MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Word nooit een Model-Marokkaan

22 juni 2007 | in Column | 16 Reacties

integratieMevrouw Van der Vaart is welzijnswerkster en erg betrokken bij de multiculturele samenleving. Ze maakt zich oprecht zorgen over de relatief hoge criminaliteit onder Marokkaanse jongens. ‘Die jongens zouden een voorbeeld moeten nemen aan al die jongens die het wel zo goed doen, zoals meneer Marcouch en die schrijver, Hafid Bouazza, en die enige mode-ontwerper, Aziz, en dan heb je nog die leuke voetballer, hoe heet ie ook al weer?’
‘Bouhlarouz, Boussaboun, Afellay, Aissati, ..’
‘Ja, die laatste…denk ik. Echt een model-Marokkaan.’

Model-Marokkaan. Je zult het maar zijn.

‘En Mo, wat wil je later worden?’
‘Model-Marokkaan pappa.’
‘Zou je dat nou wel doen jongen?’

Rolmodel is al erg, Troetel-Turk is vreselijk, maar Model-Marokkaan is echt bijna dodelijk.

Toch zijn er heel veel goedbedoelende mensen in de politiek en het welzijnsland die hun heil zoeken in de Model-Marokkaan als rolmodel. Succesvolle Marokkanen zouden een voorbeeldfunctie moeten vervullen. Het is een uitgangspunt van verschillende projecten. Maar is het wel verstandig?

Over Nederlanders wordt wel eens gezegd dat ze maar beter niet met hun kop boven het maaiveld uit kunnen steken. Voor een Marokkaan is een kruin al snel te hoog.

Op het Allochtonenweblog plaatsen we wekelijks wel een paar berichten over succesvolle Marokkanen of over Marokkaanse organisaties. Deze berichten leiden opvallend vaak tot vele negatieve reacties via de telefoon of per mail. En het zijn negen van de tien keer reacties van andere Marokkanen. Een blik op de Marokkaanse internetfora leert dat het daar niet veel anders gaat.

Dat succesvolle Marokkanen worden bekritiseerd is gezien hun voorhoederol logisch, maar vaak gaat het verder: er wordt niet ingegaan op hun argumenten, maar er wordt vooral gesproken over hun vermeende bedoelingen. Ze worden gewantrouwd, ideologisch of religieus de maat genomen, verdacht gemaakt en soms zelfs bedreigd.

Landelijk bekende politici als Ahmed Aboutaleb, Ahmed Marcouch, Khadija Arib en sinds kort ook Samira Bouchibti (Abbos) en zelfs Tofik Dibi krijgen ongemeen felle kritiek en zijn al snel bounty’s, slijmballen of nestbevuilers. Het Haarlemse raadslid Moussa moest zijn actie tegen de Marokkaanse namenlijst stoppen na heftige reacties uit Marokkaanse hoek. Eerder was schrijver Hafid Bouazza al uitgemaakt voor nestbevuiler en vorig jaar moest zijn vrouwelijke collega Naima El Bezaz besluiten de publiciteit voorlopig te mijden vanwege dreigementen vanuit de Marokkaanse gemeenschap aan haar adres. Zelfs de brave PSV’er Ismail Aissati schijnt te twijfelen over zijn keuze voor het Marokkaanse elftal nadat hij laatst in Tilburg werd uitgefloten door het Marokkaanse publiek.

Maar ook het noemen op het Allochtonenweblog van de namen van Marokkanen die bij het Nederlandse publiek minder bekend zijn zoals die van Abdou Menebhi (hij is van de organisatie Emcemo en zit in dezelfde omstreden werkgroep als Khadija Arib), Dris Boujoufi (vice-voorzitter van de landelijke moskeekoepel UMMON) of de commercieel succesvolle jongens van Mexx-it, is een garantie voor verdachtmakingen of schimpscheuten.

Zoals een Riffie ooit tegen me zei: in De Rif leven we van de kif, in Nederland van het kiften.

De creativiteit, betrokkenheid en het lef dat veel Marokkanen op individueel niveau tonen, wordt vaak verstikt onder een beklemmende deken van een bevolkingsgroep die graag rept over ‘de Marokkaanse gemeenschap’, maar tegelijkertijd allesbehalve een gemeenschap wil zijn.

Altijd zijn er conflicten. En dan gaat het echt niet alleen om spanningen tussen pakweg de Marokkaans-Arabisch sprekenden, de Berbers uit het Noorden( Riffi’s) en die uit het Zuiden (Soussi’s). En het gaat ook niet alleen om meningsverschillen tussen streng gelovigen en seculieren of afvalligen, of om de strijd tussen mannen en vrouwen, tussen links en rechtsdenkenden, homo’s en hetero’s, of tussen de voor- en de tegenstanders van de Marokkaanse monarchie. En het gaat ook niet alleen over de bijna traditionele ruzies die binnen veel Marokkaanse organisaties ontstaan over ‘floes’ (geld) en het voorzitterschap.

