MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Minister: geen spanningen in Marokko

24 februari 2011 | in Marokko | 10 Reacties

Onder de Marokkaanse bevolking heerst niet dezelfde spanning, zoals in andere Arabische landen het geval is. Dat blijkt uit het uitblijven van het neerslaan van protesten door ordetroepen, zei de Marokkaanse minister van buitenlandse zaken Taieb Fassi Fihri woensdag tijdens zijn bezoek aan Lissabon. Dat meldt Nieuws.nl.

De demonstraties in Marokko zijn volgens de minister een normaal onderdeel van het leven in een democratie en dwingen de regering er niet toe om haar koers te wijzigen. “Hervormingen komen er aan”, aldus Fihri.

Er zijn 10 reacties

 1. mustafa
  24 februari 2011 om 09:04 uur.
 2. Maestro
  25 februari 2011 om 03:06 uur.

  Wij steunen de Koning zeker!!!. Maar niet deze corrupte regering. De Marokkaanse bevolking demontreert tegen deze corrupte regering. Jammer dat de petitie niet goed is geschreven. Er komen zeker wel inchAllah maatregelen van de Koning tegen deze slechte regering!!!

 3. mohammed
  28 februari 2011 om 10:59 uur.

  Wij steunen zowel de koning als de regering niet,denk na mensen,
  even een geheugen opfrisser,de zwager van de koning schoot vorig jaar iemand neer tijdens een verkeersruzie,toen de politie arriveerde snauwde hij hen toe dat als ze niet maakten dat ze wegkwamen { de politie welteverstaan] hen hetzelfde zou overkomen,waarop hij vervolgens zijn auto starte en rustig wegreed.

  EN ZO KAN IK WEL EVEN DOORGAAN……
  MENSEN HET IS TIJD VOOR AKTIE!!!!!

  UPRISING UPRISING UPRISING UPRISING UPRISING

 4. Naf
  02 maart 2011 om 08:49 uur.

  @MOHAMMED

  Ach man overdrijf niet. Iedereen in Marokko word berecht voor het neerschieten van iemand. Of dit nu de familie van de Koning is of niet. Hoe kom je aan deze onzin (verhaal).

  Ga toch een leven zoeken. Je hoort roddels via via en denkt dat alles maar kan.

  Marokko is een van de beste en snelste met het oppakken en opsporen van extremisten. En praat volgende keer in de ik vorm want wie is wij. moeilijk he je eigen mening geven. je heb het over wij. wie is wij als deze onzin uit jou mond komt.

 5. Naf
  02 maart 2011 om 08:58 uur.

  90% van de Marokkaanse bevolking is niet tegen de Koning. Hoezo wel luid de vraag? De koning heeft in de afgelopen 10 jaar meer gedaan dan elk koning op aarde voor de toekomst van Marokko. De koning van Marokko Mohamed de 6e heeft zoveel projecten opgezet in marokko wat niet te beschrijven is in zo een korte tijd. Wat hij al bereikt heeft in de afgelopen 10 jaar en waar hij voor staat is niet te beschijven in woorden. Dat mensen zoals jij denken dat de wereld in 1 dag gemaakt is en verwachten dat Marokko in een dag veranderd moet worden is zielig en niet te doen met een corrupte regering. Maar hij staat er zelf hard op alleen kan hij het niet alleen en heeft hij hierbij de steun van de bevolking nodig die hij uit alle kanten zal krijgen.

  Het 1e wat hij gedaan heeft toen hij de troon betrede is de minister van financien ontslagen wegens corruptie. Dus mensen laat je niet lijdden door gestoorde mensen die tegen de marokkaanse koning zijn.

  We love Mohamed a sedies…

 6. Naf
  02 maart 2011 om 09:38 uur.

  POSITIEVE>>>Veranderingen in Marokko vanaf Mohammed 6e Koning van Marokko is geworden.

