MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Hoofddoekjes aftrekken is strafbaar

17 september 2008 | in Marokko | 4 Reacties

De Dordtse rechtbank had maandag een principe-oordeel kunnen vellen over een heel nieuw strafbaar feit: het trekken aan de hoofddoek van een moslima, waardoor haar haren in het openbaar zichtbaar worden. Justitie schaart deze handeling onder het wetsartikel ‘belediging’.

Officier van justitie mr. M. Luijpen eiste tegen een 51-jarige Dordtenaar dan ook een boete van 200 euro.

De man kreeg het eerder dit jaar op straat aan de stok met een vrouw, omdat zijn hond aan haar schoenen zou hebben gelikt.

De woordenwisseling liep uit op een kort handgemeen, waarbij aan de hoofddoek van de vrouw zou zijn getrokken. De man ontkent, maar een getuige bevestigde de aangifte door de vrouw.

Politierechter mr. R. Roukema achtte het trekken aan de religieuze hoofdbedekking weliswaar bewezen, maar sprak de verdachte toch vrij, omdat hij niet bewezen vindt dat de man de vrouw op deze wijze bewust wilde beledigen of kwetsen.

Door deze uitkomst ontstond vooralsnog geen jurisprudentie op dit onontgonnen gebied.

Bij gebrek aan uitspraken in soortgelijke zaken, had justitie zelfs een deskundigenrapport laten opstellen door antropologe dr. Bartels van de Vrije Universiteit.

Zij schrijft dat het merendeel van de moslima’s – zo niet alle moslima’s – het aftrekken van de hoofddoek door een onbekende man als een belediging ervaart.

Volgens het Algemeen Dagblad vond de rechter de kwestie ‘lastig’. Hij vond enkel het feit al dat justitie hiervoor een deskundigenrapport moest laten maken, een teken dat het niet direct gaat om een breed maatschappelijk gevoelde vernedering. ,,Als jongeren op stap gaan met het doel vrouwen hun hoofddoek af te trekken, ligt dat heel anders. Maar deze meneer is geen notoire hoofddoekjestrekker. Onder deze omstandigheden ontbrak de opzet dat hij wilde kwetsen.’’

Er zijn 4 reacties

 1. mhamed
  17 september 2008 om 05:49 uur.

  was ik maar in die straat,toen dat gebeurde!!!!

 2. dre
  19 september 2008 om 07:34 uur.

  Wat dan,duitsers zijn geen nederlanders mohamed,die hadden je schedeltje opengetrapt.

 3. Henk el Makhloufi
  20 september 2008 om 12:29 uur.

  Ja en daar weet Dre alles van , heeft nog ervaring opgedaan bij ome adolf

 4. hamoe
  20 september 2008 om 02:01 uur.

  hahah DRE vriendje ga geschiedenis van marokko lezen aub wij marokkanen of beter gezegd barbaren we zijn strijders en waar je ook ben belgie, nederland, frankrijk marokkanen hebben daar macht niemand kan hun daar iets maken ze kunnen het wel dromen of praatjes hebben netals jouw maar ik weet zeker als je buiten een echte mocro ziet lopen dat je alle kleuren in je broekie schijt want je weet dat hij je een dikke pak slaag kan verkopen als je alleen maar verkeerd kijkt !

Plaats je reactie