MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

VN: ‘Frankrijk hindert Westelijke Sahara’

24 oktober 2008 | in Marokko | 22 Reacties

westelijke-saharaDe VN slagen er nog altijd niet in het geschil op te lossen tussen de Westelijke Sahara, een voormalige kolonie van Spanje, en Marokko, dat het gebied sinds 1976 bezet. Volgens de VN-ambassadeur van het niet-erkende land komt dat door “de Franse steun voor Marokko”.

“Frankrijk staat achter Marokko, het financiert Marokko” zegt ambassadeur Ahmed Boukhari. In 1975 oordeelde het Hof van Justitie dat de Saharanen het recht op zelfbeschikking hebben. Toen Spanje een referendum wilde organiseren, viel Marokko echter het land binnen. Een gewapende strijd met verzetsgroep Polisario duurde tot 1991, toen de VN Veiligheidsraad met een plan voor een referendum kwamen. Het plan kwam niet van de grond.

Ook de Algemene Vergadering herbevestigde het recht van “alle volken” op zelfbeschikking, maar de Saharanen vinden dat de rol voor de Veiligheidsraad hierin veel te groot is. Die wil namelijk dat de beide partijen praten over een “acceptabele oplossing”. Dat is gunstig voor Marokko, want die heeft met Frankrijk een partner met vetorecht in de Veiligheidsraad.

Marokko pleitte in de Politieke Commissie van de Algemene Vergadering afgelopen week voor “realisme”. “Maar wat voor realisme?” vraagt Bukhari zich af. “Kosovo of Abchazië? We gaan ons recht op zelfbeschikking niet opgeven. We willen een vrij en eerlijk referendum. Als mensen geen onafhankelijkheid willen, zullen we dat accepteren.” Hij gelooft dat Frankrijk ook achter deze pogingen zit om de onafhankelijkheidsoptie te begraven.

De Marokkaanse afgevaardigde vond de benadering van zijn land “oprecht en serieus” en noemde de conceptresolutie “in lijn met legitieme verwachtingen”. Maar commentatoren zeggen dat een eigen beleid van de Algemene Vergadering, als de Veiligheidsraad er al mee bezig is, de zaak alleen maar gecompliceerder kan maken.

“Marokko durft zogenaamde autonomie als voorwaarde te stellen voor de dekolonisatie”, zegt Boukhari tegen Mondiaal Nieuws. “We zijn geen Marokkaanse provincie. Ons volk heeft het recht om te kiezen tussen onafhankelijkheid en een andere optie, dat is de VN-doctrine, maar dit is de doctrine van de dubbele standaard.”

De Westelijke Sahara is vooral gewild vanwege de grondstoffen, zoals fosfaat, uranium, goud en diamant, legt de gezant uit. “Als we vrij waren, waren we veertig keer zo rijk als Koeweit. Waarom steunt Frankrijk Marokko? Het is niet eens partij in het conflict.”

Volgens Algerije, waar 100.000 Saharanen in vluchtelingenkampen leven, is het geschil een kwestie van dekolonisatie. En heeft de bevolking recht op zelfbeschikking.

De VS, zegt Bukhari, hebben een positieve rol gespeeld. Maar na de oorlog in Irak “hebben ze weer een Koude Oorlog-denken gekregen en hebben ze een speciale relatie gekregen met Marokko.”

Er zijn 22 reacties

 1. Jamal
  24 oktober 2008 om 12:04 uur.

  Het is een interessant onderwerp om over te schrijven.

  Om een goed beeld te krijgen van de Sahara kwestie is het van essentieel belang om de volledige bestuurlijke geschiedenis van dit volk te bestuderen, alsmede etnische oorsprong, taal en cultuur. De polisario pretendeert op te komen voor de belangen van de Saharaanse stam. Deze guerrilla groep heeft een leider die n.b. in Marrakech is geboren en getogen. Vaak zetten de polisario zich duidelijk af van de Marokkaanse identiteit, je kunt je afvragen waarom zij dit zo stellig doen.

