MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaanse vlag en volkslied in Kapelle

10 mei 2008 | in Maatschappij | 25 Reacties

BevrijdingJaren heeft Mohamed Achahboun er bij de Franse overheid voor geijverd en nu is het zover: tijdens de herdenking van de Franse gevallenen in de Tweede Wereldoorlog volgende week in Kapelle mag voor het eerst de Marokkaanse vlag worden gehesen en het volkslied gezongen. Een overwinning, dat zeker.

Parijs gaf elk jaar steevast een ‘non’ op het verzoek om de Marokkanen een rol te laten spelen in de herdenking op de Franse begraafplaats in Kapelle, waar 22 Noord-Afrikanen begraven liggen. “Frankrijk heeft altijd ontkend dat er Marokkanen in Zeeland zaten in de periode 1940-45”, aldus Achahboun. Waarom het nu ineens wel mag? Arnold van den Berge van de gemeente Kapelle, ceremoniemeester bij de herdenking: “Ik vermoed een liberalere houding van de Franse regering. Hoe meer jaren verstrijken, hoe meer er kan. De Polen, die mee hebben gevochten bij de Slag om Arnhem, zijn nu ook gerehabiliteerd.”

Achahboun is sinds 1985 bezig om ‘niet-Westerse Nederlanders bij de 4 mei-herdenkingen en de 5 mei-vieringen te betrekken’, bericht het Provinciale Zeeuwse Courant.

Samen herdenken, om een positievere beeldvorming over de moslims te krijgen. Jaarlijks organiseert hij busreizen voor Marokkaanse scholieren naar de plechtigheid. “Dit jaar hebben we ook leerlingen van een katholieke basisschool uitgenodigd. Eerst bieden we op het Binnenhof een geschenk aan staatssecretaris Jet Bussemaker aan. Dan gaan we door naar Kapelle.” Bussemaker zei eerder deze week in een gesprek bij de Nederlandse Moslim Omroep dat er meer aandacht op scholen moet komen voor de rol die allochtonen in Nederland speelden bij de bevrijding van de nazi’s. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie werkt aan een onderzoek en een lespakket voor scholen.

Er gaan veel mythes rond over de rol van de Marokkanen in de oorlog. Dat ze hebben gevochten is zeker. Maar hoe groot hun rol was, daar is niet iedereen het over eens. Zeker is dat de Duitse bezetter Marokkanen als dwangarbeiders naar Zeeland stuurde, om te helpen bij de bouw van de bunkers. Maar dat ze met de Franse eenheid hebben meegevochten in de meidagen van 1940, staat niet vast.

Van den Berge: “We hebben daar geen bewijs voor. Van degenen die hier liggen, weten we dat ze zijn aangespoeld op de Nederlandse stranden.”

Maar Achahboun is ervan overtuigd dat er wel degelijk Marokkanen hier hebben gestreden. “Er zijn 63 mensen niet geïdentificeerd. De meeste van hen waren Marokkanen, die waren herkenbaar aan het embleem met de halve maan. Ik heb verscheidene Kapellenaren gesproken die bij de herbegrafenis in 1941 zijn geweest en dat verhaal hebben bevestigd.”

– Militaire begraafplaats Kapelle, Franse herdenking, woensdag 14 mei, 16.00 tot circa 17.40 uur.

Er zijn 25 reacties

 1. HENK EL MAKHLOUFI
  10 mei 2008 om 02:53 uur.

  Terecht.

 2. kano
  10 mei 2008 om 09:32 uur.

  In de jaren 80 was het Marokkaanse programma die JAWAZ (paspoort) heete, daar heeft een Nederlandse dame uit zeeland die in bezit was van een foto met een groep Marokkaanse soldaten en ze kende nog de namen van die personen en ze vertelde hoe ze hard tegen de duitsers hadden gevochten, dit is een van de bewijzen dat de Marokkanen daar aan het strijden waren, sommige racisten willen de werkelijkheid ontkennen, ik ben er eens met de het idee van de staatssecritaris dat in de geschiedenispakket ook over deze groep les moet gegeven worden, maar de p.v.v van g.wilders is er tegen hij weet dat zoiets hem zetels gaat kosten.

