MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokko en Polisario praten opnieuw

08 januari 2008 | in Marokko | 31 Reacties

Westelijke SaharaNa de mislukte VN-onderhandelingsrondes tussen de Marokkaanse leiders en de onafhankelijkheidsbeweging Polisario in juni en augustus, zaten beide partijen gisteren opnieuw rond de tafel. De Sahrawi verzetsgroep dreigt ermee de wapens opnieuw op te nemen als Marokko niet ingaat op haar eisen.

Het Polisario wil dat de Marokkaanse leiders tegemoetkomen aan de staakt-het-vuren overeenkomst van 1991, waarin er een referendum voorzien was over de status van de Westelijke Sahara. De onafhankelijkheid van de regio zou daarbij één van de opties zijn. Marokko heeft zich steeds verzet tegen zo’n volksstemming. Het door Algerije gesteunde Polisario legt de verantwoordelijkheid voor een eventuele herneming van de strijd bij Marokko.

Het ziet er niet naar uit dat Rabat zal instemmen met de wens van Polisario. De Marokkaanse regering heeft een plan uitgestippeld voor de Westelijke Sahara waarbij er een lokale regering zou komen met uitgebreide bevoegdheden, maar de regio zou nog steeds onder Marokko’s gezag vallen.

Een aantal pro-Marokkaanse leiders van de Westelijke Sahara beschouwen het voorstel van Marokko als een mogelijke oplossing voor het aanslepende conflict. “Marokko haalt bewust de mening van deze enkelingen aan maar in werkelijkheid is Polisario nog steeds de enige legitieme vertegenwoordiger van de Sahrawi”, zo zegt Hilt Teuwen van Oxfam België. Volgens Hashem Ahelbarra, een correspondent van Al Jazeera in de Westelijke Sahara, is er door de grote kloof tussen de eisen van beide partijen nauwelijks ruimte voor een compromis en is het ook weinig waarschijnlijk dat er een doorbraak komt tijdens deze onderhandelingsronde.

Marokko annexeerde de Westelijke Sahara in 1975, nadat de Spaanse koloniale overheid zich had teruggetrokken. Dit leidde tot een gewapende strijd met de Sahrawi verzetsgroep die duurde tot 1991. De Verenigde Naties stelden in 2003 voor dat de Westelijke Sahara semi-autonoom zou worden gedurende vijf jaar en dat er daarna een referendum georganiseerd zou worden. Het Polisario steunde het plan maar Marokko verwierp het. Sindsdien is er nog steeds geen oplossing gevonden voor het woestijngebied met vermoedelijk rijke ondergrond, aldus het Mondiaal Nieuws.

Er zijn 31 reacties

 1. WAR
  08 januari 2008 om 02:59 uur.

  Marokko moet gewoon aanvallen….. en de hele westelijke sahara opeisen…. en Algerije moet gewoon stil zijn anders moet Marokko hun ook gewoon de oorlog verklaren kijken hoe lang ze de Polisario zullen steunen…. Want Marokko is het sterkste land in heel Afrika laat ze maar komen denk dat Marokko zelfs de sterkste land in de gehele wereld is want wie Marokko aanvalt zal het voelen ……….want we zitten overal… en staan klaar om te strijden geloof me……

 2. Maghrebie
  08 januari 2008 om 04:38 uur.

  Dit artikel moet eigenlijk komen onder het rubriek riooljournalistiek. Totaal geen evenwichtige voorstelling van de stand van zaken en het ontbreekt het aan geschiedenis besef.

