MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Polisario wil geen overleg met NL VN-gezant

31 juli 2008 | in Politiek | 7 Reacties

De onafhankelijkheidsbeweging Polisario is bereid tot hernieuwde gesprekken met Marokko over de betwiste status van de Westelijke Sahara, mits de speciale VN-gezant, de Nederlander Peter van Walsum, wegblijft van de onderhandelingstafel. Dat heeft premier Abdelkader Taleb Omar van Polisario dinsdag verklaard, aldus het Franse persbureau AFP.

Polisario verwijt Van Walsum partijdigheid in het overleg over de Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie die in 1975 door Marokko werd bezet. Van Walsum noemde in maart van dit jaar een referendum over de onafhankelijkheid van het gebied „onrealistisch”. Sindsdien liggen de onderhandelingen stil.

Van Walsum wilde gisterochtend niet reageren op de bezwaren van Polisario. Van Walsum, die sinds 2005 bemiddelt tussen Polisario en Marokko, noemde het overleg in mei van dit jaar in een interview met het NRC Handelsblad „een schijnvertoning”. Van Walsum dreigde met opstappen omdat beide partijen geen serieuze onderhandelingsbereidheid zouden tonen. „Ik heb altijd tegen Marokko en Polisario gezegd: Als jullie genoeg van me hebben, dan moet je een brief aan de secretaris-generaal [van de VN] schrijven. Dan is het zo geregeld”, aldus Van Walsum. Voor zover bekend heeft Polisario geen formeel verzoek bij de VN ingediend om Van Walsum uit zijn functie te ontheffen.

De onafhankelijkheidsbeweging en Algerije, dat Polisario steunt, oefenen sinds Van Walsums gewraakte uitspraak over onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara aanhoudend kritiek uit op de Nederlandse diplomaat. Zo schrijft het NRC Handelsblad.

Er zijn 7 reacties

 1. ss
  31 juli 2008 om 12:28 uur.

  goedzo met die mensen valt er ook niet te overleggen

 2. kano
  31 juli 2008 om 01:51 uur.

  ze moeten doodvallen die dzg. polisario

 3. abdel
  01 augustus 2008 om 11:42 uur.

  Ik begrijp er echt niks meer van. Willen ze eeuwig als verbannelingen leven, ik denk dat de polisario onverantwoordelijk bezig zijn. Algerije speelt hier een kwalijke rol in, ik denk dat Marokko best ver is gegaan om de polisario tegemoet te komen maar dat zij echt alles willen dit is onrealistisch.

 4. gringo
  02 augustus 2008 om 04:12 uur.

  die polisarios krijgen die marokkaanse sahara nooit marokko word gesteunt door verenigde staten en israel

 5. Alexander Toth
  02 augustus 2008 om 05:12 uur.

  “..marokko word gesteunt door verenigde staten en israel,” zegt “Gringo” vol van trots.

  Juist ja, dan begrijp je waarom Polisario gelijk heeft over de partijdigheid van van Walsum en heb je gelijk verklaard waar die partijdigheid vandaan komt.

  En nu maar hopen dat de politieke allianties nooit veranderen.

 6. kano
  04 augustus 2008 om 06:08 uur.

  een polisario bestaat niet wie achter deze allende zit zijn die vieze algerijnen ze nemen alle beslisingen, ze doen net of ze niets mee te maken hebben ze zijn zwaar HYPOKRIET en gemeen want ze wille die sahara zelf hebben ze willen de toegang naar de grote oceaan en de grondstoffen, maar wat ze wel van MAROKKO wel krijgen is de kamelenstront.

 7. aziz antwerpen
  09 januari 2009 om 11:47 uur.

  ALGERIE MAROC TUNISIE

Plaats je reactie