MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Bloggen in Marokko is riskant

21 januari 2010 | in Internet | 4 Reacties

‘Marokko, vijand van internet?’, vraagt het Marokkaanse tijdschrift TelQuel zich af. Daar begint het op te lijken, luidt de conclusie van het bijbehorende artikel. Aanleiding is de veroordeling van blogger Bachir Hazzam tot vier maanden cel, omdat hij op zijn weblog steun betuigde aan een studentenactie.

Hij is de vierde Marokkaanse internetgebruiker die een celstraf krijgt opgelegd. Volgens de site Threatened Voices, die de vrijheid van meningsuiting op internet in de gaten houdt, is Marokko toegetreden tot de toptien van landen waar de meeste bloggers zijn bedreigd of gearresteerd. China staat in die lijst bovenaan, Marokko deelt de negende plaats met Cuba.

De meest recente veroordeling in Marokko begon met een studentenactie in het dorpje Taghjijt, vlak bij de zuidelijke kustplaats Agadir. Studenten hielden begin december een sit-in voor het kantoor van de gouverneur, zij eisten een nieuwe bibliotheek en een betere verbinding met Agadir.

De gouverneur besloot ordetroepen op de studenten af te sturen en de dagen erna braken er geregeld relletjes uit

Meer is hier verder te lezen.

Er zijn 4 reacties

 1. titwani
  25 januari 2010 om 01:43 uur.

  Sjonge jonge, dawlet el-haqq wa el-qanoun….3uriiya wa taqadom wa el-izdihar…Duidelijk dat deze woorden OOK bij deze regime geen betekenis hebben

  Marokko staat nu negende in de wereld als het gaat om censuur op internet, Staat wij tog ergens in top-10 🙂

 2. FOUAD
  28 januari 2010 om 03:10 uur.

  @ titwani

  Overal in de werld word er gecencureerd a sahbi 🙂

  Zelfs hier in NL….Kijk Bijv. de beelden die Eljazeera laat zien van de gesneuvelde militairen in Irak of Afghanistan….die zie je hier niet in NL omdat het ”te schokkend” is…maar in de werkelijkheid doen ze dat niet zo dat het protest tegen de oorlog niet gaat groeien 🙂

 3. TIIWANI
  30 januari 2010 om 01:36 uur.

  @fouad,

  daar heb je helemaal gelijk in, overal wordt gecensureerd. Maar die mensen censureren ten minste belangrijke zaken, moet je kijken waar dit over gaat a 3ibadellah. Een betere verbinding tussen Agadir en Taghjijt en een nieuw bibliotheek. En dan mensen die een sit-in steunden 4 maanden cel geven, terwijl groter criminelen rondlopen in Marokko ongestraft…Is wat de studenten nou eisen, echt zoo schokkend, in een land dat wil dat ze tot de beste infrastructuren van Afrika wil hebben??

  Nr. 9 als het gaat om censuur (voor debiele zaken) en nr. 130 in de Human Development Index…Ik ben trots op mijn land 🙁

 4. Yochem
  13 september 2010 om 12:15 uur.

  @ Fouad & Tiiwani,

  Zoals een dief zegt:”Iedereen steelt wel eens”

  Het klopt gewoon niet en je plaats delen met Cuba is een schande…

Plaats je reactie