 3. HENK EL MAKHLOUFI
  11 mei 2008 om 11:59 uur.

  Kano,
  ga naar Google en type in
  marokkaanse soldaten in de 2e wereldoorlog
  Je zult zien aan welk strijd ze hebben deelgenomen.
  Tevens kan je ook kijken op
  http://www.stichting – metalsa,nl
  en dan onder geschiedenis wederom over de marokkane in de 2e wereldoorlog.
  Je kan zelfs lezen op google dat er 1 vaandel van regiment met Noord afrikaanse soldaten na de oorlog is onderscheiden met de Nederlandse leeuw,wegens betoonde moed.
  Ook het verhaal over Zeeland is geheel waar.
  Ik hoop dat je gaat lezen en ik hoor graag wat je gevonden heb,
  Ik zelf zou graag een onderzoek doen na de rol van de Noord afrikaanse soldaten in de 2e WO
  Niet om anderen te kort te doen ,absoluut niet maar om recht te krijgen voor iedereen.
  Als mensen belangstelling hebben laat het dan weten

 4. Jurist
  11 mei 2008 om 09:37 uur.

  Ik kan mij het Marokkaanse programma ”paspoort” nog herinneren.

 5. Maarten
  12 mei 2008 om 12:27 uur.

  In de Tweede Wereldoorlog hebben Marokkanen meegevochten in Zeeland, zo luidt het verhaal, en ze zijn daar begraven. Dat laatste klopt. Het eerste niet.

  Jaarlijks worden ze herdacht op de Franse militaire begraafplaats in het Zeeuwse Kapelle: honderden soldaten die het in mei 1940 opnamen bij geveachten in Zuid-Beveland en Walcheren tegen de Duitsers. Steun van Nederlandse soldaten hadden ze niet want die wareen ervandoor. Behalve de namen van gesneuvelde Fransen kom je er Marokkaanse namen tegen. Ook zij, zo gaat het verhaal, vochten in Zeeland mee tegen de Duitsers.

  “Sprookje,” zegt onderzoeker Jan Hey uit Hengelo. Hey is de deskundige bij uitstek als het gaat om geallieerde militairen die in de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem zijn gesneuveld. In het begin van de jaren tachtig kwam hij in het bezit van het archief van het Rode Kruis. Alle toenmalige duizend Nederlandse gemeenten gaven plichtsgetrouw de buitenlandse slachtofers door aan het Rode Kruis. Later verfijnde hij het systeem, zegt hij, en vergissingen zijn nagenoeg uitgesloten.

  Zeker, op het Franse militaire kerkhof in Kapelle zijn Marokkaanse militairen begraven, zegt Hey. Maar niet omdat ze daar hebben gevochten. “Ze zijn verdronken bij de evacuatie van de geallieerden bij Duinkerken. Ik vermoed dat het schip waarop ze zaten, is getorpedeerd.

  Waar de mythe van die Marokkaanse soldaten in Franse dienst precies vandaan komt, is moeilijk te achterhalen. Duidelijk is wel dat een belangrijke rol is weggelegd voor de 54-jarige Marokkaanse opbouwwerker Mohamed Achahboun. Hij woont sinds 1970 in ons land en is vanaf 1989 als adviseur bewonersaangelegenheden in dienst van Stichting BOOG in Den Haag.

  Achahboun is gebiologeerd door de krijgsverrichtingen van zijn landgenoten in de Tweede Wereldoorlog. Twee jaar geleden – op zaterdag 3 mei 2003 – hield hij een lezing in de Leurenskerk in Rotterdam in het kader van het thema ‘Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog’, georganiseerd door het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie. Achahboun beweerde bij die gelegenheid bewijzen in handen te hebben dat de in Kapelle begraven Marokkaanse soldaten in de meidagen van 1940 in Kapelle en omgeving tegen Duitse SS-eenheden hadden gestreden. Tientallen Marokkaanse soldaten zouden bij de felle gevechten zijn gesneuveld. Een aantal zou op de Franse militaire begraafplaats liggen; daarnaast zouden 63 Marokkanen in massagraven zijn ondergebracht. De mythe, die in Marokkaanse kringen al de ronde deed, kreeg nu het predikaat ‘echt gebeurd’.

