MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokko centraal op Keramiekdagen Gouda

01 april 2008 | in Kunst | Reageer

Marokkaanse keramiekMarokko, het land waar veel Goudse inwoners vandaan komen, staat centraal op de Keramiekdagen, begin volgende maand in Gouda. De laatste jaren kiest de organisatie voor landenthemas en dit keer is dat Marokko.

De Goudse keramiekdagen zijn altijd op Hemelvaartsdag en de aansluitende vrijdag, dit jaar 1 en 2 mei. Rond het stadhuis zijn zo’n honderd keramisten uit binnen- en buitenland aanwezig. Het evenement trekt jaarlijks drommen bezoekers. Belangrijk onderdeel is het draaien van de hoogste vaas, op een podium tussen het stadhuis en de Waag.

Nu Marokko centraal staat, zal een aantal keramisten uit dat land tonen wat ze op aardwerkgebied te bieden hebben. MuseumgoudA haakt in op de keramiekdagen. Daar is van komende zaterdag af de reizende tentoonstelling Focus Marokko te zien. Het gaat om een collectie museale voorwerpen uit Marokko en bestaat uit sieraden, muziek, textiel, aardewerk, architectuur/interieur en het erfgoed van de Imazighen (berbers). De meeste Marokkanen in Nederland komen uit de Rif in het noorden van Marokko. In Nederland, maar ook elders in de wereld, is sprake van een opleving van deze cultuur:

Vanaf de 5e eeuw voor Christus produceren de pottenbakkers van het oude Marokko geverfd en kleurloos aardewerk voor dagelijks gebruik en voorraadkruiken voor het bewaren van producten van het land en uit zee. De opgegraven ateliers in Banasa en Kouass wijzen op een in die tijd gevestigde traditie.

De tentoonstelling in museumgoudA is te zien tot en met 6 juli. Zo meldt het Algemeen Dagblad.

Plaats je reactie