  Voordat men over dit onderwerp wat schrijft zal hij/zij eerst wat feiten op een rijtje moeten zetten, namelijk:
  – De (Westelijke) Sahara is ongeveer 6 keer zo groot als NL
  – De Saharaanse gemeenschap daartegenover is even groot als die van gemeente Utrecht
  – De Saharaanse gemeenschap wordt niet onderdrukt, niet gediscrimineerd en profiteert mee van de medische zorg, onderwijs en de economische welvaart zoals dat in heel Marokko aangeboden wordt. Het is ook geen geheim dat de Saharaanse gemeenschap in veel gevallen voorgetrokken wordt.
  – Door de eeuwen heen reikte de macht van verschillende Marokkaanse koninkrijken (sultans) tot over de grenzen van Mauritanië en Mali heen.
  – De belangrijkste en vooraanstaande Saharaanse stammen waren door de eeuwen heen loyaal aan Marokko en werden als gelijke onderdanen beschouwd en behandeld.
  – De handelsroute via de (westelijke) sahara richting Mauritanië, Ghana en de rest van Afrika is altijd onder controle van de Marokkaanse sultans geweest.
  – Het westelijke Sahara is een Koloniale uitdrukking aan dat gebied wat daarvoor nooit bestaan heeft.
  – De voortrekkers van de Polisario beweging is niets meer dan een stelletje machthebbers die alleen maar uit zijn op zelfverrijking en macht.
  – De leiders van de Polisario beweging zijn sinds de oprichting de baas over de 30.000 saharanen (die in vluchtelingenkampen wonen). Er is geen ruimte voor een tegengeluid en de positie van de machthebbers staat nooit ter discussie en er is geen sprake van verantwoording afleggen. Dit terwijl de democratie in de Maghreblanden eindelijk in beweging komt.
  – De vader van de Polisarioleider Mohamed AbdelAziz is voorzitter van de adviesgroep (dat opkomt voor de belangen van de Saharanen in het Marokkaanse Koninkrijk). Mohamed AbdelAziz erkent de Sahara als Marokkaanse grondgebied en is loyaal aan de huidige sultan van Marokko.
  – De meeste leiders van de voornaamste Sahara stammen zijn loyaal aan de Marokkaanse koninkrijk en wensen onder geen beding met Polisario geassossieerd te worden.
  – De Polisario wordt momenteel door maar 43 landen erkend in de wereld.
  – De voornaamste landen uit de wereldtoneel hebben noch betrekkingen met noch steun verleend aan de Polisario. Deze landen zijn Europa, VS, Rusland, Australië, China, India en de meeste Arabische landen.

  Het is daarom onacceptabel dat Marokko onder de geweldsdruk van deze rebellerende groepering een deel van zijn grondgebied moet afstaan. Iedere journalistieke steun aan deze beweging is aankomen aan de soevereiniteit van het koninkrijk in het kwade zin.

  Ik vind dat wij als Marokkanen lessen moeten nemen van de CIDI die opkomt voor de staat Israel. Hoe zij dat doen is door op iedere pro Palestijnse artikel een bezwaar of brief sturen naar dat media.

  Wij horen eigenlijk nu deze publicatie te beantwoorden met een brief richting de redactie die deze artikel naar buiten heeft gebracht. In deze reactie moet er niet gedreigd of gescholden worden, maar weergeven van feiten en de onwaarheden aankaarten waar de schrijver zich schuldig aan gemaakt heeft. Niet meer en niet minder. Als dat door een paar mensen is gebeurt en dat keer op keer, dan ben ik ervan overtuigd dat men niet zomaar klakkeloos maar wat gaat schrijven.

 3. kano
  08 januari 2008 om 07:04 uur.

  Er is een groot verdeeldheid onder die polisarios, daarom willen ze zosnel mogelijk oolog, ze weten dat de MAROKKAANSE voorslel een succes is, die woestijnratten moeten uitgeroeit worden.

 4. ssssst
  08 januari 2008 om 10:00 uur.

  Dit gaat regelrecht op een oorlog af geen twijfel mogelijk.. polisario zit als een rat in de val … beter voorstel mogen en kunnen ze niet verwachten
  Ff paar bommenwerpers over heen hopsa klaar is kees probleemuitgeroeid al hoort dat niet zo
  wie niet horen wil moet voelen:D

 5. monador
  08 januari 2008 om 10:44 uur.

  goed gezegt war marokko moet gwn zwaar aanvalle in sahara en in algerije
  marokkaanse leger is 1000 keer sterker dan die van die algerijnse ratte
  shara is en blijft van maroc for ever

 6. Maghrebie
  09 januari 2008 om 08:57 uur.

  Geloof me jongens, oorlog is echt niet de oplossing. Het zal de Marokkaanse economie helemaal kapot maken.
  De Marokkaanse lobby moet zijn verantwoordelijkheid nemen om meer druk op Algerije vanuit Europa en de VS laten opvoeren. Algerije moet haar steun aan de Polisario onmiddelijk staken.

  Marokko is goed opweg. Het gaat goed met de economie en de welvaart van het land. En dat maakt de Algerijnse bevolking alleen maar jaloers tot ongenoegen van de machthebbers.

  Veel Saharanen stappen over van de Polisario kamp naar de Marokkaanse. Onder de Polisario heerst er veel verdeeldheid. En dus zien zij geen ander oplossing dan oorlog te voeren voordat iedereen weg is.

