MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘Herkauwerpest bedreigt ook Europa’

13 september 2008 | in Economie | Reageer

schapenMarokko kampt met een grote uitbraak van Peste des petits ruminants, Pest van de kleine herkauwers (PPR). Sinds eind juli zijn er in Marokko 133 uitbraken van de ziekte gemeld, verspreid over het hele land. De ziekte, die verwant is aan runderpest, dreigt te verspreiden naar buurlanden. Dit komt vooral door het aanstaande Suikerfeest, waardoor er in Noord-Afrika veel gehandeld wordt in vee. “De ziekte vormt ook een bedreiding voor Europa, met name voor Spanje, dat veel vee verhandeld met Marokko”, aldus de FAO.

De FAO voorziet dat de economische schade van de ziekte niet zo groot zal zijn als die van een uitbraak van runderpest. “Maar de sociale gevolgen zullen groter zijn omdat schapen en geiten een belangrijke rol spelen in de samenleving van Noord-Afrika.”

Het is voor het eerst dat de ziekte boven de Sahara wordt aangetroffen. De bron van de uitbraak is nog niet vastgesteld, maar waarschijnlijk is het via diertransporten in Marokko gekomen. Dieren met PPR vertonen hoge koorts, diarree en luchtwegproblemen. De ziekte is in veel gevallen dodelijk. De verspreiding gaat vooral via diercontact. Zo meldt Het Agrarisch Dagblad.

Plaats je reactie