MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Zoektocht naar de Marokkaanse voorouders

14 maart 2008 | in Maatschappij | 5 Reacties

stamboomSteeds meer Marokkaanse Nederlanders gaan op zoek naar hun afkomst. Om hen een handje te helpen is vorige week de gids Manis…? (Waarvandaan…?) verschenen. Volgens de uitgever is Manis…? de eerste Nederlandse onderzoeksgids voor mensen die op zoek zijn naar hun Marokkaanse voorouders.

In Marokko ontbreken veel schriftelijke bronnen en is men voor stamboomonderzoek op mondelinge informatie aangewezen. Om de informatie op waarde te schatten, worden in Manis..? de verwantschapsstructuren binnen de Marokkaanse samenleving gepresenteerd. Het boek besteedt ook aandacht aan de geschiedenis van Marokko en de Marokkaans-Nederlandse relaties.

De auteurs, historicus Mohamed Amezian (1960) en arts M’hamed El Abdouni (1973), zijn allebei geboren en deels opgegroeid in Marokko.

Manis..? is volgens Wereldjournalisten.nl het tweede deel van de reeks Voorouders van Verre van het Centraal Bureau voor Genealogie. Het eerste deel, Silsilah Maluku (Molukse Stamboom), kwam in 2007 uit. In de loop van dit jaar verschijnen ook onderzoeksgidsen voor Turkse, Surinaamse, Antilliaanse en Indische Nederlanders.

Het radio 5-programma Verkenningen van de NMO besteedde in de uitzending op donderdagavond 13 maart aandacht aan de gids. De uitzending is ook nog via de website van de NMO te beluisteren.

Manis..? is te bestellen via de website van het CBG.

Er zijn 5 reacties

 1. Maghrebie
  14 maart 2008 om 08:50 uur.

  Lijkt me wel een interessante boek om te lezen. Ik ga hem denk ik wel aanschaffen.

 2. Maktab
  14 maart 2008 om 09:34 uur.

  Dit is inderdaad iets dat ik ook zou willen. Onderzoeken waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Daar onze voorouders uit berg dorpen kwamen en niets op schrift hadden, zal het heel moeilijk worden. Maar wie weet. Met een beetje hulp kom je wel achter je roots.

 3. hamzahamza
  16 maart 2008 om 02:44 uur.

  mensen ik vind dat heel erg gevaarlijk. Ik maak zorg over ons klein klein klein kinderen. ze gaan zeggen ons voor ouders waren van noord afrika en die waren moslims. shiiiiiiiiiiit. Ik zie het voor mijn ogen.

  1 ding is zeker. allah gaat ons afrekken ook om deze. waar heb je je kinderen gebracht. waarom zijn ze niet moslims.

 4. Maghrebie
  17 maart 2008 om 08:41 uur.

  hamzahamza,

  Niet zo pessimistisch jongen, geloof zit in je hart….er zijn zoveel voorbeelden daarvoor, de jodendom heeft ondanks het ontbreken van een eigen staat voortgeleefd. Dat geldt ook voor de Islam en de christendom onder de communistische juk.
  Jij doet je best om het beste aan je kinderen over te brengen, en dan zijn zij strax verantwoordelijk voor hun eigen daden.

 5. mhamed
  17 maart 2008 om 11:46 uur.

  magribie wat ben jij een hipocriet mongool zeg!!!!
  dat boek wil je wel lezen…….een amazigh stichting ben je tegen!!!!
  ga je goed ALLAH zal je genezen van jouw haat.

Plaats je reactie