MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokko eist onderzoek van Spanje

21 oktober 2008 | in Marokko | 6 Reacties

MarokkoMarokko eist duidelijkheid omtrent het lot van tienduizenden Marokkanen die tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936–1939) zijn verdwenen. Dat heeft de directeur van een Marokkaans onderzoekscentrum maandag gezegd.

Het gaat om verdwenen dienstplichtige militairen en vrijwilligers die onder generaal Franco in het Spaanse koloniale leger dienden, dat uiteindelijk oprukte naar de Spaanse hoofdstad Madrid. Maar ook over het lot van verdwenen joden, linkse activisten, vrijmetselaars en zeker tienduizend kinderen eist het instituut duidelijkheid.

Onlangs heeft een Spaanse rechter bevestigd dat de verdwijningen tijdens de burgeroorlog en het regime van Franco misdaden tegen de menselijkheid zijn en dus niet verjaren. Het Marokkaanse instituut is daarom enkele maanden geleden opgericht door mensenrechtenactivisten en intellectuelen.

Volgens het Reformatorisch Dagblad wil het centrum ook gebeurtenissen tijdens de Franse koloniale periode onderzoeken.

Er zijn 6 reacties

 1. Joop
  21 oktober 2008 om 11:45 uur.

  Beter laat dan nooit.Joop Essaouira

 2. said
  21 oktober 2008 om 01:50 uur.

  Het belangrijkste is een onderzoek naar het gebruik van gifgassen door Spanje tegen de riffijnen. Dat onderzoek wordt tegengewerkt door de Marokkaanse overheid.

 3. Jamal
  21 oktober 2008 om 04:29 uur.

  Salaam Aleikum,

  Eindelijk erkenning van al die doden waarvan tot op de dag van vandaag onduidelijkheid heerst bij de nabestaanden.

  Ik weet dat het bijna alle Marokkanen die onder het bevel van Franco vochten tegen de Rogas ( linkse rode ) Riffijnen waren.

  In mijn dorp in Metalsa ( Rif) zijn er veel mensen niet mer terug gekeerd van Spanje, in de veronderstelling dat ze overleden waren. Twee broers van mijn opa uit Aith Brahim zijn ook niet terug gekomen.

  Ik wil weten wat er met hen gebeurd is, er moet een militaire invertarisatie zijn waar namen werden bijgehouden plaats van stationering, battaljon, oorzaak en plaats vab overleiden.

  Ik wil hier best met wat andere Riffijnse organisaties achteraan gaan en bv een petitie aanbieden bij de Spaanse ambassade in Den Haag.

  Mohim, voor geïinteresseerden contacteer mij via de website van stichting Metalsa.

  mvg

  Jamal

 4. kano
  22 oktober 2008 om 07:39 uur.

  mijn heeft ook meegevochten in dat burgeroorlog maar hij heeft later geen cent ontvangen van die spanjaarden, door die marokkanen heeft die vieze franco de oorlog gewonnen

 5. kano
  23 oktober 2008 om 03:19 uur.

  ik bedoel mijn OPA

 6. Said
  23 oktober 2008 om 09:47 uur.

  Wijlen mn opa heeft heel wat verhalen hierover aan ons verteld hij heeft 30 jaar in dienst gezeten en vertelde de gruwelijkste verhalen over deze oorlog
  ben zelf met een roman hierover bezig ter nagedachtenis aan deze mensen en mn opa maar wat er gezegd wordt de rifijnen zijn er echt ingeluist zij deden de dienst uit noodzaak om voor hun gezinnen te zorgen

Plaats je reactie