  Het verhaal verspreidde zich razendsnel. Vorig jaar greep het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes de vermeende heldenrol van de Marokkanen aan om hun jonge landgenoten op het goede pad te brengen, na de beschamende taferelen tijdens de dodenherdenking in 2003 in Amsterdam. Toen ging na afloop een groepje jongens voetballen met kransen en bloemstukken. Enrico Bartens, die zichzelf een ras-Amsterdammer noemt, schreef in het boekje Mo ’40-’45 dat de voorvaderen ‘een felle strijd hebben geleverd tegen de Duitsers’. In het kader van hun opvoeding zou vorig jaar een bus met Marokkaanse jongeren naar Kapelle afreizen om de jaarlijkse herdenking bij te wonen. In Kapelle zijn die echter niet gesignaleerd. Wel woonde het PvdA-Kamerlid Khadija Arib de herdenking bij, samen met enkele landgenoten.

  De Rijksvoorlichtingsdienst vergrootte de spraakverwarring door een persbericht de wereld in te sturen waarin de rol van de Marokkanen in de schijnwerpers werd gezet. Dat was weer tegen het zere been van de Franse ambassade, die vond dat alle media-aandacht ten onrechte uitging naar de Marokkanen in plaats van naar de Franse soldaten van wie wel onomstotelijk vaststaat dat ze zijn omgekomen bij de gevechten in Zeeland.

  Voor verwarring zorgde een jaar geleden ook een interview in Elsevier met de inmiddels 84-jarige Moughit ben Daoud, die drie jaar geleden de dodenherdenking in Kapelle bijwoonde. In Elsevier zei de gewezen veteraan dat hij als sergeant deel uitmaakte van het Franse leger dat naar Zeeland was gestuurd om de Duitse opmars te stuiten. Bij gevechten in Zuid-Beveland zouden meer dan honderd Marokkaanse soldaten in Franse dienst om het leven zijn gekomen. Daoud ontsnapte door in de Westerschelde te springen. Ze zouden urenlang hebben gezwommen tot ze door een Nederlander werden opgevangen. Na een paar dagen te zijn ondergedoken, zouden ze lopend naar Frankrijk zijn teruggekeerd.

  Mohamed Achahboun, nu: “Die man zuigt dat toch niet uit zijn duim?! Ik vind het heel kwalijk dat hij voor fantast wordt uitgemaakt. Elsevier is een alom gerespecteerd weekblad, dat zich niet kan permitteren om verzinsels af te drukken.”

  Archivaris Frank de Klerk van de gemeente Kapelle viel echter bijna van verbazing van zijn stoel toen hij het verhaal onder ogen kreeg. “Het komt me erg ongeloofwaardig over. In mei is het zeewater nog erg koud. Hou kun je in die omstandigheden dan uren in de Westerschelde zwemmen? Na een paar minuten ben je al onderkoeld. Maar ik denk niet dat er sprake was van opzet. Naar ik heb begrepen, heeft Daoud in heel Europa gevochten. Zoveel jaar na dato is het moeilijk om precies te weten waar je overal bent geweest.”

  Ook onderzoeker Jan Hey kan het artikel niet plaatsen. Tijdens zijn navorsingen ontdekte hij dat het Zevende Leger vrijwel uitsluitend uit Fransen bestond. “Ze waren ook wat ouder dan gemiddeld. Velen hadden nog in de Eerste Wereldoorlog gevochten.” Hij is geen Marokkaanse namen tegengekomen. “Ik vind het onbegrijpelijk dat het relaas van die Marokkaanse sergeant voor zoete koek is aangenomen. Het verhaal klopt voor geen meter.”

