MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Misbruikte meiden zoeken amper hulp

15 juni 2010 | in Maatschappij | 2 Reacties

Het Landelijk Psychotraumacentrum in het UMC Utrecht biedt onder meer opvang en behandeling aan jongeren t/m 25 jaar die eenmalig seksueel geweld hebben meegemaakt. Turkse en Marokkaanse meisjes melden zich echter weinig. Angst voor afwijzing of beschuldiging door de ouders lijken de belangrijkste oorzaken.

Er zijn geen wachtlijsten, behandelingen zijn kosteloos en er is geen verwijsbrief van de huisarts nodig om bij het Landelijk Psychotraumacentrum aan te kloppen. Dat zou de drempel voor slachtoffers van seksueel geweld moeten verlagen zou men kunnen denken. Maar sinds de oprichting van het Psychotraumacentrum in 2005 hebben zich nog geen meisjes van Turkse of Marokkaanse afkomst aangemeld. Het centrum stond voor een raadsel en trok projectmedewerker Juul Gouweloos aan om de redenen hiervan te onderzoeken. Gouweloos keek niet alleen naar de vraag hoe het komt dat Turkse en Marokkaanse meisjes zich niet aanmelden, maar ook naar wat er aan gedaan kan worden.

‘We hebben eerst de literatuur onderzocht om na te gaan of seksueel geweld even vaak voorkomt bij meisjes van Turkse en Marokkaanse afkomst als bij Nederlandse meisjes. Dat bleek zo te zijn. Daarna zijn we gaan kijken wat voor belemmeringen ze ervaren om hulp te zoeken. Door het houden van een expertmeeting zijn we meer te weten gekomen’, vertelt Gouweloos. Experts uit de praktijk en onderzoekswereld bogen zich over het vraagstuk. Gevoelens van schuld en schaamte en angst voor roddel blijken belangrijke belemmeringen voor Turkse en Marokkaanse meisjes om naar een instelling als het Psychotraumacentrum te stappen. ‘Zij zijn bang dat zij de familie te schande maken. Het is voor hen vaak ook erg belangrijk dat ze maagd blijven voor het huwelijk. Door een verkrachting verliezen zij hun maagdelijkheid en daar schamen zij zich voor’, concludeert Gouweloos.

Ligt de wortel van dit probleem dan niet binnen de Turkse en Marokkaanse cultuur? Niet alleen maar, zegt Juul Gouweloos. Zij organiseerde naast de expertmeeting ook een focusgroep met 6 Marokkaanse en Turkse meisjes tussen de 18 en de 25 jaar. Zij gaven aan dat

Meer is hier verder te lezen.

Er zijn 2 reacties

 1. Mo
  16 juni 2010 om 02:58 uur.

  Je kan niet iets verwachten wat niet bestaat. Denk daar maar is over na.

  Misschien is er wel misbruik, maar niet zoveel als bij onze Autochtone medelanders.

  De Nederlanders zijn goed in het hersenspoelen van onze meisjes. Zo proberen ze onze dochters tegen ons op te zetten. “Ach joh trek gewoon een minirokje aan”, Ach joh jij mag ook naar de disco net als stephanie”. “Ach joh luister niet naar je ouders, die komen toch uit de bergen.

  Ach joh Ach joh Ach joh.. Allah bestaat, en dat zal iedereen nog weten.

 2. Naf
  17 juni 2010 om 11:58 uur.

  Ik zeg niet dat het niet voorkomt bij de Marokkanen en Turken. Maar ik geef mo gelijk het zijn 9 van de 10 keer autochtonen Nederlanders die dit soort delicten plegen. Ik ben er bijna zeker dat misbruik bij de marokkanen en Turken veel minder voorkomt. Dus ga nou eerst je huiswerk en onderzoek goed verrichten en dan komen praten over misbruikten allochtonen.

  Ze vergeten dat marokkanen idd meestal gepakt worden voor kleine delicten, iets jatten of zo, vechtpartijen etc. Maar laten we even eerlijk zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dan Marokkanen minder zware delicten plegen dan waar hollanders voor vast komen te zitten. dan spreek ik over, verkrachtingen, misbruik, moord, dit soort delicten gebeurt veel meer bij de hollanders. En in Belgie heb je veel pedofielen dat is ook nou echt een pedofielen land!!

  Dus de onderzoek dit of dat klopt geen reet van. Ga eerst je huiswerk doen want het klopt niet. Marokkaanse vrouwen die zich misbruikt voelen omdat ze zelf hun benen openen voor de negers en achteraf zeggen oh shit ik had maag moeten blijven of steken het op misbruik. Wedden dat daar zwaar misbruik van wordt gemaakt.

  marokkaanse vrouwen liegen ook veel. Ik heb ooit in blijf van me lijf huis gewerkt en ik moest een gesprek voeren met een marokkaanse vrouw waarop ik een verslag moest maken. Ze zei toen me man slaat mij en de kinderen, een week later zei ze nee hij sloeg mij niet de kinderen, en wk later nee hij heeft me niet geslagen. Ik zei mevrouw vorige week zei u dit, en nu weer wat anders. Weet u wel waar u mee bezig bent. Als wij achterkomen dat u dingen verteld die niet kloppen, en ja zo gaat het dan met die marokkaanse vrouwen in blijf van me lijf huizen. 40% van die vrouwen wil eigen uitkering, vrijheid, thuis, van alle kortingen profiteren en liegen en begriegen tot ze erbij neervallen. Ik heb gezien dat ze altijd zo moeten overdrijven, en zeggen dan zogezegd altijd de man de schuld geven. Want die hollanders trappen overal in. het zijn altijd de mannen die in zware negatieve daglicht komen door dit soort vrouwen die 9 van de 10 keer schaapjesherder waren en komen dan in nederland tof doen.
  cheb3oe gobz cheb3ethoem beatrix gobz holanda oe wella jetfenkoe ala rjel sel3et lekhab!!

Plaats je reactie