MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokkaan heeft geen oog voor Alhambra

26 juli 2009 | in Marokko | 3 Reacties

Het Alhambra, een Moors paleizencomplex in de Spaanse stad Granada, aan de A-44 op weg naar de boot in AlgericasHet vliegtuig mag dan een aanlokkelijk alternatief zijn, duizenden Marokkaanse Nederlanders kiezen er jaar op jaar met volle overtuiging voor om zich twee, drie dagen op te vouwen in een personenauto of een klein busje. Met zo min mogelijk stops op weg naar het Rif, al gauw een reis van 3000 kilometer. En ja, dan heb je geen oog voor de islamitische schatten waar je vol gas aan voorbijrijdt.

Een rustplaats even voorbij Malaga, in het Zuid-Spaanse Andalusië. Op de parkeerplaats zijn tickets te koop voor de boten naar Tanger en Ceuta in Noord-Marokko. Bij de balie is het druk.

Een busje waarvan je je afvraagt hoe hij ooit de parkeerplaats nog moet afkomen, staat vlak naast een fonkelnieuwe, glanzend zwarte Mercedes. Met Nederlands nummerbord. Een vrouw, zwaar gesluierd, zit in de passagiersstoel rustig te wachten. Dan komt haar man terug, met twee flesjes drinken. Deuren klappen. De motor ronkt. De boot bij Algeciras wacht.

Even later vertrekt warempel ook het gammele busje. De bestuurder, die tot dan toe gemoedelijk naast zijn voertuig op een klapstoeltje zat, laat een forse rookwolk achter op de parkeerplaats. Met de rood-wit geblokte gordijntjes wapperend door de kapotte raampjes gaat het richting de Straat van Gibraltar.

Je vraagt je af: waarom gaan al die mensen niet lekker vliegen? Dat is veel sneller en, mits op tijd geboekt, soms zelfs goedkoper. Een doorgewinterde Marokkoreiziger, die deze zomer zijn vader gaat bezoeken, moet lachen. Op tijd boeken, dat is precies het probleem. „De meeste Marokkanen weten pas vlak van te voren wanneer ze gaan.” Bovendien: „Ga je met het vliegtuig, dan heb je in Marokko geen vervoer. Als je daar een hele zomer een auto wilt huren, ben je een kapitaal kwijt.”

Schoorvoetend komt hij dan met nóg een reden, misschien voor velen wel dé reden om duizenden kilometers in volgestouwde busjes te rijden: „Dat sfeertje, hè? Je doet het met z’n allen; met z’n allen gaan we naar huis. Dat heeft wel wat.”

Dus op naar de laatste halte vóór Marokko: de wachtrij op het veerplein bij het Spaanse Algeciras, waar de veerdiensten in de zomermaanden 24 uursdiensten draaien

Het gehele artikel is hier verder te lezen.

Er zijn 3 reacties

 1. chokri
  26 juli 2009 om 03:15 uur.

  Overdrijven is ook een kunst.
  3 dagen over de reis en 3000 KM. Volgens mij is het veel minder

 2. hassan sous
  27 juli 2009 om 02:38 uur.

  pfff en reizen naar de rif alsof alle marokkanen naar de rif gaan vanuit europa echt bullshit artikel oftewel een artikel alleen voor rueffa

 3. samadie
  29 juli 2009 om 12:43 uur.

  3 dagen !? gaan ze via turkie of zo ? inclusief pauzes ben ik er binnen 30 uur.
  en hassan voel je niet gepasseerd. wij zijn eenmaal in de meerderheid 😉
  het artiekel klopt niet dus jah waar maak je druk om. het is een beetje van de schrijver en een beetje van magie 😀

Plaats je reactie