  Ook militair-historicus dr. Jan Schulten gelooft niet dat in Zeeland Marokkanen hebben gevochten. Op verzoek van de burgemeester van Kapelle, oud-militair Siebe Kramer, verdiepte hij zich in de vraag wat zich in de meidagen van 1940 precies op Zeeuwse bodem heeft afgespeeld. Schulten heeft slechts één Marokkaan kunnen traceren die bij oorlogshandelingen op Nederlandse bodem het leven heeft gelaten: een parachutist, die in 1945 bij Franse luchtlandingen in Drenthe is gesneuveld. De andere achttien in Kapelle begraven Marokkanen zijn, denkt Schulten, verdronken bij de evacuatie van de Brits/Franse troepenmacht bij Duinkerken, van 26 mei tot 4 juni 1940; de Marokkanen zijn pas in juni en juli aan de Hollandse kust en bij Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog aangespoeld.

  Jan Schulten: “Theoretisch is het denkbaar dat die aangespoelde Marokkaanse soldaten in Zeeland hebben gevochten. Van degenen die zich uit Zeeland hebben teruggetrokken, is waarschijnlijk een aantal in Duinkerken aangekomen. Bij de verscheping zouden ze dan kunnen zijn verdronken. Maar dat is heel onwaarschijnlijk. Het ligt meer voor de hand dat de verdronken Marokkanen tot de ingesloten Franse eenheden behoorden die naar Engeland zouden worden overgebracht. En dat geeft weer voedsel aan het verwijt van Franse kant dat de Britten in de eerste boten mochten vertrekken en dat de Franse soldaten pas aan het eind van de evacuatie aan de beurt waren, en dat ze waren aangewezen op gammele bootjes.”

  Achahboun blijft volhouden dat het verhaal over zijn landgenoten uit betrouwbare bronnen komt. Inmiddels overleden Kapellenaren zouden hem hebben bezworen dat ze Marokkaanse soldaten naar hun laatste rustplaats hebben gebracht en hen hebben begraven volgens islamitisch gebruik.

  Intussen kan men er bij de gemeente Kapelle geen touw meer aan vastknopen. Samen met de Franse ambassade tekent de gemeente voor de jaarlijkse herdenking van de Franse slachtoffers. Bij die gelegenheid staan nabestaanden stil bij de dood van hun geliefden. Ook worden er kransen gelegd. Decennialang was dat een strikt Franse aangelegenheid. Zes jaar geleden stonden er ineens drie bussen met Marokkanen op de stoep. Een student van Marokkaanse afkomst aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda zou zijn landgenoten op het spoor hebben gezet. Twee jaar geleden was de inbreng van de Marokkanen opnieuw voorpaginanieuws toen Achahboun de zaak aankaartte. Alle media stortten zich vervolgens op de Marokkaanse inbreng bij de verdediging van ons land en rukten uit om de jaarlijkse dodenherdenking in Kapelle te verslaan.

  Dit jaar zal de herdenking plaatsvinden op dinsdag 17 mei. Op die dag is het precies 65 jaar geleden dat de Franse brigadegeneraal Marcel Deslaurens op de kade van Vlissingen werd doodgeschoten. Met een aantal soldaten dekte hij de aftocht van Franse eenheden die zich lieten verschepen naar Zeeuws-Vlaanderen. Vlak voordat hij als laatste aan boord zou gaan, werd hij dodelijk getrofen door een Duitse kogel.

  Wie dit jaar de herdenking zullen bijwonen, is nog onduidelijk. Burgemeester Kramer: “Het is niet eenvoudig om met de Marokkaanse gemeenschap afspraken te maken. Soms komen ze onaangekondigd met bussen vol naar Kapelle, een andere keer zeggen ze de herdenking bij te willen wonen maar laten ze het vervolgens afweten. Je kunt er geen peil op trekken.”

 6. peter = de naam
  13 mei 2008 om 10:59 uur.