  Zijn de Saharanen echt zo anders dan andere Maghrebbijnen en Marokkanen? Hebben de polisario leiderschap en Algerijnse nationalisten er niet voor gezorgd dat de Saharanen een speelbal werden van hun politiek? In hoeverre zijn de Saharanen gebrainwashed door ze vast te houden in Tindouf ( Algerije) en alleen te laten reizen naar Marxistische staten (Cuba Noord-Korea etc). In hoeverre vertegenwoordigd de polisario het Saharaans volk? En is dit legitiem verlopen democratisch gezien? Er gaan vele geruchten dat een groot deel van de Saharanen tegen hun wil in door de polisario in Tindouf wordt vast gehouden. Is het misschien een idee om een nieuw referendum te houden onder de Saharanen in Tindouf over een besluit over terugkeer naar hun land van herkomst.

  Is er wel sprake is van een Marokkaanse, Algerijnse etc. identiteit? Weet het Saharaanse volk wel dat de huidige grenzen een resultaat zijn van een koloniale erfenis. Moeten wij niet meer denken aan het grotere plaatje, de Maghrebbijnse identiteit, als je beziet dat alle Maghrebbijnen eigenlijk allemaal Berbers zijn met een vleugje Arabische cultuur.

  Factoren waar je rekening mee moet houden zijn, geopolitieke verhoudingen van de Maghreb landen. De post-koloniale verhoudingen en de koude oorlog tijd van de Maghreb landen. Psychologische status van het Saharaanse volk en andere Maghreb stammen.

  Ook lijkt mij het interessant te bezien in hoeverre de roeping om autonomie van de Kabylische Berbers uit Algerije te vergelijken is met het Saharaanse volk.

  Zeker is dat de huidige grenzen niet natuurlijk zijn en dit een resultaat zijn van het kolonialisme. vraag: wat was het oorspronkelijke leefgebied van de Saharanen? Hoort hier Zuid-Algerije en West Libi� niet bij? In hoeverre zijn deze landen bereidt om autonomie of zelfbestuur aan deze Sahararen over te hevelen?

  In hoeverre is het praktisch om een land te cre�ren zo groot als de staat California met 200.000 Saharenen als je beziet dat in het Noorden meer dan 30 miljoen mensen wonen? Wat is het plan voor de grote groep Marokkanen die zich hier hebben gevestigd uit het Noorden en hier al meerdere generaties zijn? Wat zal dit Saharaanse land voor de geopolitiek van de Maghreb doen? Hoe groot is de kans dat het land een bananenrepubliek wordt of een vazalstaat wordt van het relatief instabiele Algerije. Hoe groot is de kans dat dit land gedomineerd en vatbaar wordt voor extremistische organisaties doordat er geen sterk bestuur is door gebrek aan ervaring, kennis, middelen, internationale erkenning, legitimiteit van leiderschap, etc.?

  De volgende factoren overwogen te hebben zoals de goodwill die de Marokkaanse overheid heeft laten zien op het gebied van vrouwenrechten, emancipatie van de Berberse identiteit, economische ontwikkelen van de achtergestelde gebieden en gematigde Islamitische koers maakt Marokko een vooruitstrevend land. Marokko wordt in internationale Afrikaanse tijdschriften als voorbeeld land genoemd wat betreft de voorgaande ontwikkelingen. De Kabyllische Berbers van Algerije net zoals andere stammen in de Maghreb worden door hun nationale overheden ontzegd van alle vormen van zelfbestuur. De door een staatsgreep aan de macht gekomen kolonel Muammar Ghadaffi in Libi� wil niet eens erkennen dat er sprake is van een Berberse identiteit in zijn land. Het voorgaande vergelijkend met het vergaande autonomie voorstel van Marokko, maakt Marokko een benchmark voor de andere Maghreb landen. Het autonomie voorstel laat zien dat Marokko een realistische toenadering heeft gezocht en een volwassen land in wording is met een vooruitstrevende benadering.

