MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Nourredine Gribi ziet goud in vuilnis

31 maart 2011 | in Carriere | Reageer

Vuilnis komt in Marokko vaak nog een eind buiten de stad op een hoop terecht. Giftige stoffen sijpelen dan de grond in en vervuilen het water. Zonde en onnodig. Want ‘de Marokkaanse vuilnisbelt is goud waard’, weet ondernemer Noureddine Gribi.

Nourredine Gribi (41) werkte in Nederland in de afvalverwerking en zette begin dit jaar een bedrijf op in Kenitra. Dat verwerkt gebruikte olie, maar er zijn plannen om ook afval uit de vuilnisbelt, de landbouw en de industrie te recyclen.

Toen hij zich zo’n tien jaar geleden begon te verdiepen in de Marokkaanse markt voor duurzaamheid gebeurde er nog bijna niets op dat gebied. Gribi wilde zijn Nederlandse werkervaring gebruiken om een project in Marokko op te zetten: ‘Omdat veel materialen al uit de vuilnisbelt zijn gevist voor hergebruik, is het resterende materiaal makkelijk te verwerken.’

Na jaren van experimenteren, vallen en opstaan, ging zijn bedrijf begin dit jaar officieel van start. De door hem opgerichte stichting Lina haalt oude frituurolie op bij restaurants en zijn bedrijf Mano recycling verwerkt de olie. Uiteindelijk wordt er biobrandstof van gemaakt. De laatste fase van dat proces vindt nu nog plaats in Nederland, maar het is de bedoeling dat ook dat straks in Marokko gebeurt.

Gribi zegt de eerste te zijn die daar bezighoudt met de verwerking van gebruikte olie

Meer over de ondernemer is hier verder te lezen.

Plaats je reactie