  Onderzoek naar de feiten en ware toedracht lijkt me zeker nodig. Ipv aleen af te gaan op verhalen en mythevorming.

 7. mhamed
  13 mei 2008 om 11:09 uur.

  maarten jij zegt zo veel en ook niks waar.

 8. peter
  13 mei 2008 om 12:06 uur.

  Dit is gewoon geschiedvervalsing, laten ze dat marrokaanse volkslied maar in marroko spelen maar niet op nederlandse bodem graag

 9. Henk el Makhloufi
  13 mei 2008 om 03:36 uur.

  Een ding is zeker.

  Ze zijn omgekomen tijdens de 2e WO terwijl ze onder de wapenene waren.

  Ze verdienen respect.

 10. peter = de naam
  13 mei 2008 om 04:18 uur.

  @mhamed. Leg dan es uit wat volgens jou wel of niet klopt?

 11. Toth
  13 mei 2008 om 06:10 uur.

  “Ooggetuigen, verdomme… verdomme, verdomme..,” klinkt het dwars door de dubbele beglazing uit huize Hey in Hengelo. Met die knakkers mut ons Jan nog maer eem een hartig woordje spreekn.

  http://www.pzc.nl/regio/zeeland/3114204/Ooggetuigen-Marokkanen-vochten-mee-in-oorlog.ece

 12. kano
  13 mei 2008 om 07:03 uur.

  Maarten @

  je lult uit je nek, er zijn sommigen die dit willen ontkennen, er zijn genoeg bewijzen dat de Marokkanen ook meegevogten om dit land te bevrijden.

  HENK EL MAKHLOUFI @

  Dank u voor de informatie

 13. Peter
  14 mei 2008 om 10:03 uur.

  Die bewijzen zijn niet echt te vinden hoor ( ja bij het franse vreemdelingenlegioen) google

 14. peter = de naam
  15 mei 2008 om 12:03 uur.

  Als de feiten kloppen is er niks mis met herdenken van allochtonen in dit geval Marokkanen. Ik wacht het onderzoek van de staatssecretaris af. Als het klopt had je dus in de Tweede Wereldoorlog zowel goede als foute allochtonen. Een aantal goede vochten dan aan Geallieerde zijde mee en een aantal foute vochten bij een Duitse ss moslimdivisie mee.Vooral in Joegoslavie vochtten/collaboreerden ze mee met de Duitsers

  Net zoals de Nederlanders hun foute verleden uit Tweede Werldoorlog onder ogen hebben gezien, hebben de moslims dat dus ook. Niks menselijks is de Nederlander en de allochtoon/moslim vreemd.

 15. peter = de naam
  15 mei 2008 om 12:36 uur.

  Voor het derde achtereenvolgende jaar zien we kans om de dodenherdenking van 4 mei aan te grijpen om vooral islamitische allochtonen bij deze viering te betrekken. Volgens Jet Bussemaker (PvdA) is de rol van met name Marokkaanse soldaten onderbelicht gezien hun inzet in mei 1940 in o.a. Zeeland, waar enkele tientallen Marokkanen zijn gesneuveld in die dagen. Verder wordt er gesuggereerd dat vele Marokkanen betrokken zijn geweest bij de bevrijding van Nederland. Dat laatste is in ieder geval een fabeltje. Zowel in 1944 (zuiden van Nederland) als in 1945 is er geen Marokkaanse soldaat gesignaleerd in dit land.

  Om de rol van Marokkaanse soldaten in de tweede wereldoorlog beter te kunnen begrijpen dienen een aantal zaken correct te worden weergegeven:

  Daar ook in die tijd Marokkanen overwegend islamitisch waren, dient de religie an sich in dit aspect terzijde geschoven te worden. Dit omdat islamieten overwegend zich aan de zijde van de nazi’s schaarden in die tijd. In 1943 werden door Himmler twee SS-moslim divisies opgericht, te weten de Handschar en Kama divisie. Deze werden voornamelijk gerekruteerd in Bosnië-Herzegovina en in Palestina, alwaar de Groot Mufti van Jeruzalem, Amin El Hoesseini iedere moslim opriep om mee te vechten met de Duitsers en alle joden te vernietigen waar zij ook zouden worden gestationeerd.

