MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘Islamfeindlicher’ aanval op zwangere vrouw

07 juli 2009 | in Maatschappij | Reageer

In de Egyptische havenstad Alexandrië hebben duizenden mensen de begrafenis van Marwa S. bijgewoond. Deze jonge Egyptische vrouw die een hoofddoek draagt, werd vorige week doodgestoken in een rechtszaal in het Duitse Dresden. De zaak beroert de gemoederen in Egypte, maar krijgt opvallend weinig aandacht in de rest van de wereld.

Marwa S. was drie maanden zwanger toen ze vorige week woensdag 18 messteken kreeg in een rechtszaal in Dresden. Ze had net een getuigenis afgelegd tegen haar belager Alex W. Die was eerder al veroordeeld tot een boete van 780 euro omdat hij de jonge Egyptische vrouw die een hoofddoek draagt, racistische beledigingen als ‘terroriste’ en ‘islamiste’ naar het hoofd geslingerd had op een speelplaats, schrijft Indymedia.be.

Marwa S. en Alex W. waren naar de rechtszaal gekomen omdat de zaak behandeld werd in beroep. Alex W. wou een vrijspraak. De openbaar aanklager wou een omzetting naar een gevangenisstraf omdat Alex W. ook tijdens zijn proces onbeschaamd achter zijn daden bleef staan.

In de rechtszaal waren ook de echtgenoot van het slachtoffer en hun driejarig zoontje aanwezig. De echtgenoot snelde haar te hulp maar werd zelf verwond. Hij werd ook nog eens in het been geschoten door een toegesnelde politieman die hem voor de aanvaller hield. Hij lag een aantal dagen in coma, maar is nu aan de beterhand.

In Egyptische kranten wordt Marwa een ‘martelares van de hijab (islamitische hoofddoek, nvdr)’ genoemd. Verschillende Egyptische gezagsdragers woonden haar begrafenis bij. In Duitsland barst het debat los. Was dit het eerste dodelijke slachtoffer in Duitsland van de islamofobie?

“Als de feiten die in de media vermeld worden, kloppen, dan is dit heel duidelijk een islamofobe (islamfeindlicher) aanval”, zegt onderzoeker Peter Widmann aan Die Tageszeitung. Widmann wijst op “problematische tendenzen onder bepaalde intellectuelen” en “de haatscène op het internet” als mogelijke aanleidingen voor de moord. Volgens Widmann is er een onbehagen over de islam. “Er is daarnaast ook onzekerheid over wat legitieme kritiek is en waar het vijandbeeld begint.”

Oud-voorzitter van AEL Dyab Abou Jahjah is minder omzichtig. “Deze gewelddadige daden zijn het resultaat van de criminalisering van de moslims en hun religie en de stigmatisering van vrouwen met een hoofddoek in heel Europa,” schrijft hij op zijn blog volgens Indymedia.

Abou Jahjah begrijpt ook niet waarom de zaak nauwelijks een letter waard was in de Westerse media. Geen enkele Vlaamse (of Nederlandse) krant vond de moord op een vrouw met een hoofddoek in Duitsland een artikel waard. “Stel je eens voor dat het slachtoffer een Joodse vrouw was die vermoord werd door een Arabier omdat ze religieuze kledij droeg. Wat zou dan de reactie van de media en de publieke opinie geweest zijn? Denk daar eens over na en je zal begrijpen hoe ziek, bevooroordeeld en racistisch de Europese samenleving is.”

Plaats je reactie