MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Marokko bestelt militaire trainingstoestellen

18 oktober 2009 | in Marokko | 25 Reacties

T-6C vliegtuigDe Marokkaanse luchtmacht heeft bij de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Hawker Beechcraft Corporation (HBC) 24 eenmotorige T-6C trainingsvliegtuigen besteld. Onderdeel van het contract is tevens technische ondersteuning en training van het personeel. Met de order is een bedrag gemoeid van 185 miljoen dollar. Zo meldt LuchtvaartNieuws.nl.

De T-6C zal bij de Marokkaanse luchtmacht de wat oudere T-34 en T-37 gaan vervangen.

Er zijn 25 reacties

 1. mo
  18 oktober 2009 om 11:54 uur.

  Wordt steeds gekker met marok
  Hele wereld bereid zich voor met F16 straaljager en hij koopt vliegtuigen uit een Amerikaans museum.
  Maar zal wel gelijk hebben hoor, hij kan deze tegen zijn bevolking gebruiken. Net genoeg zou ik denken.

 2. Mister F
  19 oktober 2009 om 01:44 uur.

  Dat word weer een paar jaren touristen zakkenrollen voor de inwoners van marokko.

 3. tarik
  19 oktober 2009 om 12:37 uur.

  mo jij bent niet zo slim als jij slim was wis jij dat marokko f-16 block 52+ heeft besteld en t-90 tanks

 4. kamalantwerpen
  19 oktober 2009 om 01:06 uur.

  de laatste jaren is marokko fors aan het investeren in zijn militaire infrastuctuur;

  mezien

 5. aziz
  19 oktober 2009 om 01:38 uur.

  kunnen beter meer geld steken in gezondheid , infrastructuur ,en sport en dan vooral voetbal

 6. naf
  19 oktober 2009 om 03:37 uur.

  Stelletjes landverraders…Dat jullie zo over je eigen land denken. Het zullen wel weer berberen zijn die haten de koning dat was al duidelijk. Als je wat te klagen heb doe dat in marokko kijken wat er met je gebeurt daar. Stelletjes achterbakse landverraders!! Jeg TFOE ALIEKOEM

 7. Orion
  19 oktober 2009 om 07:32 uur.

  Mo het gaat om leervliegtuigen die piloten moeten voorbereiden om later in een f16 te vliegen. Logica is ook niet echt je sterkste punt.

 8. kano
  19 oktober 2009 om 10:02 uur.

  mo
  dit zin trainingsvliegtuigen en niet oorlogsvliegtuigen Marokko heeft al genoeg F16 s van Amerika gekocht, met deze trainingsvliegtuigen kunnen straalacherpiloten worden opgeleid, weet jij nu het verschil ? Marokko heeft recht om zich te bewapenen met de modernste wapens want de gemeene buurland Algerije is niet te vertrouwen want ze willen de onze Sahara pikken

 9. Henk el Makhloufi
  20 oktober 2009 om 10:32 uur.

  Alle elementaire vlieropleidingen beginnen gewoon op proppelertoestelen.
  Waar ook ter wereld.
  Dus daar is niks mis mee.

 10. peter = de naam
  20 oktober 2009 om 11:22 uur.

  @kano. Je zult bedoelen dat ze de west saharaanse bevolking nog verder willen onderdrukken. En het ingepikte land van die bevolking blijven bezetten.

 11. naf
  21 oktober 2009 om 12:17 uur.

  @ Peter,

  Als je eens goed op de landkaart kijkt zie je een lijn waaronder de sahara valt onder het land Marokko dus bek dicht houden!!

 12. kano
  21 oktober 2009 om 07:38 uur.

  peter = de naam

  Ga verder dromen

 13. kano
  21 oktober 2009 om 07:42 uur.

  peter = de naam

  Je zioninstische broeers in Palestina zitten dagelijks palestijnen te vermoorden en te onderdrukken en ze hebben het land van de palestijnen gepikt, de Westelijke sahara is Marokkaans en blijft Marokkaans.

 14. peter = de naam
  21 oktober 2009 om 11:24 uur.

  @Naf en Kano. Marokko is een bezetter van de Westelijke Sahara en onderdrukt daar de bevolking. De Marokkanen zijn uit op de grondstoffen in de Westelijke Sahara. De plaatselijke bevoking is daarvan het slachtoffer.