  Moslims uit andere landen dienden ook in de volgende formaties en eenheden: een Albanese Waffen-SS Divisie in Kosovo-Metohija en West-Macedonië, de 21st Waffen Gebirgs Division der SS ‘Skanderbeg’, een Moslim SS zelfverdedigingregiment in het Raskha (Sandzak) gebied van Servië de zogeheten ‘Sandzak Divisie’, het Arabische Legioen (Arabisches Freiheitskorps), de Arabische Brigade, het Ostmuselmanische SS-Regiment, het Ostturkischen Waffen Verband der SS dat bestond uit Turkistanen, de Waffengruppe der-SS Krim, formaties die bestonden uit moslims uit Tsjetjenië en een Tatar Regiment der-SS samengesteld uit Krim-Tataren, en andere moslimformaties in de Waffen SS en de Wehrmacht, in Bosnië-Hercegovina, de Balkan, Noord-Afrika, door de nazi bezette gebieden in de Sovjet-Unie en in het Midden-Oosten.

  Bovenstaande feiten geven trouwens ook prima aan waarom extreem-rechts (neo-nazi’s) en fundamentalistische moslims veel meer met elkaar gemeen hebben dan politiek links de burger wil doen geloven. Maar dit terzijde.

  De Marokkaanse soldaten in WO II waren niet als een zelfstandig Marokkaans leger betrokken, maar als onderdeel van het Franse expeditie korps, aangezien Marokko in die tijd nog een Franse kolonie was. De Marokkanen vochten voor het leeuwendeel vooral in Zuid-Europa en dan met name in Italië, alwaar zij waren betrokken bij de slag om Monte Casino. Zij waren het die in de slag om de Gustav linie de belangrijkste doorbraak wisten te forceren bij Monte Faito in de Aurunci bergen, vanwaar zij de Duitsers bij Monte Casino in de flank konden bedreigen. De Duitsers zagen dat gevaar ook, waarop zij Monte Casino verlieten. Op 18 mei 1944 werd Monte Cassino bevrijd, waarop de volgende dag vele Frans koloniale soldaten uitzwermden over diverse dorpjes in de regio Ciociaria. Daar werden in de daaropvolgende dagen ruim 2000 vrouwen, variërend in de leeftijd van 12 tot 80 jaar verkracht, mishandeld en vermoord door dezelfde koloniale troepen. Ook de Marokkaanse troepen deden hier aan mee. Mannelijke dorpsbewoners die probeerden hun vrouwen te beschermen werden zonder pardon afgeslacht.

  Genraal Juin, bevelhebber van deze troepen, verklaarde voor aanvang van de slag bij Monte Faito, dat deze soldaten gedurende 50 uur volledig heer en meester waren over het gebied en dat ze konden doen en laten zonder dat het geallieerde opperbevel tegen hen op zou treden. De bewoners van deze regio hebben dat geweten. Nadat paus Pius XII hoorde van het beestachtig optreden van het Franse Expeditie Korps, gaf hij aan het geallieerde opperbevel te kennen dat deze troepen onder geen enkele voorwaarde Rome mochten bevrijden en ook na de bevrijding zouden zij nooit in de stad mogen worden toegelaten. Rome was verboden terrein voor de Marokkanen geworden.

  Later in de oorlog, in april 1945, lieten Marokkaanse soldaten in het Duitse Freudenstad 500 vrouwen verzamelen welke massaal werden verkracht door soldaten van het Franse expeditie korps in de Metrostations van die stad. Dit werd enkele dagen later herhaalt in Stuttgart, waar meer dan 2000 vrouwen door deze soldaten werden verkracht.

