met migranten werken, zelf een inburgeringscursus in Turkije. In het Turks wel te verstaan. De verwarring tijdens de Turkse les, de stress bij de taaltoets, de afhankelijkheid bij de docenten. De camera legt het genadeloos vast schrijft het Brabants Dagblad.

Zelf weet Erradi als geen ander hoe het is om in te burgeren. Na zijn studie in Marokko verhuisde hij naar Parijs om daar aan de Sorbonne Engelse literatuur te gaan studeren. Daarna vestigde hij zich in Nederland. De eerste Nederlandse lessen staan hem nog helder voor de geest. “Ik stelde volgens de docent te veel vragen over de grammatica. Ik wilde weten wat het verschil is tussen ‘ik heb en ik ben mijn paraplu vergeten.” Hij schreef zich in bij het Arbeidsbureau. “Ik hoorde maar niets, toen bleek ik daar als ‘analfabeet’ te boek stond.”

Inmiddels werkt Erradi al jaren op het Tilburgse ROC en heeft hij zich verdiept in integratie. In 2005 nam hij zijn eigen Tilburgse collega’s mee naar een Marokkaans dorpje om hen daar te laten voelen wat inburgeren eigenlijk is. Het resultaat: een film van twintig minuten. De film trok de aandacht en zorgde niet alleen in Nederland maar ook ver daarbuiten voor een discussie over inburgering meldt de krant.

Er is 1 reactie

  1. Saida
    14 juni 2007 om 10:57 uur.

    analfabeet?

Plaats je reactie