  De Sahara kwestie is zoals vele problemen in Afrika een direct gevolg van een koloniale erfenis. De huidige landgrenzen zijn getrokken met weinig respect voor de culturele en bestuurlijke geschiedenis, etniciteit en afkomst van het volk. Hieruit volgend is er een pan-Arabische nationalisme ontwikkeld om de machthebbers aan het roer te houden. Deze nationalistische gevoelens hebben het idee gecre�erd dat de bewoners van de Maghreb landen verschillend van elkaar zijn wat in mijn ogen niet klopt.

  Op dit moment kunnen we de landgrenzen niet gaan herdefini�ren, dit zou mogelijk bijdragen aan de instabiliteit van de regio en tot veel oorlogen en ellende kunnen leiden. Om de huidige positieve ontwikkelingen in de Maghreb landen te ondersteunen is het handhaven van de status-quo essentieel, dit om het platform te behouden waar we op kunnen voortbouwen tot een democratischere Maghreb. Tot deze status behoren de huidige bestuurlijke grenzen. We kunnen het ons simpelweg niet veroorloven de grenzen aan te passen. De emancipatie en acceptatie van de endemische taal en cultuur zal in mijn ogen het bindmiddel worden van de altijd al bestaande maar nog voor velen onbekende Maghrebbijnse identiteit. Wanneer de Maghrebbijnen gaan inzien dat zij eigenlijk in het verleden stom zijn gehouden door de bestuurders en de cultureleel en etnische verwevenheid gaan inzien van de Maghreb verminderen nationalistische gevoelens. En het zou dan ook niet uit maken of je land vanuit Layoune, Rabat, Algiers of een andere Maghreb land/stad zal worden bestuurt. Het gaat er dan alleen maar om dat het land goed wordt bestuurd.

  Een Maghreb unie waarbij de afzonderlijke landen op justitieel, economisch en militair gebied samenwerken en de afzonderlijke regionen d.m.v. autonomie invulling kunnen geven aan hun democratische bestuur zou mogelijk de oplossing zijn. We kunnen hierbij leren van landen die ons voor zijn gegaan zoals de oprichting van de EU en de manier waarop Spanje b.v. autonomie geeft aan de regionen. Kortom een verdere opsplitsing van de Maghreb lijkt mij onwenselijk doordat het onterechte nationalistische gevoelens aanwakkert. Als potentieel gevolg hierop zou dit als trigger kunnen werken op andere stammen binnen de Maghreb die uit zijn op totale in mijn ogen onwenselijke controle. De focus zou beter gelegd kunnen worden op samenwerking tussen de Maghreb landen en stammen en geen oneindige opdeling.

 2. tarik
  24 oktober 2008 om 03:39 uur.

  op rotten met die polisario de sahara is van marokko en blijft van marokko Waarom steunt Frankrijk Marokko? dat is de alle alle domste vraag ter wereld
  hier is je antwoord
  1.ze zijn bondgenooten
  2.de sahara is altijd van marokko geweest
  3.nu heb ik zelf ook een vraag: waarom steun Algerije polsario?

  waren we veertig keer zo rijk als Koeweit?
  lik me kont dat worden julie nooit julie worden dan het alle armste en de domste land terwereld de sahara is van marokko punt uit

  viva marokko
  viva frankrijk

 3. kano
  24 oktober 2008 om 05:18 uur.

  Sahara is Marokkaans en blijft Marokkaans, die zogenaamd polisario bestaat niet en die algerijnen die de sahara namens de zgn. polisario van ons willen pikken moeten doodvallen. ze hebben al genoeg aardolie en gas.