Het ligt gecompliceerder.

De verklaringen laat ik graag aan de echte deskundigen over, maar ik constateer wel dat Marokkanen elkaar opvallend vaak wantrouwen en verketteren. Schrijver en Berber Mohammed Benzakour schreef twee weken geleden in het NRC een vlijmscherp en snoeihard stuk over de Berbers (‘Met Berbers is het altijd gedonder’), bij wie hij een “diep doorleefde achterdocht jegens alles en iedereen” constateerde.

Veel Marokkanen hebben moeite met het heldendom en met succes. En daarmee beschadigen ze niet alleen het beeld dat anderen van Marokkanen krijgen, maar ook hun collectieve zelfbeeld.

Tegelijkertijd bestaat bij veel Marokkanen het idee dat je in Nederland alleen succesvol kunt zijn wanneer je vernederlandst en je Marokkaanse, Berber- of islamitische roots zo hard mogelijk laat vallen. Hoe beter geassimileerd, hoe groter de kans om ‘Model Marokkaan’ te worden. Een Model-Marokkaan moet vooral zo min mogelijk Marokkaan zijn om door Nederlanders omarmd te worden. En helemaal uit de lucht gegrepen is dat idee niet. Iets vergelijkbaars geldt trouwens voor de Ali Alibi’s, de Troetelturken, de voorbeeldige (liberale of ex-) moslims of de Surinaamse Bounty’s.

Hou daarmee dus rekening wanneer je als autochtoon politicus of welzijnswerker rolmodellen gaat benoemen. Het kan averechts werken. Of kies misschien eens voor andere modellen, die minder bekend zijn of die minder ‘geassimileerd’ zijn…

En ben je Marokkaan? Word dan nooit een Model-Marokkaan.

Ewoud Butter – Allochtonenweblog

Er zijn 16 reacties

 1. kano
  22 juni 2007 om 03:24 uur.

  ze zijn gewoonjaloers op de anderen die wel hebben het bereikt daarom gaan ze dreigen, stelletje dommen die dat doen

 2. rachid
  22 juni 2007 om 09:35 uur.

  gaan al die rolmodeelen voor mij op de dag des oordeels spreken of zo, oprotten met die ballesjouers

 3. mhamed
  23 juni 2007 om 10:34 uur.

  ONZIN GEDOE!!!!!!!!!!!

 4. geïntegreerde jood
  23 juni 2007 om 10:02 uur.

  Wat een prachtige Marokkaanse naam : Ewoud Butter! Natuurlijk heeft Ewoud gelijk in onze “autochtone” ogen , maar het zal geen enkele Marokkaan die dit leest hier raken. En waarom niet , eigenlijk?
  Het heeft allemaal te maken met pure onmacht. Zoiets als een Marokkaanse gemeenschap bestaat helemaal niet!!! ( Is mij gezegd door Marokkaanse insiders) De Riffijnse bevolking hangt aan elkaar van wantrouwen, jalouzie , geroddel enz. enz. Dat heb ik niet uitgevonden , maar wordt door vele ‘deskundigen ‘ gepredikt.
  Het onoplosbare probleem met de Marokkaanse verziekertjes heeft hier alles mee te maken. De imams kunnen preken wat ze willen , de “buurtvaders” kunnen nog zo hun best doen , de goedwillende welzijnswerkers kunnen praten tot ze een ons wegen en de Nederlandse belastingbetaler kan zich blauw betalen aan “subsidies voor het goede doel” ; het helpt geen snars!!

  Ook de zgn. Marokkaanse gemeenschap is de regie kwijt over de vele, de naam van de Marokkanen bevuilende, “gemeenschap “.

  Wat dan wel? Het is in de eerste plaats aan de verantwoordelijken in die “gemeenschap ” . Aboutaleb? Marcouch? Wie????

  Mag dan de Nederlandse politiek eens bepalen welke oplossingen er mogelijk zijn?

 5. mhamed
  25 juni 2007 om 11:09 uur.

  geintegreerde jood zal je nooit zijn,een jood zal je een jood zijn en blijven.
  even terug op jou bullshit hier boven,ewoud zal ieder een joodse naam zijn in plaats van een marokkaanse.
  jalouzie,geroddel, bezitters,zijn eigeschap van een mens,joden weten daar alles van!!!!!!
  als je het over bevuilende volk hebt ,dan is het joodse volk wel.
  ik heb oplossing voor je ,zolang wij leven zullen we jullie joden bestreiden.