  Na zijn troonsbestijging sprak Koning Mohammed VI via de televisie tot de natie. Hij staat erom bekend dat hij uit z’n paleis komt, op zijn onderdanen afstapt, en de gebieden bezoekt waar verbeteringen en maatregelen nodig zijn. Hij stimuleert op actieve wijze economische verbeteringen op lokaal niveau en in sociale sectoren als volksgezondheid, electriciteitsvoorziening, drinkwaterproblemen, enzovoorts.

  Hij is een voorstander van onderwijs voor meisjes en empowerment van vrouwen. De conservatieven in het land zijn het hier niet mee eens, maar Koning Mohammes VI is desondanks doorgegaan met zijn inspanningen. Hij probeert via religie en geloof moderniseringen, vooruitgang en hervormingen door te voeren. Hij heeft grote stappen gezet bij het geven van meer rechten aan vrouwen en het vergroten van de burgerlijke vrijheden. Hij is ervan overtuigd dat met zijn nieuwe wet op het familierecht, de ‘Mudawana’, die hij heeft voorgelegd voor ratificatie, meer burgerlijke rechten voor vrouwen heeft gecreëerd. Hij is een koning die dichtbij het volk staat en gemakkelijk te benaderen is. Waar hij ook komt, hij zorgt ervoor dat als er nieuwe projecten worden gelanceerd, de lopende projecten ook voortgang blijven vinden. Hij staat erom bekend betrokken te zijn bij alle zaken waar zijn landgenoten zich mee bezig houden.

  Het is de koning van Marokko die zijn premier en zijn kabinet benoemt, volgens de grondwet uit 1996. Ook stelt hij de rechters van het land aan en zit hij de Hoge Raad voor. Hij is eveneens het Hoofd der Strijdmachten en ‘Commander of the Faithful’. Koning Mohammed VI heeft een groot vertrouwen in democratie en is van mening dat elk land zijn eigen specifieke vorm van democratie moet hebben, die het mogelijk maakt dat alle inwoners kunnen bijdragen aan de groei van het land.

  Marokko is een parlementaire constitutionele monarchie, met de minister-president als hoofd van de regering. Het parlement heeft de uitvoerende macht. Marokko kent de Kamer der Volksvertegenwoordigers en een Kamer van Raadgevers. De koning heeft het recht de ministers te ontslaan en kan het parlement ontbinden, in overleg met de voorzitters van beide Kamers.

  Koning Mohammed VI besteed de troon in Juli 1999, na de dood van zijn vader koning Hassan II, die 38 jaar regeerde. Na verkiezingen in 1998 werd de socialistische leider Abderrahmane Youssoufi minister-president van het land, met een coalitieregering van oppositiepartijen. De huidige premier is Abbas el Fassi, die door koning Mohammed VI werd aangesteld na de overwinning van de Istiqlal Partij tijdens de verkiezingen van September 2007.

  In het bankwezen zijn verschillende wettelijke hervormingen doorgevoerd, die het consumentenvertrouwen in de banken hebben doen toenemen. Ook de sinds 2006 dalende rentetarieven hebben ertoe geleid dat steeds meer kleine en middelgrote bedrijven financiering hebben kunnen krijgen. Het aantal banken is nog klein, maar groeit gestadig. Er zijn ook enkele Marokkaanse banken die in Europa opereren en Marokkaanse expats bedienen. Er is een privatisering van het bankwezen op gang gezet en samen met de groei van het aantal banken kan men verwachten dat de mogelijkheden voor financiering voor het MKB hierdoor zullen toenemen, wat een impuls voor het Marokkaanse bedrijfsleven zal betekenen. De Marokkaanse overheid heeft ook maatregelen genomen die financieringen in de vastgoedsector moeten verbeteren, wat een stimulerend effect op vastgoedinvesteringen zal hebben

  Ook de verzekeringssector in Marokko ziet een enorme groei, mede doordat meer Marokkanen zich bewust worden van deze sector. De sector is de op één na grootste van het Afrikaanse continent, met de levensverzekeringssector als meest gewilde sector. Steeds meer verzekeraars mengen zich op de markt, en daardoor groeit de sector gestadig

