MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Zwarte school krijgt oordeel ‘excellent’

19 juni 2010 | in Carriere | 1 Reactie

Lia Vermeulen is trots op haar school. Zij is directeur van de protestantse basisschool De Grebbe in Gageldonk-West. Een echte achterstandsbuurt in Bergen op Zoom, met veel laag opgeleide bewoners van buitenlandse komaf. Liefst 95 procent van haar 140 leerlingen heeft een niet-Nederlandse achtergrond, meest Turks of Marokkaans. Een echte ‘zwarte’ school dus, schrijft het Brabants Dagblad.

Toch doet De Grebbe het heel goed in een onderzoek naar de ‘leerwinst’ die basisscholen boeken bij hun leerlingen. Onderwijsdeskundige Joop Smits nam 95 Brabantse scholen met veel allochtone kinderen onder de loep. De Grebbe is een van de acht scholen die leerlingen afleveren met een veel hoger niveau dan je gezien hun beginsituatie zou verwachten.

“Hieruit blijkt dat een kleurrijke school wel degelijk prima resultaten kan boeken, ondanks het tegenovergestelde vooroordeel”, zegt Vermeulen in het dagblad. “Uit het onderzoek blijkt ook dat het extra geld dat wij krijgen om de achterstanden van deze leerlingen weg te werken, heel goed wordt besteed.”

Smits, oud-inspecteur van het onderwijs, keek in samenwerking met de Universiteit Tilburg naar de achterstand (vooral taal) van de Grebbe-kinderen in groep 3 ten opzichte van het gemiddelde landelijke niveau. Die bleek bijna een half schooljaar te zijn. Maar in groep 8, het laatste schooljaar, liggen ze juist een kwart jaar vóór op de gemiddelde leerling van een andere school. De Grebbe heeft leerlingen met een achterstand dus zo bijgespijkerd dat ze met een voorsprong naar het voortgezet onderwijs gaan. “Daarom verdient De Grebbe het predikaat ‘excellente school'”, zegt Joop Smits in het dagblad.

Er is 1 reactie

  1. gewoon
    20 juni 2010 om 09:50 uur.

    vooroordelen weer
    maar dat blijft

Plaats je reactie