MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘De Marokkaanse geest is een schizofrene’

31 juli 2007 | in Literatuur | 8 Reacties

Mohammed ChoukriHet geboorteland van de schrijver Mohammed Choukri, Marokko, is een plek van extremen als het om arm en rijk gaat, maar nog meer cultureel gezien. Het wordt ook wel de dag- en nachtcultuur genoemd. Wat het daglicht niet verdragen kan, is niet verboden, maar doe je ’s nachts. Maar een regel, er wordt overdag niet over gesproken. De Marokkaan lijkt van deze verdeeldheid geen last te hebben (maar dat is schijn), omdat hij er zelf aan meedoet. De Marokkaanse geest is een schizofrene.

Een goed voorbeeld: ik ben ooit met een neef bier gaan kopen bij een moskee in de Noord-Marokkaanse stad Nador, schrijft Asis Aynan, columnist van wereldjournalisten.nl. Het was al vroeg in de morgen en de eerste moskeebezoekers liepen het godshuis al in voor het eerste gebed, terwijl wij daar tegenover met iemand die door een luikje keek aan het onderhandelen waren over de prijs van de verboden flesjes. De moskeegangers wisten wat wij aan het doen waren, maar ze zagen ons niet. Om het nog schimmiger te maken; niet veel uren later waren mijn neef en ik aan het bidden in diezelfde moskee.

Choukri (soms Shoukri genoemd) is een van de weinigen die de uitersten van de Marokkaanse geest heeft weten te vatten in zijn verhalen. In de romans laat hij zien hoe de dag- en nachtcultuur zich overal manifesteert en hoe men zich daarin manoeuvreert en staande probeert te houden. Uit het Arabisch werden de boeken Hongerjaren (Gubz al Hafi) en Jaren van dwaling in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw naar het Nederlands vertaald.

Hongerjaren is jarenlang verboden geweest in Marokko. Het verhaal hield het land een spiegel voor en dat was voor de overheid genoeg reden om het op de zwarte lijst te zetten. Pijnlijk is dat de hele wereld Hongerjaren had gelezen, behalve degene over wie het ging. Pas na de dood van de toenmalige koning Hassan II was het verkrijgbaar.

Er zijn 8 reacties

 1. Said
  31 juli 2007 om 04:11 uur.

  Mohammed Shoukri is pas naar de basisschool gegaan toen hij 18 jaar was. Hij heeft leren lezen en schrijven en begon meteen met het schrijven van romans. Ik heb een aantal van zijn romans gelezen en die waren uniek. Hij kent geen taboes en heeft schijt aan iedereen.

  De man is een paar jaar geleden overleden.

 2. Yassin
  31 juli 2007 om 08:39 uur.

  Wat wilt hij er mee zeggen ik heb met me neef bier gekocht en daarna ben ik naar de zelfde moskee tegen over de winkel gaan bidden dan moet je je schamen om bier te kopen en daarna te gaan bidden rare shit dit

 3. BROTHER
  01 augustus 2007 om 08:22 uur.

  Yassin, dat is nou juist die schizofrene geest van die shit Marokkanen. Ze gaan een moskee binnen en weten niet wat de regels zijn. Dwaalenden…..

 4. Maghrebie
  01 augustus 2007 om 11:16 uur.

  Ik ga die boek wel opzoeken, ben wel benieuwd….Er zit wel een kern van waarheid in dat moeten toegeven. Er zitten zoveel tegenstellingen in onze cultuur……

 5. mocrogirl
  01 augustus 2007 om 03:16 uur.

  ik snap sommige marokkanen van tegenwo0rdig niet.Ze vinden het heel normaal om bier te gaan kopen en daarna te gaan bidden.Dat is al erg genoeg,maar als je op deze site ook nog gaat klagen over het feit dat je schizofreen wordt genoemd omdat je bier drinkt dan ben je egt niet goed bij je ho0fd

 6. mocrogirl
  01 augustus 2007 om 03:18 uur.

  shit wat heb ik gedaaaannn!!!!! lieve yassin sorry van mijn reactie die eigenlijk voor jou bedoelt was,ik heb t verkeerd gelezen ik d8 dat jij dat allemaal had gedaan
  mijn excuses

  groetjes mocrogirl

 7. ministrele
  02 augustus 2007 om 03:16 uur.

  …….blijkbaar is de marokaanse geest een schizofrene.
  Dit is in overdrachtelijke zin bedoelt….niet dat de marokanen daadwerkelijk schizofreeen zijn……ze zijn eerder hypocriet….maar ja wie is dat niet !!!!!

 8. Remabaac2
  02 oktober 2009 om 06:22 uur.

  Salam.Gevaarlijk dit soort dingen dat je dit moet overkomen. Vooral die man met die hongerjagen.

Plaats je reactie