  Hoewel hun gevechten tegen de Duitsers, vooral in Italië, vaak heroïsch waren en zij geweldig hebben gevochten, gedroegen vele Marokkaanse soldaten zich in de oorlog vaak niet veel beter dan de Duitse soldaten ten tijden van hun Ruslandveldtocht, alwaar ook vaak geplunderd, verkracht en gemoord werd als een soort van oorlogsbuit.

  In het Italiaanse Castro del Volsci staat een monument ter ere van al die vrouwen en moeders die tevergeefs geprobeerd hebben hun dochters en henzelf te beschermen tegen de Marokkaanse hordes die daar vreselijk hebben huisgehouden.

  Geschiedkundig dient derhalve te worden vastgesteld dat Nederland misschien blij moet zijn niet door het Franse Expeditie Korps te zijn bevrijd en politiek correct Nederland dient zich verder aan de feiten te houden. De daadwerkelijke Marokkaanse bijdrage aan de bevrijding van Nederland is nihil en het is derhalve volstrekt overbodig hier over te “onderwijzen” in de klassen.

  Naschrift: Om wat bronnen aan te geven omdat e.e.a. helaas wordt betwijfeld:

  Bundesarchiv Koblenz
  Imperial War Museum
  [link]
  http://www.verzet.org/content/view/477/29/

 16. HENK EL MAKHLOUFI
  16 mei 2008 om 07:38 uur.

  Peter= de naam.
  Is de naam van Bundesarchiv Koblenz wel correct?
  Of kreeg je ze van je vrienden uit die andere Reichstag.
  Verder is dit het verhaal wat jij wil horen en je grotendeels op google bij elkaar heb geschraapt.
  Gewoon laf om je eigen zo op te stellen,maar van jou kan je niet anders verwachten.

 17. Peter = de naam
  17 mei 2008 om 01:53 uur.

  @henk ontken je die feiten dan? Nu Marokkanen er niet zo goed van afkomen vanwege verkrachtingen en moorden is dit niet het verhaal wat jij wil horen. Deze zwarte bladzij uit de Tweede Wereldoorlog van de Marokkanen moet ook benoemd en onder ogen gezien worden.

  In elke oorlog zijn van hetzelfde volk helden en landverraders en oorlogsmisdadigers dus.

 18. Hassanhasson
  17 mei 2008 om 03:35 uur.

  Het was niet de oorlog van de moslims, en toch zijn zij erin geluist. Nazi, is het kindje van christelijk-joodse europa. Het is erg wat met je doen was gebeurd, toch is het van de zoot om te concluderen dat hun eigen nakomeling dit heeft gedaan. dit bewijst des temeer hoe Nazi-Isreal zich opstelt in midden-oosten.

  Naar logische maatstaven is terecht dat Amin El Hoesseini contact heeft genomen met de Nazi’s (veronderstelend dat dit waar), immers zijn land was niet bezit door de Nazi’s, zijn volk werd niet onderdrukt door de Nazi, terroristische aanslagen op onschuldige palestijnen in Haifa werden niet door de nazi’s gepleegd maar door de Engelsen en westerse zionisten. Je hoort tegen de onderdrukkers te vechten en niet andersom.

  of nou De Marokkaanse soldaten in WO II waren niet als een zelfstandig Marokkaans leger betrokken, maar als onderdeel van het Franse expeditie korps het resultaat blijft ongewijzigd; De Marokkaanen zijn betrokken geweest bij de verkregen vrijheden in nederland, maar helaas niet van de hunne,
  want kort daarna hebben de Fransen in Marokko en met name in Algrije honderden genocide gepleegd in de naam van de vrijheden die zij mededankzij Marokkaanse/Algerijnse soldaten hebben verworven.

  Wie vecht nou voor de vrijheid van zijn slager!
  De Arabieren!!!!!!