  Algerije doet het goed betreft de export (voornamelijk met de olie) maar de bevolking profiteert daar nauwelijks van. De corrupte militaire regime aldaar probeert via dit soort onrusten de macht langer in handen te houden.
  Dit doet zij ook door veel wapens aan te schaffen om zijn spierballen te laten zien.

  De beste strategie hierin is je niet mee te laten slepen in dit vieze spelletje. Marokkaanse diplomatie moet zijn werk doen. Als er oorlog komt, is Marokko weer tien jaar terug bij af en dat is wat zij precies willen.

 7. Toth
  09 januari 2008 om 09:48 uur.

  Maghrebie: “Ik vind dat wij als Marokkanen lessen moeten nemen van de CIDI die opkomt voor de staat Israel. Hoe zij dat doen is door op iedere pro Palestijnse artikel een bezwaar of brief sturen naar dat media.”

  Ja een goed voorbeeld doet volgen.

  En ja dat lobbyen is een van de redenen dat de berichtgeving rond Israel ook zo goed is en evenwichtig en zo uitstekend gebalanceerd, zodat je erop kunt vertrouwen dat je goed geinformeerd wordt als je het leest. Dat moet je ook hebben als het over West Sahara gaat.

  Weet je wat? Ik neem alvast een voorschot en ik zet zelf een grote streep door de geschiedenis zoals het gebeurd is en vervang het door officieel goedgekeurde Marokkaans-nationalistische en anti-Saharaanse versie.

 8. Jamal
  10 januari 2008 om 12:22 uur.

  Het is een interessant onderwerp om over te schrijven.

  Om een goed beeld te krijgen van de Sahara kwestie is het van essentieel belang om de volledige bestuurlijke geschiedenis van dit volk te bestuderen, alsmede etnische oorsprong, taal en cultuur. De polisario pretendeert op te komen voor de belangen van de Saharaanse stam. Deze guerrilla groep heeft een leider die n.b. in Marrakech is geboren en getogen. Vaak zetten de polisario zich duidelijk af van de Marokkaanse identiteit, je kunt je afvragen waarom zij dit zo stellig doen.

  Zijn de Saharanen echt zo anders dan andere Maghrebbijnen en Marokkanen? Hebben de polisario leiderschap en Algerijnse nationalisten er niet voor gezorgd dat de Saharanen een speelbal werden van hun politiek? In hoeverre zijn de Saharanen gebrainwashed door ze vast te houden in Tindouf ( Algerije) en alleen te laten reizen naar Marxistische staten (Cuba Noord-Korea etc). In hoeverre vertegenwoordigd de polisario het Saharaans volk? En is dit legitiem verlopen democratisch gezien? Er gaan vele geruchten dat een groot deel van de Saharanen tegen hun wil in door de polisario in Tindouf wordt vast gehouden. Is het misschien een idee om een nieuw referendum te houden onder de Saharanen in Tindouf over een besluit over terugkeer naar hun land van herkomst.

  Is er wel sprake is van een Marokkaanse, Algerijnse etc. identiteit? Weet het Saharaanse volk wel dat de huidige grenzen een resultaat zijn van een koloniale erfenis. Moeten wij niet meer denken aan het grotere plaatje, de Maghrebbijnse identiteit, als je beziet dat alle Maghrebbijnen eigenlijk allemaal Berbers zijn met een vleugje Arabische cultuur.

  Factoren waar je rekening mee moet houden zijn, geopolitieke verhoudingen van de Maghreb landen. De post-koloniale verhoudingen en de koude oorlog tijd van de Maghreb landen. Psychologische status van het Saharaanse volk en andere Maghreb stammen.

  Ook lijkt mij het interessant te bezien in hoeverre de roeping om autonomie van de Kabylische Berbers uit Algerije te vergelijken is met het Saharaanse volk.

  Zeker is dat de huidige grenzen niet natuurlijk zijn en dit een resultaat zijn van het kolonialisme. vraag: wat was het oorspronkelijke leefgebied van de Saharanen? Hoort hier Zuid-Algerije en West Libië niet bij? In hoeverre zijn deze landen bereidt om autonomie of zelfbestuur aan deze Sahararen over te hevelen?

  In hoeverre is het praktisch om een land te creëren zo groot als de staat California met 200.000 Saharenen als je beziet dat in het Noorden meer dan 30 miljoen mensen wonen? Wat is het plan voor de grote groep Marokkanen die zich hier hebben gevestigd uit het Noorden en hier al meerdere generaties zijn? Wat zal dit Saharaanse land voor de geopolitiek van de Maghreb doen? Hoe groot is de kans dat het land een bananenrepubliek wordt of een vazalstaat wordt van het relatief instabiele Algerije. Hoe groot is de kans dat dit land gedomineerd en vatbaar wordt voor extremistische organisaties doordat er geen sterk bestuur is door gebrek aan ervaring, kennis, middelen, internationale erkenning, legitimiteit van leiderschap, etc.?

