MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Moslims oneens over datum Offerfeest

15 december 2007 | in Geloof | 11 Reacties

SchapieVieren de moslims hun Offerfeest donderdag? Of wordt het woensdag? Turken en Marokkanen raken er maar niet uit, ook niet in België. De Belgische minister Marino Keulen dringt aan op één gemeenschappelijke dag, “want de organisatie is al complex genoeg”.

Volgens Said Mdaouchi van de Unie van Moskeeën en Islamitische Verenigingen (Umiva) is het elk jaar opnieuw een heikel punt. “Maar dit jaar is het extra moeilijk”, geeft hij toe. Het probleem ligt enerzijds bij de Moslimexecutieve, de officiële raad van alle moslims in ons land, die vooral uit Turkse vertegenwoordigers bestaat en beslist heeft dat de grote feestdag op 20 december valt. Anderzijds zijn er de strikte richtlijnen uit Mekka, waar het Offerfeest vastgelegd is op 19 december. “Normaal gezien wordt het advies van de Moslimexecutieve gevolgd”, zegt Mdaouchi. “Maar die heeft de jongste tijd zoveel aan vertrouwen ingeboet, dat ze vooral bij de Marokkaanse gemeenschap een groot stuk van haar geloofwaardigheid heeft verloren.” De verschillende gemeenschappen beseffen intussen dat de tijd dringt.

Donderdagavond zaten ze daarom op verschillende plaatsen samen. De Vlaamse minister van Inburgering, Marino Keulen, is allesbehalve gelukkig met de onduidelijkheid, maar kan naar eigen zeggen niet ingrijpen, meldt het Belgische Knack.be.

Er zijn 11 reacties

 1. adal
  15 december 2007 om 10:42 uur.

  is dat zo moeilijk volg mekka daar wordt dat bepaalt

 2. Berkany
  15 december 2007 om 05:20 uur.

  De offerfeest begint nadat dat de moslims gestaan hebben bij berg arafat en duurt 3 dagen dus niet ene begint op vrijdag en de andere op donderdag

 3. mani
  15 december 2007 om 10:10 uur.

  saoudia op woensdag, turkeij op donderdag, marokko op vrijdag, tjongjongjong. ik snap niks van. waaron volgen we die kamelen herders van saoudia?? wij moeten gewoon turkij volgen, ze hebben tenminste kalender,suiker on offerfeest zijn van tevoren vast gezet.

 4. wassima
  16 december 2007 om 01:57 uur.

  mani ik ben het niet met jou eens de eerste die offerfeest viert moeten wij volgen en in dit geval is dat saoudi-arabië.
  ik vind dat de hele wereld saoudi-arabië moet volgen voor ramadan, suikerfeest en de offerfeest want zij hebben de meeste 3oelama.

 5. anoniem
  16 december 2007 om 05:37 uur.

  uuhm… het is op een woensdag, want dit maand (arabische maand dan) heeft 29 dagen…

 6. Aziz
  16 december 2007 om 08:34 uur.

  salam allemaal,
  wat al3id alad7a betreft vind ik het telekens weer verwarend,de ene doet het op woensdag de ander op donderdag en marokko op vrijdag waar gaan we naar toe in goodsnaam,waarom trekt moslimgemeenschap een richtelijn zo als onze turken buren ,bij hun is het altijd bekend wanneer de suikerfesst is en wanneer 3aid alad7a is.
  arabieren komen nooit tot eenheid punt.
  met vriendelijk groet Aziz

 7. Maktab
  16 december 2007 om 08:57 uur.

  Ik dacht altijd dat het offerfeest valt op de dag dat je gestart bent met vasten. Dat is wat ik me uit het verleden kan herinneren, maar dat is nu blijkbaar anders….

 8. Choukri
  16 december 2007 om 09:16 uur.

  MANI je geeft precies het antwoord op je vraag waarom we verschillende data hebben. Turkije heeft een kalender en volgens mij kan je nooit van te voren zien wat de stand van de maan is. (die kalender klopt dus niet).
  De oplossing is heel makkelijk en dat is gewoon saudi arabie volgen, maar dat gebeurt niet om politieke redenen

 9. brother
  17 december 2007 om 08:30 uur.

  Offerfeest is op WOENSDAG 19 december. De dag Arafat is op DINSDAG 18 december, vergeet niet deze dag te vasten.

  IED MUBARAK to alle Moslims.

 10. Jozef
  19 december 2007 om 06:40 uur.

  Het is heel simpel, aangezien het offerfeest een religieuze feestdag is en onlosmakelijk verbonden is aan de bedevaart in Mekka, is het belangrijk dat we de islamitische juriprudentie erop naslaan. Dit heeft dus niks te maken met de gregoriaanse kalender, maar met de islamitische (Hijri).

  Het offerfeest is de de tiende dag van de islamitische maand ‘Dhul Hidja’. De tiende dag van deze maand is in alle gevallen de dag van het vervullen van de bedevaart. Dus wanneer ze in Mekka (saoudi Arabië) de laatste dag van de bedevaart afronden, dan is dit de dag dat de islamitische gemeenschap het offerfeest dient te vieren.

  Het heeft dus niks te maken wie of wat of wanneer de maan gezien wordt of wat dan ook. Dat andere landen zich niet willen schikken conform deze richtlijnen heeft weer met politiek te maken.

 11. appi
  19 december 2007 om 09:27 uur.

  Salaam aleikom
  Onze profeet heeft duidelijk pas wanneer de juiste maanstand wordt waargenomen in het betreffende land er pas gevast of l3ied gevierd mag worden. En niet als er in jakarta de maan gezien is dat er automatisch ook in marokko 3ied is

Plaats je reactie