  Dagelijkse moordpartijen die door de Marokkanen vakkundig worden verzwegen. Dat doet het regime v Marokko wel knap moet ik zeggen. En ook weten ze zowat alle VN inspanningen ten behoeve van de West Saharaanse bevolking te traineren en tegen te werken. Een schandvlek is deze kwestie voor het aanzien van Marokko. Mede daarom is Marokko ook geen lid van de Afrikaanse Unie als enige Afrikaanse land.

 15. petr = de naam
  23 oktober 2009 om 11:01 uur.
 16. Orion
  23 oktober 2009 om 05:12 uur.

  Peter = de naam

  Zoals altijd spreek je uit onwetendheid. De enige reden dat marokko niet lid is van de Afrikaanse Unie omdat Polisario/westelijke sahara door steun van Algerije en Libie ook een zetel heeft. Mede daardoor is Marokko niet lid van de Afrikaanse EU. Tot grote spijt van andere Afrikaanse landen.

  Nu we het toch hebben over Afrika ,zullen we meteen Zuid-Afrika aankaarten. Blanke bevolking dat daar niet hoort en de baas wilt spelen. Toppunt van Achterlijke christelijke/blanke cultuur en fundamentalisme 🙂

 17. peter = de naam
  24 oktober 2009 om 11:37 uur.

  @Orion.Terecht dat Westelijke Sahara een zetel heeft in de Afrikaanse Unie. En jouw verhaal dat door Polisario en Algerije er geen zetel voor Marokko is, klopt niet. Marokko durft niet in 1 zaal te zitten met Polisario. Als de andere Afrikaanse landen het echt zo spijtig zouden vinden dat Marokko geen lid is van de unie, zouden ze dat wel veranderen. Maar die landen willen liever niet in 1 zaal zitten met een dictatoriaal onderdrukkend Marokkaans regime.

  Vanwege het lidmaatschap van de Westelijke Sahara, is Marokko geen lid van de Unie. Marokko bestuurt een groot deel van de Westelijke Sahara en wordt door de Westelijke Sahara als bezetter gezien. Volgens het Internationaal Gerechtshof en daarmee het volkenrecht is Marokko een bezettingsmacht. De annexatie van de Westelijke Sahara door Marokko wordt internationaal niet erkend, maar wordt gesteund door leden van de Arabische Liga.

  Wat is er op tegen dat blanke mensen in Zuid – Afrika wonen. Al vele honderden jaren. Waarom moeten ze weg van jou?

  En de volgende op je lijstje? De Joden in Marokko? De homosexuelen in Marokko? De christenen in Marokko? De atheisten in Marokko? Jijzelf?

  Jouw reactie is gebaseerd op vooroordeel.

 18. kano
  25 oktober 2009 om 08:27 uur.

  peter = de naam

  het is vreemd dat je voor de rect van komt ga even naar de bezette gebieden en kijk wat de zionisten daar met de palestijnen doen.

 19. kano
  25 oktober 2009 om 08:48 uur.

  Peter de naam

  het is vreemd dat je voor de rechten van mens komt, kijk wat in de bezette gebieden gebeurd dagelijks worden de palestijnen door de zionisten vernederd en vermoord, jij bent een grote hypocriet op deze site, Marokko wil geen zetel in die neppe Afrikaanse Unie wat hebben die dictators en corrupte leiders van die afrikaanse landen samen met die neppe Polisario en die Algerijenen bereikt hun volkeren worden verhongerd en onderdrukt en als Marokko een zetel accepteerd dan betekent dat hij die neppe polisario erkent en trouwen de laatste tijd zijn veel landen die de kant van Marokko kiezen en de neppe bende van polisario als volk niet meer erkennen.

 20. Henk el Makhloufi
  26 oktober 2009 om 01:26 uur.

  Achttien jaar gevangen in de hete woestijn
  Achttien jaar gevangen in de hete woestijn

  Gevolgen voor het conflict in de Westelijke Sahara heeft het niet gehad, maar voor Ahmed Boerziki was de vrijlating door Polisario ‘de mooiste dag van zijn leven’.

  print stuur artikel door

  Na achttien jaar dwangarbeid denkt Ahmed Bourkizi (45) maar aan één ding: trouwen en kinderen krijgen. “Ik wil leven als alle anderen en de tijd inhalen“, vertelt hij. Zijn ogen glimmen als die van een kind, zijn stekeltjeshaar is keurig geknipt, zijn handen liggen onwennig op zijn schoot niets te doen.