  De volgende factoren overwogen te hebben zoals de goodwill die de Marokkaanse overheid heeft laten zien op het gebied van vrouwenrechten, emancipatie van de Berberse identiteit, economische ontwikkelen van de achtergestelde gebieden en gematigde Islamitische koers maakt Marokko een vooruitstrevend land. Marokko wordt in internationale Afrikaanse tijdschriften als voorbeeld land genoemd wat betreft de voorgaande ontwikkelingen. De Kabyllische Berbers van Algerije net zoals andere stammen in de Maghreb worden door hun nationale overheden ontzegd van alle vormen van zelfbestuur. De door een staatsgreep aan de macht gekomen kolonel Muammar Ghadaffi in Libië wil niet eens erkennen dat er sprake is van een Berberse identiteit in zijn land. Het voorgaande vergelijkend met het vergaande autonomie voorstel van Marokko, maakt Marokko een benchmark voor de andere Maghreb landen. Het autonomie voorstel laat zien dat Marokko een realistische toenadering heeft gezocht en een volwassen land in wording is met een vooruitstrevende benadering.

  De Sahara kwestie is zoals vele problemen in Afrika een direct gevolg van een koloniale erfenis. De huidige landgrenzen zijn getrokken met weinig respect voor de culturele en bestuurlijke geschiedenis, etniciteit en afkomst van het volk. Hieruit volgend is er een pan-Arabische nationalisme ontwikkeld om de machthebbers aan het roer te houden. Deze nationalistische gevoelens hebben het idee gecreëerd dat de bewoners van de Maghreb landen verschillend van elkaar zijn wat in mijn ogen niet klopt.

  Op dit moment kunnen we de landgrenzen niet gaan herdefiniëren, dit zou mogelijk bijdragen aan de instabiliteit van de regio en tot veel oorlogen en ellende kunnen leiden. Om de huidige positieve ontwikkelingen in de Maghreb landen te ondersteunen is het handhaven van de status-quo essentieel, dit om het platform te behouden waar we op kunnen voortbouwen tot een democratischere Maghreb. Tot deze status behoren de huidige bestuurlijke grenzen. We kunnen het ons simpelweg niet veroorloven de grenzen aan te passen. De emancipatie en acceptatie van de endemische taal en cultuur zal in mijn ogen het bindmiddel worden van de altijd al bestaande maar nog voor velen onbekende Maghrebbijnse identiteit. Wanneer de Maghrebbijnen gaan inzien dat zij eigenlijk in het verleden stom zijn gehouden door de bestuurders en de cultureleel en etnische verwevenheid gaan inzien van de Maghreb verminderen nationalistische gevoelens. En het zou dan ook niet uit maken of je land vanuit Layoune, Rabat, Algiers of een andere Maghreb land/stad zal worden bestuurt. Het gaat er dan alleen maar om dat het land goed wordt bestuurd.

  Een Maghreb unie waarbij de afzonderlijke landen op justitieel, economisch en militair gebied samenwerken en de afzonderlijke regionen d.m.v. autonomie invulling kunnen geven aan hun democratische bestuur zou mogelijk de oplossing zijn. We kunnen hierbij leren van landen die ons voor zijn gegaan zoals de oprichting van de EU en de manier waarop Spanje b.v. autonomie geeft aan de regionen. Kortom een verdere opsplitsing van de Maghreb lijkt mij onwenselijk doordat het onterechte nationalistische gevoelens aanwakkert. Als potentieel gevolg hierop zou dit als trigger kunnen werken op andere stammen binnen de Maghreb die uit zijn op totale in mijn ogen onwenselijke controle. De focus zou beter gelegd kunnen worden op samenwerking tussen de Maghreb landen en stammen en geen oneindige opdeling.

 9. Jamal
  10 januari 2008 om 12:26 uur.

  Marokko staat dus als 1 man achter ons land, dit geld ook voor de Marokkanen in het buitenland.

  Algerije moet echt bijdraaien, die corrupte legerleiding is juist gebaat bij een zwak Marokko dat een nep-bedrijging vormt om de Algerijnen een beetje te nationaliseren.

