MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Remigrerende Marokkanen komen terug

13 februari 2011 | in Maatschappij | 4 Reacties

Het leeuwendeel van de Bredase Marokkanen die naar Marokko verhuizen, is binnen drie jaar weer terug in Breda. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente. Volgens Driss Siraji (stichting allochtone ouderen) komt dat grotendeels doordat veel Marokkanen zeer slecht voorbereid vertrekken.

Siraji ziet de laatste jaren dat een toenemend aantal Bredase Marokkanen de wens koestert om terug te keren naar het land van herkomst.

De remigratie is echter niet altijd succesvol. Dat blijkt uit de aantallen die weer terugkeren. Zo vertrokken in 2008 120 van de 5049 etnische Bredase Marokkanen naar Marokko. Van hen zijn er inmiddels weer 93 terug. In 2009 remigreerden 150 van de 5168 Bredase Marokkanen. Binnen twee jaar waren er van deze groep al weer 96 teruggekeerd naar Breda, meldt BN/De Stem.

Siraji: “Dat komt doordat veel mensen de remigratie onderschatten. Ze kennen Marokko van de zomervakanties en hebben er mooie beelden bij. Eenmaal terug blijkt dat het leven er zwaar kan zijn. De voorzieningen en gezondheidszorg zijn slechter. Mensen lieten het na om zich in Nederland goed te verzekeren. Het onderwijs is anders.” Siraji weet dat daarnaast veel vrouwen kampen met een sociaal isolement. Zij voelen minder bewegingsvrijheid. Bovendien missen de geremigreerden vrienden en familie in Nederland. Siraji hamert erop: “Wie verlangt om in Marokko te wonen, moet zich erg goed voorbereiden.”

Er zijn 4 reacties

 1. NAF
  15 februari 2011 om 12:49 uur.

  Ja de 1e generatie komt terug ivm zorgstelsel en kinderen die ze missen. Maar dat is ook alles.

  De 2e generatie komt niet meer terug ja op vakantie naar Nederland. Verder heeft de 2e generatie het ook beter gedaan dan de 1e. Die hebben 9 van de 10 keer een bedrijf of zijn iets opgestart in Marokko.

  De 1e generatie heeft zich idd niet goed voorbereid om voorgoed te gaan naar Marokko. Maar al met al de 2e en gevolgd door de 3e generatie gaat toch terug naar Marokko. Dit komt voornamelijk omdat nederland altijd met nieuwe regels en wetten aankomt elk jaar. En er hier niks meer te halen valt. Als je geld heb zou ik zeggen investeer in Marokko begin een bedrijf of iets in die richting en blijf lekker daar genieten van de zon en rust.

  Gr NAF

 2. Azidan
  17 februari 2011 om 11:07 uur.

  Naf, je bent niet goed snik, je bent gek,

  Hoe kan je nou in Marokko investeren, een land dat vol dieven zit,

  Ik wil een boodschap uit brengen aan de Imazighen en de Marokkanen van Amazighafkomst. Denk aan jullie identiteit.

  Investeer enkel in een democratisch en islamitisch land. Indien de rechten van de Imazighen gegarandeerd kunnen worden dan kunnen wij investeren in ons land.

  In Frankrijk zijn de meerderheid Isousien en in Belgie en Nederland zijn de meerderheid Imazighen. Dus boodschap aan m’n broeders: investeer enkel in de Rifstreken. En vergeet niet jullie voorouders, vergeet niet hoe jullie voorouders behandeld werden.

  Gr
  Azidan

 3. AZRO
  17 februari 2011 om 09:37 uur.

  Azidan:

  helemaal mee eens

 4. Ahmed
  18 februari 2011 om 03:44 uur.

  Wat een aanval weer op de islam zeg. het Joods ritueel slachten en het islamitiche zijn het zelfde, waarbij de islamitiche vorm genoeg waarborgen kent ter voorkoming van dierenleed. Hoe weet kamerlid Dijkgraaf nou of het Islamitisch slachten nou geen waarborgen kent. Deze is gelijk aan het Islamitische. Als een dier in de Islam tijdens de slacht teveel heeft geleden, dan is dit vlees onrein en dus niet ‘halal’. Eeen dier maag voordat het geslacht wordt niet weten dat het dit lot zal ondergaan. het mag geen mes zien en geen andere dieren die geslacht worden. het dier mag geen bloed zien. het dier mag niet opgehokt zitten onder erbarmelijke omstandigheden. Het mes moet vlijmscherp zijn om in 1 haal de hals van slagader tot slagader open te snijden. waardoor het dier zijn hersenen meteen verdoofd zijn door onvoldoende bloed en dus zuurstoftoevoer.
  Ik vind dit weer een stomme en onnodige aanval op de islam. kijk maar hoe dijkgraaf het stelt, het Joodse kent meer waarborgen dan de Islamitische slacht. je zou denken dat hij dit heeft uitgezocht. niets is minder waar! Het is gewoon moeilijk om aanval op iets Joods te in te zetten. Dat wordt maatschappelijk niet geaccepteerd, want Joden zijn slachtoffers van de Holocaust door Adolf Hitler ( een Duitser, geen Moslim ). Islambashing is geaccepteerd, want moslims zijn slecht, ze terroriseren iedereen en verdienen het om aangevallen te worden. Niemand zal je dat kwalijk nemen en dat is precies wat hier gebeurt. kan iemand met wezenlijke verschillen komen tussen Islamitisch slachten en Joods slachten? Dat wil ik best horen, ben benieuwd. Ik zeg u eerlijk het Joods en Islamitisch slachten is hetzelfde, mede ook omdat een moslim gelooft in Abraham en hem tijdens elk gebed ( 5 keer per dag ) herdenkt. jammer dat mensen hier niet van op de hoogte zijn en Islam zien als een godsdienst die wezenlijk verschilt van het Joden en Christendom. Weet menig Nederlander dat jezus een hoog gerespecteerde profeet is in de islam? Wetenm nederlanders dat elke christelijk en Joodse profeet genoemd wordt in de Koran. Weten Nederlanders dat het verhaal van Jonas, Jozef Job en Noah in de Koran staan? Nee, we luisteren maar klakkeloos naar de publieke opinie en gaan mee met wat iedereen denkt, maar niemand die een boek openslaat. Lees, leer en verruim je gedachten. Dit leven is te kort om alles en iedereen te haten. Ik heb vrede gesloten met iedereen, waarom kunt u dat niet?

Plaats je reactie