MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Aantal informele moslimhuwelijken neemt toe

02 september 2009 | in Maatschappij | 2 Reacties

Het aantal informele islamitische huwelijken neemt toe. Die indruk hebben onderzoekers van de Universiteit Leiden die op verzoek van het ministerie van Justitie hebben gekeken naar verbintenissen die worden gesloten zonder dat er een burgerlijk huwelijk aan voorafgaat.

Betrouwbare en harde cijfers zijn volgens hen niet te geven. Maar op grond van hun onderzoek stellen de wetenschappers dat informele huwelijken in Nederland op kleine schaal lijken voor te komen en dat het aantal ook nog eens afneemt. In islamitische kring is echter een toename te zien. Moslims die ervoor kiezen informeel te huwen, doen dat bovendien steeds vaker zonder dat daar een imam in een moskee aan te pas komt, schrijft dagblad De Pers.

Moslimstellen die een informeel huwelijk aangaan, lijken dat vooral te doen vanuit het idee dat daarmee hun relatie en dus ook hun seksuele omgang wordt gelegitimeerd voor God en hun sociale omgeving. Volgens de onderzoekers vormt de informele verbintenis het alternatief voor ongehuwd samenwonen.

,,Het religieus huwelijk biedt dan de gelegenheid de relatie te bevestigen zonder gelijk de stap te zetten naar een burgerlijk huwelijk”, schrijven ze. Sommige ondervraagden brengen de toename van informele moslimhuwelijken in verband met het zoeken naar een pure islam onder vooral de tweede generatie Marokkaanse jongeren en Nederlanders die zich tot de islam hebben bekeerd, aldus de onderzoekers volgens het dagblad. De algemene trend van ,,informalisering van relaties” lijkt hierin volgens hen echter ook weerspiegeld te worden.

De Nederlandse wet erkent alleen het burgerlijke huwelijk. Een godsdienstige huwelijksplechtigheid mag pas plaatsvinden nadat de betrokkenen hebben aangegeven dat hun huwelijk bij de burgerlijke stand is gesloten.

Er zijn 2 reacties

 1. Maghrebie
  02 september 2009 om 09:45 uur.

  Dit soort verhalen hoor je de laatste tijd al te vaak.

  Dit zijn regels die toendertijd in het leven zijn geroepen in uitzonderingsgevallen. Nu misbruikt deze groep deze regels in naam van Allah.

  De koran en de godsdienst zijn heel duidelijk. Zoek niet de grenzen op van wat wel en wat niet mag. Wij leven in een rechtstaat waarin je je geloof vrij mag belijden zowel in NL als in Marokko. Ook bieden deze rechtstaten ons de vrijheid om te trouwen met wie je wilt.
  Waarom zou je dan voor dit stiekeme huwelijk moeten kiezen? dit doe je naar mijn inziens alleen als je zelf niet te goede trouw bent.

  Als iemand hier een antwoord op heeft dan hoor ik dat graag, ik ben daar zo nieuwsgierig naar.

 2. moessi de soussi
  02 september 2009 om 01:51 uur.

  Ik sluit me aan bij de reactie van Maghribie. Bij een informele huwelijk is de kans groter dat de rechten van vrouw en kinderen niert worden nageleefd, mocht er bijvoorbeeld gescheiden worden. In de islam moeten deze rechten juist beschermd worden door een huwelijk te laten registreren bij de aangewezen instanties.
  Kortom, als meer jongens en meiden voorkeur geven aan geregistreedre verbentenis, dan zijn we langzamerhand van het probleem af!

Plaats je reactie