  We moeten coaltities sluiten met alle Imazighen ten eerste in de Maghreb, het zijn de leiders die de ellende veroorzaken niet het volk. Leiders zouden juist wijsheid moeten brengen i.p.v. die ellende van verdeel en heers.

 10. Jamal
  10 januari 2008 om 12:31 uur.

  @ Maghrebbie, Toth, en andere echte Marokkaanse patriotten via mijn site kunnen jullie een berichtje achterlaten op het forum over de Sahara kwestie onder andere.

  Mohiem samenhang en organisatie is belangrijk we moeten onze stem laten horen en des noods naar Layoune en Tindouf afreizen als het moet om ze de ware Marokkanen te laten zien.

  Opdeling en separatisme is het laatste wat we nodig hebben en momenteel een grote vijand van de Maghreb.

  Groetjes,

  Jamal Nouhi
  Stichting Metalsa

 11. Jamal
  10 januari 2008 om 12:32 uur.
 12. ghalil
  10 januari 2008 om 12:32 uur.

  niet vergeten dat als er oorlog tussen maroc en algerije onstaat dat een deel van maroc naar de klote gaat
  grotendeels leeft wel van de iport van algerije naar maroc
  een deel van maroc zal geen auto meer gaan rijden

 13. Maghrebie
  10 januari 2008 om 03:28 uur.

  Ghalil dat is wel overdreven. Waar baseer je dat op?
  Volgens mij wordt brandstof via Frankijk en Spanje aan marokko geleverd?
  Wat jij bedoelt is de illegale brandstof die langs de weg verkocht wordt? Als dat stopt, heeft dat geen gevolgen voor de bestuurders.

 14. wereldburger
  10 januari 2008 om 07:34 uur.

  Net als in 1975 bestookte de Marokkaanse luchtmacht Polisario met chemische bommen. En bouwde Marokko een muur van meer dan 2500 km van 6 meter breed en 4 meter hoog. Om de 5km wachttorens met volledige zware bewapening. Alle vruchtbare grond werd hun afgenomen toen Spanje zich terugtrok. Nu leven de Saharanen in kampementen honderden kilometers van hun oorspronkelijke habitat. Alleen omdat de Westelijke Sahara rijk is aan ertsen en andere grondstoffen. Zelfde reden dat het Rif niet onafhankelijk mocht zijn, van de rest van Marokko, omdat Abdelkarim Elkattabi wist dat het Rif rijk was aan mineralen, ertsen en andere rike gronstoffen. Zelfde reden dat Kososvo niet onafhankelijk van Servië mag worden volgens de Serven. De Serven zeggen vanwege “historische” rechten. Nee, vanwege de rijke mineralen en grondstoffen die Kosovo herbergt en waarvan de Kosovaren geen reet krijgen. Alles verdwijnt in de schatkist van Servië.
  Terugkomend op de WEstelijke Sahara. Wat Marokko met Polisario doet is je reinste etnische zuivering die net ff minder erg is als Darfur, maar een paar maal erger is dan wat er met de Palestijnen gebeurt.
  De Palestijnen mogen nog in de Gazastrookj blijven wonen, maar de Westelijke Saharanen mogen geen eens meer terug naar hun eigen grond. Gescheiden door 2500 km muur wat door hun land loopt. ’t enige wat ze krijgen zijn chemische bommen en zand. Wanneer verdelen we eens eerlijk alle rijkdom zonder muren en oorlog zodat iedereen genoeg te vreten heeft?
  Inch’Allah!

 15. kano
  10 januari 2008 om 07:59 uur.

  ghalil @

  Dat elligale inport van die algerijnse producten is juist slecht voor de marokkaanse economie, jaarlijks verliest marokko honderden miljoenen Euros. en trouwens het zijn nep producten, meestal emitatie en schadelijk voor de menselijke gezondheid. zelfs die benzine is nep bij een langdurig gebruik gaat je motor eraan. en niet te vergeten de drugspillen die naar marokko worden gesmokkeld, het zijn pillen bestemd voor mensen met zeer zwaar psychische klachten die in marokko alleen met een recept van een arts (incl.verklaring voorzien van een stempel enzo.)te verkrijgen en in dat corrupte land algerije op een zwart markt kunt kopen,daardoor willen ze het marokkaans volk kappot maken.

 16. laila
  10 januari 2008 om 09:37 uur.