  Het programma Visie 2010 is een vitale factor voor de groei van het Marokkaanse toerisme. Het doel van dit programma is om de algehele infrastructuur te verbeteren, zodat in 2010 meer dan 10 miljoen toeristen per jaar het land kunnen bezoeken. Er worden verbeteringen uitgevoerd aan wegverbingingen, vluchthavens, accomodaties, enzovoorts, zodat niet alleen buitenlandse toeristen maar ook binnenlandse toeristen zullen worden aangetrokken. Mede door de goedkope vluchten en verbeterde luchthavens en weg- en treinverbindingen heeft het toerisme recentelijk een enorme groei doorgemaakt.

  Hoewel de prijzen van bouwmaterialen wereldwijd zijn gestegen, heeft Marokko een toenemende vraag naar bouwprojecten gezien. Buitenlandse investeerders en kopers zijn ingegaan op de door de overheid gefinancierde woningbouwprojecten, die onderdeel uitmaken van het plan Visie 2010. Daarnaast is er een ‘boom’ op de banenmarkt, waar een toegenomen vraag is naar geschoold en ongeschoold personeel voor de grote bouw- en infrastructuurprojecten. Door de uitstekende locaties, die zeer gewild zijn bij bekende sterren uit het buitenland, zijn ook grote aantallen buitenlandse financierders betrokken geraakt bij deze winstgevende investeringsmogelijkheden.

  Vanoudsher zijn de voedselverwerkingsindustrie en de visserijsector belangrijk voor Marokko, maar de laatste tijd zijn er ook bedrijven die zich begeven op het gebied van de aeronatiek en de textielindustrie. De chemische industrie van het land wordt gedomineerd door de productie van fosfaatnevenproducten en levert een derde van het BNP op. Ook de leerproductensector maakt een groei door, mede doordat zij geniet van belastingvrije import op de USA-markten.

  Na de grote regenval in 2006 maakte de Marokkaanse landbouwsector een grote groei door. Men is op grote schaal bezig om de irrigatie te verbeteren en in het algemeen moderniseringen door te voeren. De landbouwsector biedt werkgelegenheid aan 40 % van de banenmarkt. De overheid steunt de sector, mede om de levensstandaard op het platteland te verhogen. Onderdeel hiervan is de electrificering van alle plattelandsdelen van Marokko.

  Ook diverse andere sectoren, bijvoorbeeld media en reclame, telecommunicatie en ICT, de detailhandel, energie en transport, maken momenteel een groei door, wat bijdraagt aan de groei en gezondmaking van de Marokkaanse economie.

  De bodem van Marokko is rijk aan mineralen. Het land is na de USA en China de derde grootste producent van fosfaat. Er zitten grote, nog lang niet ten volle geëxploiteerde, hoeveelheden mineralen in de bodem. De mineraalwinningsindustrie is de sector die het grootste aandeel aan vreemde valuta het land binnenbrengt, is verantwoordelijk voor 35 % van de handel met het buitenland, en vormt 6 % van het BNP. De werkgelegenheidsmogelijkheden zijn vele. Daarnaast zijn er vele sectoren in de chemische en in de textielindustrie die bijdragen aan het verbeteren van de Marokkaanse economie.

  KONING MOHAMED 6e
  Koning Mohammed VI was van jongsafaan heel leergierig. Op vierjarige leeftijd begon hij met het volgen van de Koranschool aan het Koninklijk Paleis en leerde hij de Koran uit het hoofd. Op diezelfde school kreeg hij ook religieus en traditioneel onderwijs. Hij volgde basis- en vervolgonderwijs aan het Royal College en ontving zijn Baccalaureaat in 1981. In 1985 ontving hij zijn ‘BA in Law’ van het College of Law aan de Mohammed V University in Rabat. Daarnaast verwierf hij in 1987 zijn eerste ‘Certificat d`Etudes Superieures (CES)’ in de politieke wetenschappen, en in 1988 het ‘Diplome d`Etudes Approfondies (DEA)’ in publiekelijk recht. Hij behaalde eveneens het doctoraat in de rechten met een ‘Zeer Eervolle’ onderscheiding en de Felicitaties van de Jury van de Sophia Antipolis Universiteit van Nice, Frankrijk. Ook heeft hij een honoraire graad van de George Washington Universiteit voor zijn inspanningen voor het bevorderen van de Marokkaanse democratie.