 6. yassin
  25 juni 2007 om 01:19 uur.

  dit is een reactie op jou jood of hoe je je zelf mag noemen.kijk mozes was een model jood wat hebben jullie gedaan het kalf aanbeden.god sprak meerdere malen tot jullie.maar het eigenwijsheid van jullie maakt deze wereld een hel .neem de palestijnen jullie doen hun aan wat hitler jullie aan deed.wat ik hier mee wil zeggen is dat hij jullie model jood is .kijk ze zeggen niet voor niets dat is een jode streek.jullie verraden een profeet met een kus ruilen hem in voor een moordenaar bewijst dit dat jullie beter zijn dan alle volkeren.dus wie ben jij om ons te beoordelen terwijl in marokko wonen jullie als prinsen niemand die jullie wat aan doet terwijl jullie iemand anders zijn land in pikken en hun de les voor lezen .hoelang denken de joden dat dit door zal gaan denk aan .jullie hebben als geen ander geleden toch? hoe kunnen jullie dan het zelfde doen aan een volk .

 7. MarOcciia
  25 juni 2007 om 02:10 uur.

  Mhamed, ik ben het helemaal met je eens.
  Niets meer aan toe tevoegen..!!

 8. kano
  25 juni 2007 om 07:09 uur.

  als jood wordt je in je hele leven vervolgd, joden zullen geen rust kennen, en een jood blijft altijd een jood.

 9. Saida
  26 juni 2007 om 10:49 uur.

  [sarcasmemodus]Met andere woorden Marokkanen hebben geen zelfkritiek.[/sarcasmemodus]

 10. SH66T6N
  27 juni 2007 om 05:43 uur.

  Marokkanen hebben wel degelijk zelfkritiek…
  Marokkanen in nederland zijn een slag apart.
  Marokkanen zijn hier weldegelijk vernederlandst.

  We hebben alle lusten van het marokkaan en nederlander zijn samengevoegd en alle lasten van beide afkomsten genegeerd.

  Hoe dat komt? Door niet meer onder de hoede van ouders te vallen, maar van de nederlandse niet staat, maar STRAAT.

  Dus alles wat kan, mag. En alles wat moet is verrot.

  Als meer dan de helft een k*t baan heeft of beter gezegd een baan met een salaris die gemiddeld 42 % lager is dan een autochtoon (cijfer: cbs) dan is de weerga daarvan ook wel te voorspellen.

  Kijk naar de autochtone bevolking met een gelijkwaardige salaris, en dan niet vergeten dat het echte echte nederlanders zijn, dan zul je zien dat ze niet anders doen dan marokkanen in het zelfde schuitje.

  Nederlanders wijzen graag met hun vingertje.

  Als een marokkaan dat doet wijze alle 5 de vingers naar je, wij kunnen zelfs dat beter als we de kans krijgen 🙂

 11. moha
  06 september 2007 om 02:56 uur.

  Kijk een marokaan blijft altijd een marokaan.
  Wat de nederlanders ook doen wij blijven marokaanen.
  dus ik zal zeggen kijk eens maar naar je zelf voor je ons komt bekritiseren

  Wij zijn allemaal trots op elkaaaaaaaaaaar

 12. fatima
  06 september 2007 om 02:58 uur.

  Je hebt helemaal gelijk MOHA.
  Neem eens een voorbeeld van MOHA

 13. moha
  06 september 2007 om 03:00 uur.

  o Dank je wel fatima

 14. maroc lady
  18 oktober 2007 om 08:28 uur.

  Wat jullie doen is discriminatie het is te erg voor woorden hoe jullie die dingen tegen hem segge.
  Ik bedoel halloooooooooooo als jij iets zou segge en ik zou er commentaar op geven zoals je dat bij de geintegreede jood deed hoe zou je je voelen.
  En zeg nou zelf eerlijk allah heeft de mensen op aarde gezet en ieder met zijn eigen leven en ras.
  En in de koran staat niet volg de joden en discrimineer ze.
  Zoals jullie je gedragen is zwaar schandalig je met anderen behandelen zoals jij dat behandelt wilt worden als je dat niet doet moet je niet erwachten dat anderenje met respect behandelen.
  Respect dwing je niet af respect moet je verdienen .

 15. naima
  11 januari 2008 om 11:25 uur.

  Hello nou nou wat erg zijn jullie allemaal laat mensen met rust laat hun zelf beslissen wat ze willen ja hoor als een moeder niet eens haar eigen kind mag behouden dan vraag ik me af waar zijn mensen rechten gebleven 🙂 en prettig dag allemaal

 16. marokkaanse
  23 maart 2009 om 01:44 uur.

  ben zelf marokkaanse maar ik schaamme echt dat ik een marokkaanse bent (

Plaats je reactie