  Wat wij vergeten is dat koning Mohamed geen kant meer op kan met de sahara kwestie en de bevolking van het westelijke sahara een autonomie en zelfbestuur geeft wat er op neer komt dat hij beseft dat Marokko al meer dan dertig jaar lijdt onder deze zinloze oorlog jegens polisario en de laffe algerijnse militaire rigime.
  Maar moeten wij niet een keer zich gaan evalueren en zich afvragen wat heeft sahara aan ons land toegebracht in ieder geval geen welvaart. Marokko was voor dat sahara werd geanexeerd zich aan het ontwikkelen en met de anexatie is het geld dat voor ontwikkelen door gesluisd naar de sahara en is er mee de oorlog gefinanceerd.
  We weten dat de bodem van de sahara zich rijk is aan delfstoffen zoals fosfaat ijzererts en olie, maar zolang beide partijen niet tot een compromie komen over het bestuur van de sahara zal er niemand baat bij hebben niet marokko en niet het omstreden front polisario de enige die baat bij heeft dat zijn de landen die tegen de maghrebunie zijn en met name amerika, franfrijk en rusland de belangerijkste wapens leverenciers voor het gebied.

 17. Maghrebie
  11 januari 2008 om 09:32 uur.

  Wereldburger je geeft wel een kortzichtige betoog. En de vergelijkingen met Darfur en Israel zijn erg onsmakelijk, ben al blij dat je de Nazi’s er niet bij gehaald hebt.

  Om je even wakker te schudden, er vindt geen genocide plaats onder de Saharanen. De Saharaanse gemeenschap hebben in Marokko dezelfde rechten en genieten zelfs meer voordelen. Het leven in de Marokkaanse Sahara is velen malen goedkoper door de vele subsidies die het land daarin steekt.

  Wereldburger, de leider van de polisario beweging is niets meer dan oer Marokkaan geboren in de stad Marakech, het leger bestaat uit allerlei rebellerende groeperingen uit verschillende nat. van Marokkanen, Afrikanen, Algerijnen tot aan Cubanen en Spanjaarden.

  Sinds wanneer in de geschiedenis bestond Marokko alleen maar uit Casablanca en Rabat? Laat me niet lachen
  Het gaat niet alleen maar om grondstoffen, het gaat ook om geschiedenis en het beschermen van landsgrenzen. Er heeft in het zuiden van het land nooit een staat bestaan die heet Polisario. De saharaanse gemeenschap is een melange van Marokkanen, Egyptenaren, Berbers, Afrikanen die onder het gezag van de Marokkaanse sultans leefden.
  Het doel en het streven van het westen is verdeel en heers, dit terwijl Europa een grote blok samen vormt.
  Wereldburger, je kan streven naar gelijke rechten, naar vrijheid, naar democratie. Maar om iedere bevolkingsgroep een eigen staatje te geven, zal de wereld alleen maar naar de middeleeuwen terugvallen. Je krijgt dan met stammenoorlog en chaos.
  Marokko is een stabiele land, er komt meer vrijheid, meer democratie en meer welvaart voor het hele land.

 18. Jamal
  11 januari 2008 om 09:53 uur.

  @wereldburger

  Jouw stelling dat de Saharanen in Tindouf niet terug mogen of kunnen van Marokko klopt niet in mijn ogen. Er zijn sterke vemoedens dat de Saharanen wel terug willen naar hun oorspronkelijke habitat alleen wordt dit tegen gehouden door militante polisarios. De polisario gebruiken de Saharanen als middel om eigen fortuin na te streven, zij zijn ook diegene geweest die de Saharanen brainwachen met halve waarheden dat Marokkanen fascistisch zouden zijn en dat wij hen willen domineren en kleineren.

  Ik ken weinig vredelievendere multiculturele mensen dan Marokkanen, weinig volkeren en naties hebben deze reputatie en dragen zo weinig haat als de Marokkanen. Kijk naar de Europse volkeren. Ga maar zaken doen met de door Frankrijk getraumatiseerde Algerijnen of die ultimate clown dictator Ghadaffie dan, kijken of zij autonomie durven te geven aan hun stammen..denk het toch niet.

  I didn t ask to be Moroccan I just got lucky!

 19. Jamal
  11 januari 2008 om 10:03 uur.

  Als je op de marokkaanse deels gecensureerde TV ziet hoevel projecten er in de Sahara zijn uitgevoerd en hoe de maroc. autoriteiten goodwill proberen te cultiveren bij de Saharanen.. Het is echt belachelijk wat daar wordt geìvesteerd.