  Als Marokkaanse soldaat eerste klasse werd Bourkizi op 25 februari 1987 gevangengenomen door het Polisario Front, de verzetsbeweging die tegen Marokko vocht voor een onafhankelijke Westelijke Sahara.

  Vanaf dat moment bestond zijn leven uit werken in de zinderende hitte van de woestijn. Scholen, wegen, wapendepots en ziekenhuizen legden de honderden Marokkaanse krijgsgevangenen aan terwijl de Saharanen toekeken. Deze bewoners van de Sahara zijn in de jaren zeventig gevlucht uit Marokko en wonen sindsdien in tentenkampen in de Algerijnse oase Tindouf. “Ik werd als een hond behandeld: Doe dit, doe dat, riepen ze. En als ik niet snel genoeg werkte, kreeg ik van de bewakers zweepslagen met elektriciteitskabels“, vertelt Boerkizi.

  Hij behoort tot de laatste groep militaire krijgsgevangenen -zo’n vierhonderd- die deze zomer onder druk van de Verenigde Staten door het Front Polisario zijn vrijgelaten. De hoop was dat daarmee onderhandelingen zouden worden vlotgetrokken, maar dat gebeurde niet.

  In totaal nam het front meer dan tweeduizend soldaten en een enkele burger gevangen tijdens de jarenlange woestijnoorlog, tot de Verenigde Naties in 1991 een staakt-het-vuren wisten te bereiken.

  Pas vanaf 2000 kwamen er jaarlijks honderd à tweehonderd krijgsgevangenen vrij.

  Boerkizi wil geen kritiek uiten op de Marokkaanse regering, die hem na twee maanden in vrijheid toestaat met de pers te praten. Het belangrijkste is dat hij nu ook vrij is, zij het vijf jaar later dan zijn kameraden. “Dankzij geloof in God en het vaderland hield ik het vol.“

  Op een foto van het strafkamp Raboeni roept een gevangene op tot gebed. Witte kegelvormige huisjes staan rondom een stoffige binnenplaats. Mannen zitten op stoeltjes voor het appèl, het vierde die dag. Hier zaten Boerkizi en zijn kameraden gevangen. Weglopen ging niet: de woestijn hield hen gevangen.

  Boerkizi bewerkte jarenlang moestuinen zonder een ui of wortel te krijgen. Een keer werd hij betrapt op jatten en genadeloos afgeranseld. “Ik werd aan mijn voeten rondgetrokken over de stenen, alsof ze een schaap gingen slachten“, vertelt hij.

  Maar de jaren tachtig waren het ergst: de gevangenen kregen slechts een paar uur rust per nacht en sliepen in zelfgegraven loopgraven. Bidden was verboden, water om te wassen of schone kleren kregen ze nooit. Met hun eigen handen maakten de gevangenen in de woestijn 120 bakstenen per dag, opgejaagd door zweepslagen van de bewakers.

  “Iedereen is gemarteld, ook door het Algerijnse leger, God is mijn getuige“, vertelt Boerkizi. Veel van zijn kameraden zijn aan de martelingen of door uitputting overleden.

  De mooiste dag van zijn leven is 18 augustus 2005. “Toen de wielen van het vliegtuig de Marokkaanse bodem raakten, juichten we: leve koning Mohammed VI”

  Dit verhaal van deze overlevende doet me denken aan de foto’s van het “EERVOLLE’ Israëlische leger die met stenen de armen breken van kleine jongetjes die steenjes naar hun wierpen,of geblindeerde gevangen in de voet schieten,of hele dorpen afsluiten van de algemene watervoorziening en lachend staan toe te kijken hoe een heel dorp ( 1200 inwoners) water moeten tappen uit 1 leiding van 15mm die bijna geen druk heeft,dus duurt het vullen van 1 fles ongeveer 5 minuten.
  1200 mensen staan daarbij in de rij.
  En daar staat het Israëlische tuig bij te lachen.

 21. peter = de naam
  28 oktober 2009 om 01:06 uur.

  http://www.westelijkesahara.be/index.php?cat=123&art=0

  Laatste kolonie van Afrika zucht onder Marokkaanse bezetting
  18-11-2006

  Referendum nu!