  Marokko kan worden onderverdeeld in vier typen natuurlijke landschappen: het Rifgebergte, het Atlasgebergte, het Hoogplateau van Oost-Marokko en de Noordwestelijke Atlas. Deze landschappen zijn allemaal even aantrekkelijk. In welk ander land vind je nog zo’n overweldigende en ongerepte natuur?

  Het Atlasgebergte vormt wel het meest indrukwekkende Marokkaanse landschap. Het gebergte is onderverdeeld in de Midden Atlas, Hoge Atlas en Anti Atlas.

  Kortom onze koning is gewoon de juiste persoon die heel wat veranderingen heeft verricht in Marokko. Dit zijn de positieve dingen van Marokko die helaas niet gezien worden en waar nooit over gepraat wordt. Men is altijd geneigd alleen negatieve informatie te geven over onze Koning en onze prachtige land Marokko in zwarte daglicht te plaatsen. Voor de negatieve mensen op deze site lees het goed door en stamp deze feiten goed in jullie achterlijke hooft.

 7. MasterMo
  02 maart 2011 om 10:51 uur.

  waarom de regering veranderen ??
  weten jullie eigenlijk wel wie er de baas is in Marokko?
  ja precies….de KONING.de koning moet meer afstaan van zijn macht en minder lux leven, en meer aan de armen doen.
  dus de regering is de koning en de regering wordt aangesteld door de koning.
  we moeten misschien wel van die koning af, het leven wat hij lijdt , daar kun je de gehele arme marokkaans bevolking mee voeden.

 8. Naf
  02 maart 2011 om 12:26 uur.

  Marokkaanse Poëzie

  El maghrib djenna…

  mchat liyam o jat liyam o fel ghorba 7na niyam
  b3ad 3la lablad o man choft l7bab 7na siyam
  nhar 3la simana 3la chhar 3la 3am, mchat liyam,
  bladna la7biba lmaghrib machi blad le ghyam

  bladna rjalha rjal o nssaha ma b7al nasswan
  blad al karam al faqir fihom maykhalik ji3an
  a7ssan manta tghata biha wakha fel karyan
  dayf 3andna malik o dakhlto dakhlat soltan

  dkhol mar7ba bik fi darek dyafa maghribiya
  ama lhih khassek invitation fi diyar al gharbiya
  o 3andak tdkhol bi sabatak o twassakh a zarbiya
  laygolo 3lik 3arbi mtkhalef o qlil a tarbiya

  lablad twa7chatkom hadi moda ontoma b3adin 3lina
  flosskom o sda3kom kol sayf 3la rassha o 3iniha
  wladha ntoma wakha tbadalto o tnafakhto 3liha
  kol 3am nassha ka yfar7o bikom o dmo3 fi 3iniha

  beldna zina bled el ghier a letchien, elkarmous, oel hendija
  heddie hdiya lik oe sirtu figater shab berkane, oujda oe saidia….SEK!!!

 9. Adil el Oujdi
  03 maart 2011 om 11:49 uur.

  Salam

  TbarkAllah 3lik NAF, mooi gedaan meid!

  Fi gatr naass djelna SEC!

  Bi koul 7tiram,

  Adil el Oujdi

 10. NAF
  04 maart 2011 om 01:07 uur.

  @ adil el oujdi

  ana bent a saidia.. merci voor jou bericht.
  (wach kejen bhel shab, berkane, oujda oe saidia, hahahaha

  thala Naf bent a saidia

Plaats je reactie