MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Meisjes gesluierd naar de top

15 februari 2009 | in Maatschappij | 5 Reacties

hijabsIn de hoogste havo- en vwo-klassen van het Islamitisch College Amsterdam (ICA) zitten meer meisjes dan jongens. ”Meisjes grijpen hier hun kans.” Zo ook Sümeyra en Tasnim, allebei zeventien, die in de zesde klas van het vwo zitten. Sümeyra droomt van een loopbaan als advocate, Tasnim wil geneeskunde studeren. Niemand kan hen van een carrière afhouden, ook hun toekomstige man niet. ”Een echte moslim zal zijn vrouw niet belemmeren.”

Het Parool liep een dag rond op het ICA, volgde lessen en sprak met leraren en leerlingen. De school ligt de laatste tijd onder vuur. De schoolprestaties zijn slecht, oordeelde de Onderwijsinspectie. Critici vinden dat een islamitische school de integratie en emancipatie van moslims belemmert.

Leraren en leerlingen van het ICA noemen de school juist ‘een emancipatiemachine’.

”Hier kunnen leerlingen sterk worden in hun eigen omgeving,” zegt onderdirecteur Mehmet Okuducu in het blad. ”Dan komen ze daarna verder in de maatschappij.”

Meisjes grijpen hun kans, constateert natuurkundeleraar Niek Blom, zelf geen moslim. ”Zij kunnen zich door hun opleiding bevrijden van het thuisfront. Jongens worden door hun ouders meer vrijgelaten en vallen op school eerder af.”

Blom vindt wel dat sommige moslima’s door hun achtergrond worden belemmerd in hun ontplooiing.

”Ik coach een Egyptisch meisje. Zij kan nog altijd worden uitgehuwelijkt.”

Sümeyra vindt niet dat een islamitische school de integratie van moslims belemmert. ”Ik ga thuis en op straat met andere mensen om. Als alle leraren moslim waren, lagen de zaken misschien anders, maar dat is niet zo.”

Er zijn 5 reacties

 1. Henk el Makhloufi
  15 februari 2009 om 01:14 uur.

  Nou, wie begint?

 2. kano
  16 februari 2009 om 07:16 uur.

  ja wie begint?

 3. Charif
  16 februari 2009 om 09:14 uur.

  nou zal ik dan maar beginnen als Drag Queen Charif, maar dan wil ik wel een sponser!

 4. joop van laarhoven
  17 februari 2009 om 11:05 uur.

  Nu de lamzakkerige heren nog.
  Joop Essaouira

 5. naf
  19 februari 2009 om 09:47 uur.

  Nou ja ladies ga zo door nu de mannen nog!!!

Plaats je reactie