  Sedert 1975 zucht het volk van West-Sahara onder de bezetting door Marokko van een groot deel van zijn grondgebied (de voormalige Spaanse Sahara), en verblijven meer dan 180.000 vluchtelingen in barre omstandigheden langs de grenzen van West-Sahara, afhankelijk van internationale hulpverlening, en in afwachting van terugkeer naar hun land. West-Sahara is de laatste kolonie in Afrika, en het gebied staat nog altijd op de lijst van de Verenigde Naties van zogenoemde niet-autonome gebieden.

  De Marokkaanse annexatie van het gebied druist in tegen het internationaal recht. Het door de Verenigde Naties beloofde zelfbeschikkingsreferendum onder het Saharaanse volk heeft nog altijd niet plaatsgevonden. Marokko weigert hieraan mee te werken en lapt alle resoluties van de Veiligheidsraad aan zijn laars. De bemiddelingen door afgezanten van de secretaris-generaal van de VN halen niets uit. Als het Marokkaanse regime zo doorgaat, wordt het tijd sancties tegen Marokko in te stellen, op zijn minst een verbod op wapenleveranties.

  Help de stilte doorbreken

  In bezet West-Sahara heerst in feite de staat van beleg. Elk oppositioneel geluid wordt in de kiem gesmoord of verboden, mensenrechtenactivisten worden opgepakt en in oneerlijke processen tot absurde straffen veroordeeld, burgerinitiatieven gedwarsboomd. Het verzet tegen de Marokkaanse overheersing is echter sterker dan ooit.
  Onafhankelijke media worden door Marokko systematisch geweerd. Hierdoor dreigt het volk van de West-Sahara vergeten te worden, en kan Marokko straffeloos zijn gang gaan. De Verenigde Naties zijn aanwezig in bezet West-Sahara, maar bieden de bevolking geen enkele bescherming.

  Ook in Nederland

  Sedert 2003 is in Nederland actief de Stichting Zelfbeschikking West-Sahara – voluit: Nederlandse Stichting voor uitoefening van het recht op zelfbeschikking door het volk van de Westelijke Sahara. De Stichting wil bevorderen dat het volk van de Westelijke Sahara eindelijk in vrijheid over zijn toekomst kan beslissen. Zij tracht dit te bereiken door beleidsbeïnvloeding, algemene informatievoorziening, voeren van campagnes, ondersteuning van personen of organisaties die zelf een actie willen beginnen, bevordering van onderlinge contacten tussen Nederlanders en Saharanen.
  Ze wil een bijdrage leveren aan de druk die vanuit vele vriendschapsverenigingen, solidariteitscomités, vakbonden, politieke partijen, mensenrechtenorganisaties etc in en buiten Europa wordt uitgeoefend op Marokko en op die landen die Marokko steunen in zijn illegale bezetting van West-Sahara.
  Aandachtspunten voor actie zijn de ernstige en aanhoudende schendingen van de mensenrechten in bezet gebied en de betrokkenheid van Nederland bij de plundering van de natuurlijke rijkdommen van de Westelijke Sahara. Daarbij wil de Stichting in Nederland de stem laten horen van de Saharanen zelf, uit bezet Sahara en de vluchtelingenkampen.

 22. tarik
  28 oktober 2009 om 07:46 uur.

  aziz sorry hoor maar military is ook belangrijk

 23. tarik
  28 oktober 2009 om 07:51 uur.

  peter = de naam marokko is zelf uit de Afrikaanse Unie omdat polisario een zetel kreeg

 24. peter = de naam
  29 oktober 2009 om 01:09 uur.

  @Tarik. Marokko zou maar wat graag lid willen worden van de Afrikaanse Unie. Maar een aaltal lidstaten houden dat tegen. Omdat Marokko een bezetingsmacht is. En terecht naar mijn mening.

  De enige landen die de annexatie van de Westelijke Sahara hebben erkend, zijn een aantal leden van de Arabische Liga. Maar dat zijn een stel dictatoriale landen met een berg boter op hun hoofd. Niet al te serieus te nemen dus

 25. kano
  29 oktober 2009 om 07:04 uur.

  peter = de naam

  Ga even palestijnen bevrijden van de zionisten oen

Plaats je reactie