MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaans-Nederlands debat in Rabat

17 november 2008 | in Media | Reageer

MarokkoJournalisten gingen zaterdag in de Marokkaanse hoofdstad Rabat met elkaar in debat onder de noemer ,,Marokkaanse rotjochies en respectloze Hollanders”. Het debat werd georganiseerd door de Nederlandse Wereldomroep en Marokkaanse mediapartners.

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb leidde het debat in met de officiële lancering van de Arabischtalige uitzending Huna Amsterdam (hier Amsterdam). ,,Na veertien jaar stilte”, zei hij volgens het NRC Handelsblad. Tot 1994 zond de Wereldomroep in het Arabisch uit. Aboutaleb luisterde naar eigen zeggen als kind in Marokko naar de Arabische uitzendingen. Hij wees erop dat in de Arabische wereld nog veel analfabetisme bestaat. ,,Met name voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven zijn audiovisuele media van vitaal belang voor hun opinievorming.”

Op een podium discussieerden journalisten vervolgens over de stelling dat Nederlandse media de integratie hinderen door Marokkanen af te schilderen als terroristen of spionnen. Volgens Hassan Rachidi, directeur van Al-Jazeera Marokko, is Nederland na 11 september, Fortuyn en Van Gogh ten negatieve veranderd. ,,Sommige media geven het woord alleen aan mensen die tegen buitenlanders zijn, en dan vooral tegen Marokkanen en Turken.”

Feller werd de discussie toen Mohammed Amezian van de Wereldomroep stelde dat journalistiek in Nederland en Marokko niet te vergelijken is. ,,Je geeft nu een heel positief beeld van Nederland, en een negatief beeld van Marokko”, zei Ibrahim Gharbi van satellietzender Medi1. ,,Dat is alvast niet objectief.” Hij was het oneens met de stelling dat Marokkaanse journalisten politieke druk ondervinden en zelfcensuur plegen. ,,Ik kan alles uitzenden wat ik wil, ik ben aan niemand gebonden”, zei hij. De discussiepartners waren het er in elk geval over eens dat objectiviteit niet bestaat, bericht de krant.

Toen de beurt aan het publiek was, gingen vele handen de lucht in. Naast vragen en opmerkingen over vooroordelen en persvrijheid, werd herhaaldelijk gevraagd naar het belang van de Nederlandse regering bij de Wereldomroep. Mohammed Abdulrahman van de Arabische redactie van de Wereldomroep benadrukte nog maar eens dat Nederland een gevarieerd medialandschap heeft, en dat de Wereldomroep onafhankelijk is. Zoals Midden-Oostenkenner en voormalig Wereldomroepman Bertus Hendriks het uitdrukte: ,,De regering betaalt, maar controleert niet.”

,,De Arabische wereld en het Westen staan tegenover elkaar zonder met elkaar te praten”, zei Jan Hoek, algemeen directeur van de Wereldomroep. ,,Wij willen temidden van extreme geluiden aan beide kanten de gematigde stemmen laten horen.”

Plaats je reactie