MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Koning kondigt hervormingen aan‎ (VIDEO)

10 maart 2011 | in Marokko | 5 Reacties

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft woensdag brede grondwetshervormingen aangekondigd die er op gericht zijn het democratisch proces in het land te verbeteren. De koning kondigde de hervormingen aan in een zeldzame toespraak die werd uitgezonden op de televisie en de radio, schrijft Nieuws.nl.

Mohammed VI zei dat er een commissie wordt opgericht die een grondige herziening van de grondwet gaat onderzoeken. In juni gaat deze commissie vervolgens aanbevelingen doen aan het koningshuis. Dit moet er toe leiden dat Marokkaanse provincies meer macht krijgen, zodat ‘ons model van democratie en ontwikkeling’ wordt geconsolideerd, aldus de koning.

Ook de onafhankelijkheid van de rechtbanken moet worden verbeterd en in de wet moet worden vastgelegd dat de premier wordt gekozen door de meerderheid in het parlement. De koning zei tevens dat vrouwenrechten moeten worden verbeterd zodat de deelname aan de politiek van vrouwen toeneemt. Hij wil dit bewerkstelligen via een wet die vast moet leggen dat mannen en vrouwen gelijke kansen krijgen om voor politieke functies te worden gekozen.

De koning zei niets over de onrust in de Arabische wereld.

De toespraak van de koning:

Er zijn 5 reacties

 1. adil
  11 maart 2011 om 06:32 uur.

  een beter milieu begint bij je zelf

 2. youssef
  11 maart 2011 om 07:10 uur.

  hij is een vijand van de islam

 3. youssef
  11 maart 2011 om 07:21 uur.

  luister niet aub naar die schijnheilige hypocriet die oorlog voert tegen de islam

 4. KRITIEK
  12 maart 2011 om 02:04 uur.

  Wat si met de koning aan de hand? Lijkt wel of zijn gezondheid bergafwaarts gaat,,En hoe hij die toespraak voorleest, alsof hij een strakke strop op zijn keel heeft. En hij heeft opeens een bril nodig, zijn zicht is flink aangetast blijkbaar. Zijn ademhaling lijkt steeds moeizamer te gaan. Ik schrik daar toch van. Ik volg hem niet zo vaak, maar in de 10 jaar dat hij regeert, lijkt hij kwa leeftijd 30 jaar ouder te zijn geworden. Dat kan niet gezond zijn. Miss. moet hij wat minder de zeer opzoeken :). Zelfs Mubarrak en Bouteflika ogen nog fitter dan hij, en zijn 2x oud als hij..

  ON: Van waar opeens deze hervormingen? Het ging toch goed met Marokko (retorische vraag)? Zou men toch zenuwachtig zijn?Maar marokko was toch geen Libie, Tunisie of Egypte? Maar ow wacht even: Mubarrak zei ook egypte is tunesie niet..kaddafi zei dat libie egypte niet is..Salhe dat Jemene niet Libie is..ZO blijft het cirkeltje doorgaan..

  Inhoudelijk zegt de koning weinig..What about ministers die hij rechtstreeks aanstelt, wat doe hij met deze regering (die hij zelf heeft aangesteld), wat zijn visie op Sahara, krijgen we soms een federatie (hij roept dat de regio meer bevoegheid gaan krijgen), waarom komt hij hier pas 3 weken later mee? Worden Amazigh nu opeens 2de taal ofzo, met zijn erkenning van de Amazigh cultuur?

  Sorry, met alle respect. Zijn toespraak had hij kunnen besparen, want nu opent het alleen de deur met speculaties. Hij vertelt weinig vernieuwends en toont toch te weinig lef. Hij weet wat in de marokkaanse bevolking speelt, hij weet dat het volk grondige herziening van de hele staat wil, en niet enkel cosmetische wijziginkjes her en der?

  De koning moet meer naar zijn volk luisteren, en niet naar zijn kliek. ECHT naar zijn volk. Geen cliches, zoals zijn ex-collega Ben Ali of Mubarak. Het volk is uiteindelijk tot veel in staat, dan alleen handen kussen. de ontwikkelingen volgen zich razendsnel op, zou jammer zijn als de koning ingehaald wordt door de realiteit.

  Tenslotte wil ik het Libische volk een hart onder de riem te steken (ik had gehoopt dat ik meer kon betekenen), vertrouw op Allah. Insha aLLAH zal die Kadaffi binnen de kortste keren onthoofd worden door zijn volk, voor zijn misdaden. Allah zal de martelaren de juiste beloning geven Insha Allah.

 5. adil
  14 maart 2011 om 12:49 uur.

  eerst molai rachid alle zijn bezittingen die gestolen zijn direct of indirecte van de bevolking terug geven.
  zoals gronden waar hij supermarkten heeft gebouwd oneerlijke concurrentie met tankstations landbouw, onroerende zaken, en ga zo door…

Plaats je reactie