MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Milieuvervuiling kost Marokko miljoenen

01 oktober 2007 | in Marokko | 2 Reacties

Door vervuiling wordt drinkwater steeds schaarserDe Marokkaanse industrie veroorzaakt jaarlijks voor zo’n twee miljard euro milieuschade, schatten deskundigen. “De situatie wordt steeds ernstiger”, waarschuwt Mahfoud Atif van de onafhankelijke ‘waakhond’ Modernity.

De voedselverwerkende industrie staat op de eerste plaats. Die industrie produceert 68 procent van het giftige en organische afval. De productie van olijfolie is belangrijkste oorzaak van de vervuiling van waterbronnen, vooral waar het gaat om de hoofdrivieren Oum Rabî en Sebou. Chemische activiteiten zijn goed voor 20 procent van het giftige afval en de leer- en textielindustrie nemen bijna 10 procent voor hun rekening, schrijft het Mondiaal Nieuws.

De voorraad drinkwater neemt steeds verder af. “De situatie is catastrofaal. Jaarlijks vermindert de hoeveelheid geschikt water per persoon. Het was 3.000 kubieke meter in 1971. In 1998 was het nog maar 1.000 kubieke meter per burger”, zegt Larbi Moussaif van de Tamdakourt Associatie voor Ontwikkeling en Milieubescherming (TADEP). “Tegen 2020 zal er niet meer dan 500 kubieke meter beschikbaar zijn.”

Mahfoud Atif wijst erop dat de “escalatie van industriële activiteiten, zonder preventieve milieubeschermingsmaatregelen, ernstig schade toebrengt aan de natuur.” Niet alle sectoren staan echter onverschillig tegenover het milieu. “In sommige branches is een bewustwordingsproces gaande, maar dat is niet genoeg.” De cementindustrie was een van de eerste industrieën die het initiatief namen tot zuiveringsprojecten. Dat gebeurde in Fez, 120 kilometer ten oosten van de hoofdstad Rabat, en in Safi, bij de westkust. Sanering van industrieterreinen kost meer dan 136 miljoen euro per jaar.

Er zijn 2 reacties

  1. Oud Marokko
    01 oktober 2007 om 10:36 uur.

    Marokko en milieubewust zijn. You are kidding..

  2. sandokan
    01 oktober 2007 om 11:15 uur.

    Als ze over voldoende drinkwater willen beschikken in de toekomst zullen ze er echt wat aan moeten doen.

Plaats je reactie