MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokko krijgt hulp na zware overstromingen

14 februari 2009 | in Marokko | 3 Reacties

overstromingenHet Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 7244 voor hulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Marokko. In het agrarische gebied in het noorden van het land zijn sinds eind januari opnieuw duizenden mensen geteisterd door de onophoudelijke regen- en sneeuwbuien. Dertig mensen zijn overleden en zo’n 4500 mensen hebben onderdak, voedsel en water nodig omdat zij in het noodweer alles kwijt zijn geraakt.

Marokko kampt al sinds begin oktober met extreem zware regenval. De Rode Halve Maan Vereniging helpt al maanden in het gebied en heeft eerder aangegeven zo’n 1,1 miljoen euro nodig te hebben om slachtoffers van voedsel, dekens, kleding, matrassen, keukenmaterialen en schoon drinkwater te voorzien. Ook veel waterpunten en sanitaire voorzieningen zijn beschadigd of geheel vernietigd door de overstromingen. Het grootste probleem van de hulpverlening is het op tijd bereiken van de slachtoffers. De afgelegen gebieden zijn moeilijk bereikbaar, omdat behalve huizen ook veel wegen zijn weggespoeld. Ook de oogst van zestigduizend hectaren landbouwgrond is grotendeels verloren gegaan.

Het Nederlandse Rode Kruis wil graag bijdragen aan de hulpverlening aan de slachtoffers in Marokko. Niet alleen wordt deze bijdrage ingezet voor directe noodhulp in de vorm van voedsel, water en onderdak, maar ook om de lokale gemeenschappen voor te bereiden op rampen in de toekomst door bijvoorbeeld de opbouw van voedselvoorraden.

Er zijn 3 reacties

 1. mo
  14 februari 2009 om 11:44 uur.

  Dat Marokko financiële hulp krijgt daar ben ik heel blij mee.
  Daar laat ik geen twijfel over bestaan. maar, daar komt tie!!! kijk naar een kers verse voorbeeld:
  El Houseima en de omgeving.
  Er zitten daar nog steeds mensen zonder thuis zonder een dak boven hun hoofd. Terwijl was beloofd dat er huizen gebouwd zullen worden, omdat er genoeg geld was toen. Ik heb daar familieleden wonen die mochten kiezen tussen 1500 euro gift of dat er een huisje van 50 M² gebouwd zal worden in de rifgebergte. Tot op heden wonen zij tevergeefs nog steeds in tenten met 8 minderjarige kinderen. Zij wachten nog steeds. En schreeuwen om hulp. Maar er is geen 1 luisterende oor.

  Sterker nog, tijdens de aardbeving kwam en delegatie uit canada (dus moslims uit canada) die een bedrag van 100.000 euro toen wilde schenken maar met de voorwaarden dat zij de mensen gingen zoeken die het hardste getroffen waren en dat zij het geld dan voor 10 gezinnen met kinderen een huis van 10 000 euro wilden bouwen. maar ze wisten van het corrupt zootje in Marokko en besloten zij zelf die mensen op te sporen en daadwerkelijk iets te betekenen. Via een netwerk kwamen zij in contact met een stichting die bezig was met hulp aan arme mensen . en hebben het verhaal verteld. Aangezien zij niets zonder toestemming van de overheid daar iets mogen ondernemen en vooral zo een grote bedrag, hebben zij eerst dit aangekaart bij de overheid dat er een groot bedrag vanuit canada die bestemd was voor een aantal mensen die zij graag wilden uitkiezen.
  Maar de overheid heeft dit voorstel geweigerd en heeft medegedeeld dat het geld eerst op haar rekening moet komen en dat de overheid er zorg draagt tot de verdeling van dat geld.
  Mooi niet de Canadezen vertrouwden dat niet en zijn gewoon terug gegaan met het geld.

  Maar laten we hopen dat Marokko aan het veranderen is. Het is begonnen met het oppakken van die drugsdealers met namen hoge officieren en mariniers. Dit is een teken van hoop.
  Laten we optimistisch blijven en laten we wat geld storten op de rekening.

 2. campina
  15 februari 2009 om 09:57 uur.

  Marokko kun je rustig in het lijstje van derde wereld landen zetten, Marokko is een arm land en in arme landen heerst nog steeds de wet van de sterkten, helaas!

 3. Henk el Makhloufi
  19 februari 2009 om 10:44 uur.

  Men kan een hoop ellende voorkomen door geen geld maar goederen te sturen en dan wel deze zelf te brengen en te installeren.
  In het voormalig Oostblok hebben een aantal jaren gelden ook honderden prefab woningen neer gezet voor vluchtelingen.
  Deze huizen voldoen aan de eisen,zijn snel te maken en in een te zetten,gemakkelijk transporteerbar en comfortabel.
  Mooi projectje voor Nederlanders samen met de Marokkaaanse arbeiders.
  Daadwerkelijke hulp geven een niet te veel lullen!!!!!!

Plaats je reactie