  Dan krijg je die verhalen dat er niets wordt gedaan voor de Saharanen.. dat is echt een grap…

  secundair wil ik kwijt dat de berichten dat de Saharenen worden mishandeld door de politie enzo.. voor een groot deel niet klopt..de politie moe de orde handhaven ja dat klopt en der vallen soms klappen daarbij..klopt ook , maar men moet niet doen alsof de marokkaanse overheid structureel Saharenen opsluit en marginaliseerd.. De militante saharanen doen dit zelfs vaak expres om juist de medias te bereiken..ze gaan expres in gevecht met de politie en wachten af tot ze klappen krijgen om vervolgens hun blauwe plekken op youtube te zetten.. het is echt belachelijk om te zien wat voor spelletje die militante lui spelen met de mar. politie en autoriteiten.

  Kijk ze krijgen steun van die socialistische hippies van Scandinaviè die helemaal niet door hebben dat zij een oorlog aan het ontketenen zijn…zo triest en onnodig …

 20. wereldburger
  11 januari 2008 om 06:42 uur.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Marokkaanse_barri%C3%A8re
  In de jaren zeventig bombardeert de Marokkaanse luchtmacht Saharaanse vluchtelingen met fosfor en napalm. Met zijn lengte van 2720 km is deze muur nog langer dan de Chinese muur.
  Lekker vredelievendere multiculturele mensen……………
  Zeer veel mensen van Marokkaanse afkomst Arabieren en Imazighen, kennen weinig tot niets van hun eigen geschienis, verleden, krabbelen wat kortzichtige kreten neer. Dit terwijl deze historie verschrikkelijk rijk is en een enorme hoge beschaving heeft gekend. Net zoals de slavenhandel van de WIC onderbelicht is gebleven hier in Nederland, net zo onderbelicht en subjectief staan de meeste mensen van Marokkaanse afkomst tegenover de geschiedenis van de Westelijke Sahara en haar oorspronkelijke inwoners.

 21. kano
  11 januari 2008 om 08:33 uur.

  wereldburger @
  je lult uit je nek , je weet niets over de geschiedenis van de MAROKKAANSE sahara, hoe kom je nou erbij dat die polisarios door de marokkaanen zijn vergast, en die saharaouis die in marokko zijn gebleven leven veel beter dan die in de kamp van tinduft leven, die zijn gevangen genomen door die leiders van die polisarios en algerijnen. en leven in ellende er een hoop zijn teruggekeerd naar de vaderland Marokko.

 22. wereldburger
  11 januari 2008 om 11:46 uur.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Marokkaanse_barri%C3%A8re
  In de jaren 70 bestookte de Marokkaanse luchtmacht Saharaanse vluchtelingen met fosfor en napalm. De muur die is gebouwd door de Marokkaanse regering is zelfs langer dan de Chinese muur van 2500 kilometer.
  Inderdaad ik merk niet veel van vredelievendere multiculturele mensen.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Afbeelding:W_Sahara_Map.png
  Deze “vredelievende multiculturele mensen” waar jij Jamal over spreekt bezitten nog minder dan 20% van hun oorspronkelijke habitat. Dit lijt wel de etnische zuivering die China al 50 jaar in Tibet doorvoert.

  @ Maghrebie

  Wat de Nazi’s in Rusland voor ogen hadden, “lebensraum im osten” voert de Marokkaanse regering nu uit in de Westelijke Sahara. Noem het nu “Raum im Süden” Voor mij is dit lood om oud ijzer.

  @ de regie:

  Jammer dat je mijn vorige stukje niet hebt gepublished. Bang voor objectieve informatie over je eigen geschiedenis?
  De slavenhandel van de WIC is net zo onderbelicht in de Nederlandse geschiedenis als de Saharaanse kwestie in de hedendaagse Marokkaanse media.

 23. Jamal
  12 januari 2008 om 11:34 uur.

  @ wereldburger

  Ja, je hebt helemaal gelijk wat betreft de onbelichte kanten van de Marokkaanse geschiedenis. Wat ik jammer vind is dat jij niet ingaat op de inhoudelijke argumenten van de oprichting van zo`n staat in de Sahara de de toekomst van de Maghreb. Je noemt alleen slechte dingen die het marokkaanse leger heeft gedaan heeft in jouw ogen. je schreeuwt maar wat aan de zijlijn maar zit niet echt in de stof, merk ik.

  Als jij wel eens naar Marokko was geweest of wat meer moeite deed om een keer onze cultuur te leren kennen wist je waar ik het over had wanneer ik spreek van een natuurlijke multicultirele samenleving.

