MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Europees Parlement niet welkom

05 juni 2010 | in Economie | Reageer

Westelijke SaharaHet Europees Parlement verklaarde vorig jaar dat Europese visserij in de Westelijke Sahara illegaal zou zijn wanneer de oorspronkelijke Sahrawi bewoners niet geraadpleegd worden. Een delegatie van het Europees Parlement wil naar het gebied om te kijken of dat ook daadwerkelijk gebeurt, maar Marokko belet dat.

In 2005 werd er een overeenkomst gesloten tussen de Europese Unie en Marokko waardoor Europese vissers toegelaten worden in Marokko (FPA, Fisheries Partnership Agreement). De overeenkomst verklaart dat visserij kan “in de wateren die onder de soevereiniteit of jurisdictie van het Koninkrijk Marokko”.

Daar knelt het schoentje, want valt de Westelijke Sahara dan onder deze overeenkomst of niet? Marokko bezette het gebied in 1975 en bestuurt het grotendeels als de rest van het Marokkaanse territorium. Hoewel de Westelijke Sahara volgens het Internationaal Gerechtshof een bezetting is, liet de EU Marokko zelf beslissen of er door de EU ook gevist mocht worden in de Westelijke Sahara.

Juristen stelden in een advies aan de Europese Unie in februari 2010 dat Europese vissers niets te zoeken hebben bij de Westelijke Sahara. Zij vermeldden dat in de overeenkomst van 2005 afgesproken werd dat de oorspronkelijke Sahrawi’s voordeel moeten halen uit de overeenkomst en er ook over geraadpleegd moeten worden.

De juristen zeggen dat de Sahrawi’s noch geraadpleegd worden, noch de vruchten plukken van de overeenkomst en pleiten voor een schikkingprocedure. Hierdoor zouden de Sahrawi’s wél voordeel uit de overeenkomst halen en geraadpleegd worden. Als ook daadwerkelijk blijkt dat de Sahrawi’s niet geraadpleegd worden, dan is de Europese visserij illegaal en in strijd met het internationale recht

Meer is hier verder te lezen.

Plaats je reactie