 4. MO
  24 oktober 2008 om 06:50 uur.

  SAHARA MAGREBIA OF ZE NOU WILLEN OF NIE

  die saharaoua zijn gewoon woestijn ratten wat moeten ze beheren ze hebben niet eens te eten laat staat een land bezitten ga jullie schamen aa landverraders

 5. ahmed
  24 oktober 2008 om 07:49 uur.

  Bokhari lijkt me een marokkaanse nam. Wat kan boukhari over zijn stichtengenoten die naar marokko terug gekomen zijn en die hebben erkend dat algerije achter dit conflict zit. Ik kan je herinneren aan de uitlatingen van de algerijnse minister die openbaar het bezetten van melilla en ceuta steunt. Vergeet niet dat frankrijk het eneige land die de echte grenzen van Marokko en algerij weet. Frankrijk weet dat algerij van nu is heel groter dan algerij van toen. Sorry Algerij bestond nooit. de echte algerijnse verzetters zijn in Marokko geleeft en gestorven toen ze door de mordenaars van algiers gejaagt. Weet u dat Nizar en de anderen zijn franse officieren en Frankrijk weet dat zeker. Waarom wil algerij niet dat de VU de bevoners van Tindouf, oostelijke sahara die algerij bezet is, optelt. Polisario weet dat ze missinairen zijn.

 6. carif
  26 oktober 2008 om 06:37 uur.

  petje af jamal ik ben het hellemaal eens met je.

 7. kano
  01 november 2008 om 03:07 uur.

  de algerijnen & en de neppe polisario moeten DOOD vallen

 8. al- djazairia
  11 januari 2009 om 05:54 uur.

  marokko gelijk aan israel!!

  juif -jood bahhhhhh ik walg van jullie
  die joodse bloed blijft in jullie .!!!!!!

 9. Soad
  15 januari 2009 om 12:59 uur.

  Ik ben een Saharawi vrouw.
  Ik vind dat mijn land, de Westelijke Sahara een eigen land moet zijn.
  Wij zijn anders dan de Marokkanen.
  We kleden ons heel anders en hebben andere gewoontes en ons Arabisch is ook anders dan het Marokkaans Arabisch.
  Wij spreken het hasanya.
  De Sahara is nooit van Marokko geweest, NOOIT.
  Het enige gemeenschappelijke is dat we vroeger in de geschiedenis allebei deel uitmaakte van het rijk van de Almoraviden maar voor de rest niks.
  Wij hebben een hele andere geschiedenis.
  We zijn ook meer verwant met de Mauritaniers dan met de Marokkanen.
  De Mauritaniers en de Saharawis hebben dezelfde taal en cultuur en manier van kleden en dezelfde geschiedenis.
  Kijk maar naar Marokko, dat was vroeger van Frankrijk en wij waren vroeger van Spanje dus dat is al 1 verschil en zo ken ik er wel veel meer opnoemen.
  Wij spreken naast onze eigen taal ook nog Spaans en geen Frans, en de Marokkanen spreken vooral Frans en geen Spaans.
  Wij zijn een volk met veel verschillende stammen, we zijn een mix van Sanhadja Berbers en van de Arabische Beni Hassan stam uit Jemen.
  Sommige stammen zijn meer Berbers, andere zijn meer Arabisch, en we hebben ook nog de Hartani, de afstammelingen van zwarte slaven.
  Oftewel de zwarte Saharawis.
  Deze hele geschiedenis is totaal anders dan die van Marokko.
  En wat Marokko met ons doet is niet normaal.
  Ze hebben bommen op ons gegooid en ze martelen mijn volk.
  En dan zeggen ze nog dat we hetzelfde zijn en dat de Sahara van hun is?
  Ik dacht het niet…
  Marokko denkt dat alles van hun is.
  Net zoals Ceuta en melilla, die 2 steden waren al van Spanje voordat de staat Marokko bestond… en dan nog de Canarische eilanden, daarvan wordt ook gezegd door de Marokkanen dat het van hun is.
  Wie denken ze wel niet wie ze zijn?