  Met je lebensraum>> Ik vind het echt onder de gordel dat jij Marokkanen met nazi`s vergelijkt. Volgens mij waren was de NSB een partij in het Nederlandse parlement ten tijde van de WO II waar een goed deel van het Nederlandse volk op heeft gestemd. NSB-Kamerleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog, met hun Nederlandse paspoort in de hand, de Duitse bezetting actief ondersteunden is vergeleken met hoe de Joden beschermd werden door de Marokkaanse vorst Mohammed 5 toch wel iets anders? So don`t even go there !

  Maargoed ik heb geen zin om op de bovenstaande manier met jouw in diskussie te gaan omdat dit volledig de plank misslaat en de aandacht weglijd van de inhoud en de essentie.

  Elke geo-politieke situatie is verschillend en kan niet met elkaar vergeleken worden,deze is onderhevigd aan veel variabalen zoals endemische cultuur, tijd, bestuurlijke geschiedenis, toekomst etc etc.

  Je kan helaas niet ingaan op de harde feiten die ik in de eerste delen gepresenteerd heb en schiet hierop met losse flodders. Het laatste wat je nog kunt doen is met modder gooien en niet ingaan op de feiten omdat deze niet te weerlegen zijn door jou?

  Dit doet Wilders ook met de Islam, gewoon hard roepen wat er in zijn ogen allemaal slecht is en niet ingaan op de argumenten…

  Wat ik jammer vind, is dat het altijd van de linkse Europese Hippies zijn die de poliario steunen, zij hebben geen flauw benul van de Maghrebbijnse cultuur, de stamverbanden etc. etc. Zij steunen hen omdat zij een soort schuldgevoel over gehouden hebben van wat de Europese naties hebben begaan ten tijde van de koloniën en proberen dit nu te compenseren door de held proberen uit te hangen met hele gevoelige kwesties waar zij geen kaas gegeten van hebben….

  Ik stel voor niet meer met deze lui in diskussie te gaan, het lijkt mij veel verstandiger toenadering te zoeken met Saharanen en Algerijnen voor dialoog. We moeten onze tijd niet verspillen met schreeuwerige types als wereldburger dit schiet klaarblijkelijk niet op en hij heeft er ook niks me te maken.

  We moeten ons verenigen tegen separatistische elementen wij de burgers, het volk moet samen werken.

  Wij zijn de Maghrebbijnen, het volk, niet de leiders, het is ons land onze taal, onze cultuur, onze lucht, onze bergen, onze sahara.

 24. Abdars
  12 januari 2008 om 11:35 uur.

  Misschien is dit wel jouw bedoeling omdat je al een kant gekozen hebt en jouw smalle karakter het niet toelaat een eventuele andere waarheid te accepteren. Dit zou betekenen dat jij al die tijd een groot deel van het verhaal hebt misgelopen? je moet proberen hier mee te leren leven wereldburger maar het is niet eens jouw aangelegenheid dus what the … ga een leuk blondje zoeken en boodschappen doen bij de AH ofzo.

  Buzz of man

 25. Abdars
  12 januari 2008 om 11:36 uur.

  Het voorgaande stuk is voor onze Neppe Wereldburger

 26. Jamal
  12 januari 2008 om 11:37 uur.

  nou?

 27. Abdars
  12 januari 2008 om 12:15 uur.

  Huh

 28. ghalil
  12 januari 2008 om 02:17 uur.

  Maghrebie en kano

  ik denk dat jullie wel met me eens zijn dat grotendeels van de marokkanen maar net rond komen en dat zij eerder de algerijnse spullen gaan kopen omdat dat goedkoper is
  denk je echt dat iemand die een wagen heeft dat een paar 100 euro waard is gaat tanken bij een tank station
  die gaan eerder lopen dan daar gaan tanken voor 10 derham per liter
  en kwa de rest wat zoals kano al zij pure namaak is
  maar het is goedkoper dus gaan ze liever dat kopen dan iets wat duurders is

 29. skery_vanuit_marocco
  13 januari 2008 om 12:38 uur.

  wejow die bezine is erg heb ik keertje getankt moest wel alle tankstation waren dicht mijn brandstoffilter was gelijk naar de klote en de motor heeft gelijk weinig kracht minder pk’s en nm

 30. muco
  01 maart 2008 om 11:01 uur.

  wejow marokko de sterkste land hahaha laat me nie lache man

 31. am
  01 maart 2008 om 12:14 uur.

  jamal

  toenadering met saharawes ja niet met algerij bandieten die hebben niets te zoeken in sahara vuile honden en tyrouwens ik tank nooit hun benzine die is even nep als algerijnen zelf

Plaats je reactie