 19. Henk el Makhloufi
  18 mei 2008 om 12:07 uur.

  Peter wat ben je zielig,
  Zullen we het eens gaan hebben over de misdrijven gepleegd door de VS soldaten in Europa tijdens de bevrijding en daarna?
  Zullen we het eens hebben over het aantal doodstraffen dat voor deze misdrijven aan VS soldaten is opgelegd en voltrokken.
  Of zullen we het hebben over de oorlogsmisdaden van de VS in verschillende “bevrijdingsoorlogen” na de 2e WO ?
  Of zullen we het hebben over de diverse regelmatige terugkomende verkarchtingen en moord door de VS soldaten in Japan.
  Peter, je bent gewoon een zielige Marokkanenhater.zionist,rascist en daarnaast een leugenaar die de feiten aanpast aan wat jou uitkomt.
  Zielig ,gewoon en niks anders.

 20. HENK EL MAKHLOUFI
  18 mei 2008 om 08:02 uur.

  O,ja zeker even vergeten de laatste verkrachtingen in Irak door een zooitje bezopen en onder de drugs zittende elite troepen van de door jou zo geroemde VS.
  Met 5 man een meisje van 14 om de beurt verkrachten en dan na afloop van je ” humanitaire taak “even het meisje en haar famlie leden overhoop schieten.
  Dit tuig heeft door tegen elkaar te getuigen nog de doodstraf ontlopen ook.
  Voor 1 man komt het vonnis nog.
  Maar dat zal wel gaan net als bij de beroemde amerikaanse luitenant Kelly bij het dorp May lay in Vietnam ,200 doden ,eerst de levenslang en na 4 jaar thuis met en eigen beveiligingsbedrijfje betaald doorde VS.
  O ,de oorzaak,wel ze liepen hem in de weg,en dat ruim je gewoon op.
  Net als de Israeli doen met de Palastijnen.
  Dat is voor jou toch spekkie naar je bekkie.

 21. Peter = de naam
  19 mei 2008 om 03:41 uur.

  @Henk Spek is varkensvlees en dus haram en niet koosjer voor mij. Dat moest jij toch wel weten als man uit de academie van het leven. Het zij je vergeven hoor lieverd.

  By the way, ik ben trouwens vegetarier dus t spek prefereer ik toch maar niet.

 22. Henk el Makhloufi
  24 mei 2008 om 07:42 uur.

  Ach als je geen ander antwoordt meer weet kan alles
  Trouwens dat van lieverd en kusje heb ik liever dat je met je eigen “vriend
  jes”doet,die zijn daar misschien meegrootgebracht in jouw cultuur.
  Vreemd dat je vegetariër bent maar schijnbaar wel graag zoent.
  En waar staat hier trouwens dat Marokkanen in de moffendivisies diende”?

 23. Ramuntxo
  18 juni 2008 om 09:21 uur.

  De afrikanen die de franse voorhoede vormden, de slag van Monte Casino wonnen en na het oversteken van de Rijn duitse vrouwen en jonge meisjes gruwelijk hebben afgeslacht waren senegalezen. Geen marrokanen.
  De fransen betaalden de senegalezen een premie per oor die ze van de duitse gevangenen afsneden.

  De oorlogsmisdadigers die in dienst van de Spaanse jood Francisco Franco in de periode 1936-39 duizenden Spaanse vrouwen en meisjes hebben doodgemarteld waren wél marrokanen.

 24. lenard
  25 augustus 2011 om 12:20 uur.

  dat er in 1940 geen marokkanen gevochten hebben in zeeland
  is niet juist een paar jaar geleden is er bij een huis opruiming in arnemuiden
  twee zakken met de stempels( r t m) regiment tiraileur morocain gevonden
  daar uit kunnen wij konkluderen dat er wel degelijk morokkanen vochten in zeeland in 1940 deze zakken zijn te zien op de site( www cmaw.nl 0

 25. mhamed
  26 augustus 2011 om 12:39 uur.

  henk schenk geen tijd aan die peter =de racist want hij is dat ECHT niet waard zo wanghopige ziel dwalend op de marokkaanse site .ga lekker naar geenstijl site aub en kraam daar jouw onzin en gelul.

Plaats je reactie