 10. rudy verbuyst
  25 januari 2009 om 03:45 uur.

  Ik sta volledig achter 9. soad, zij geeft een korrekte voorstelling van zake, de marokanen die ervoor hun postings deden werken voor de marrokaanse intox en propaganda diensten ofzijn gewoon domgehouden marokanen die niet bekwaam zijn zelf eens achter de waarheid te gaan zoeken op internet? Tijdens de groene invasie van Hassan werden er zo’n 600.000 marokanen naar de west. sahara gedeporteerd, ja het was van te moeten. eigenlijk immiteert marroko gewoon dezelfde techniek als de israelische bezetter in palestina.

 11. rudy verbuyst
  25 januari 2009 om 04:54 uur.

  @ jamal, al uw insinuatie’s en leugens ten spijt, is er, als de west. sahara van marokko was geweest had de marokkaanse koning geen honderduizenden marokkanen naar de westelijke sahara moeten sturen. maar een volk dat over de westelijke sahara kan beschikken en dat zijn de sarahaoui. Telkens en opnieuw worden de vrije verkiezingen door marokka gesaboteerd, waarom eigenlijk?

 12. tarik
  15 februari 2009 om 01:43 uur.

  Soad die bommen hebben julie verdient julie veroegen er gewoon om en sahara is van marokko klaar

 13. tarik
  15 februari 2009 om 01:46 uur.

  Soad maak je klaa voor nog meer bommen laten we dit keer extra napalm gebruiken dan zijn julie allemaal dood en dan zijn we van julie af

 14. Toth
  16 februari 2009 om 07:06 uur.

  Wat ontzettend stoer ben jij toch Tarik.

  Tjonge..

  En wat laat je er ontzettend goed mee zien dat ook jij ervan overtuigd bent dat West-Sahara niet Marokkaans is, maar door Marokko moet worden ingepikt desnoods door genocide.

 15. Charif
  16 februari 2009 om 02:34 uur.

  spuit 11 rudy is er weer,
  je reageert alleen niet wanneer het je te heet onder de voeten wordt he en dan weet jij precies wat ik bedoel.

  En al- djazairia je hebt duidelijk een probleem met je jezelf, vergelijk Marokko niet met israel want je weet niet waar je het over hebt. Wie weet ben jezelf wel een grote vieze gore JOOD!!

  Accepteer nou maar gewoon dat de sahara van Marokko is, dat is namelijk een feit.

  En rudy voor je onzin gaat uitspuwen…..je weet het he….eerst goed nadenken…….dan controleren en dan pas uitspuwen.

  Ik heb met jou al eerder een hele discussie gehad over Algerije, polosario en de sahara en nooit meer iets van je vernomen…erg zwak vind ik dat maar het zegt uiteraard ook iets over je kennis!

  Charif

 16. peter = de naam
  16 februari 2009 om 08:45 uur.

  De Westeljike Sahara van Marokko? Daarom zit er zeker een enorm hek met mijnenvelden omheen. En word de Westelijke Saharaanse bevoking omderdrukt!!

  Een schandvlek voor Marokko is de manier waarop ze met deze kwestie omgaan. En de feiten proberen te verdoezelen.

 17. Charif
  16 februari 2009 om 11:12 uur.

  peter……………

  Ik citeer:

  “En word (wordt is met dt dus wordt) de Westelijke Saharaanse bevoking omderdrukt (onderdrukt)!!!
  Een schandvlek voor Marokko is de manier waarop ze met deze kwestie omgaan. En de feiten proberen te verdoezelen“`

  peter heb je wel eens gezien hoe jou volk in israel met de Palestijnen omgaan.

  GENOCIDE, VOLKERENMOORD, HOLOCAUST, ETNISCHE ZUIVERINGEN, SCHENDINGEN MENSENRECHTEN, NEGEREN VN RESOLUTIES, KINDERENMOORD, AANVALLEN ZIEKENHUIZEN EN HULPKONVOOIEN!!
  Ik denk dat je landen met elkaar verward.

  Ik zal het voor je corrigeren en juist omschrijven helemaal gratis!

  Het moet dus zijn:

  “En wordt de Westerlijke Jordaanoever bevoking onderdrukt!!
  Een schandvlek voor israel is de manier waarop ze met deze kwestie omgaan. En de feiten proberen te verdoezelen“.

  En sinds wanneer maak jij je druk om de bevolking uit de sahara? Je ziet ze liever sterven……

  Daarnaast wil ik je vragen hoeveel stukken grond israel momenteel wel niet bezet heeft, en dan heb ik het niet over de Gaza & Westerlijke Jordaanoever!

  De Westelijke Sahara behoort toe aan Marokko en dat kun je van de stukken grond die jou vader en moederland bezetten niet zeggen!!!

  Charif……..

 18. Toth
  17 februari 2009 om 07:29 uur.

  Jouw verontwaardiging over de Westelijke Sahara is net niks waard peter = de naam. Het is tè hypocriet voor woorden, serieus. En het ergste is denk ik nog wel dat je het zelf niet eens door zult hebben.

 19. Henk el Makhloufi
  17 februari 2009 om 07:49 uur.

  Een schandvlek voor Marokko?
  Hier in dit land kunnen we verdomme nog niet eens fatsoenlijk met de Marokkaanse medemensen/lander/marolanders omgaan.
  Jij gaat daar met je smerig racistische instelling mee voorop
  Dus hou je milieuvervuilende bek nu eens eindelijk dicht,stuk stront.
  En bemoei je niet met zaken waar je geen klote verstand van heb!!!
  O,sorry je heb geen kloten, je bent een kweetje uit het fietsenhok met zuiglippen!!!!
  En dat hek met landmijnen en prikkeldraad daar me onderdrukken JOU vrienden het PALESTIJNSE volk.!!!!!!

 20. peter = de naam
  18 februari 2009 om 01:13 uur.

  @de hoogverheven henkie el …. vertelt mij dat ik me niet moet bemoeien met zaken betreffende Marokko die me niks aangaan volgens hem. Dhimni henk el… mag zich volgens hemzelf wel bemoeien met Israel. Dat heet nou meten met twee maten.

  Veel schreeuwen over Israel waar ie bitter weinig vanaf weet en bewust de ogen sluiten voor de Marokkaanse schandalige houding tegen de Westelijke Sahara. Als jij je geschiedenis niet kent, henkie el …,.lul je in je reacties inderdaad als de spreekwoordelijke kip zonder kop. Veet woorden en weinig inhoud heb je dus.

 21. peter = de naam
  18 februari 2009 om 01:36 uur.

  @Charif. Waar haal jij t vandaan dat de Westelijke Sahara bij Marokko hoort??? Marokko heeft onder leiding van die maffe Hassan de tweede de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in 1975 naast zich neergelegd. Een uitspraak dat de Westelijke Sahara gedekoloniseerd diende te worden en zelfbeschikkingsrecht voor de bevoking. Marokko pikte een gedeelte van de Westelijke Sahara in en later ook het gedeelte van Mauretanie.

  Zelfs een akkoord over een referendum waarin de bevolking van Westelijke Sahara zich kon uitspreken voor onafhankelikjheid, is niet nagekomen door Marokko.

  Polisario en de bevoking word o.a. op afstand gehouden met de zogenaamde Marokkaanse Berm. Een hekwerk van 2500 km lang met prikkeldraad, zandwallen en mijnenvelden wat het gebied van de Westelike Sahara doorsnijd. Een bezetting door Marokko dus.

 22. peter = de naam
  18 februari 2009 om 01:44 uur.

  Afrika’s laatste kolonie

  Sinds 1975 wordt drievierde van het territorium van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Sahrawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.

Plaats je reactie