MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Kans op eerste Nederlandse school in Marokko

17 april 2011 | in Marokko | 2 Reacties

Nederlandse kinderen in Marokko hebben zulke lange schooldagen dat de fut voor extra lessen ontbreekt. Dat was altijd het argument om geen Nederlandse school te beginnen. Dankzij een Marokkaans-Nederlandse moeder in Casablanca komt het er nu waarschijnlijk toch van.

Farah Azmani verhuisde anderhalf jaar geleden van Almere naar Casablanca. In haar nieuwe woonplaats kon ze kiezen uit Arabisch-, Frans-, Spaans- of Engelstalig onderwijs voor haar zoontje Rayyan, maar nergens bestond de mogelijkheid hem de Nederlandse taal en cultuur bij te brengen.

‘Op Nederlandse taal- en cultuurscholen (NTC-scholen) over de hele wereld krijgen kinderen – meestal buiten schooltijd – Nederlandse les. In Turkije zijn er 4 van zulke scholen en ook Egypte heeft een Nederlandse school. Hoe kan het dan dat er in Marokko nog helemaal niets is?’

En dat terwijl in Marokko naar schatting zo’n 3000 Nederlanders wonen. Farah spreekt thuis Nederlands met haar kind, maar dat vindt ze niet voldoende. ‘Alles wat je je kinderen aan taal kunt meegeven, is meegenomen.’

Farah Azmani is van huis uit basisschoolleerkracht. Ze zocht contact met de stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland, die de NTC-scholen begeleidt. Daar werd haar verteld dat er een paar jaar eerder ook al een poging was geweest tot het opzetten van een Nederlandse school in Marokko

Meer is hier verder te lezen.

Er zijn 2 reacties

 1. adil
  17 april 2011 om 09:02 uur.

  Ik zou mijn kind meer laten focussen op engels en arabisch

  ned. is alleen maar belangrijk als je in dit kikkerlandtje woont
  bovnedien is ned. taal niet zo erknt inde wereld

 2. Austen Girl
  19 april 2011 om 07:48 uur.

  Inderdaad, waarom Nederlands leren?

  1. Als je naar Marokko emigreert, heb je volgens mij genoeg aan Marokkaans (Arabisch en Tamazight), Engels en Frans. Nederlands is zeker geen wereldtaal en daar kom je zeker internationaal niet ver mee.

  2. Is haar kind wellicht voor de helft Nederlands, want dan begrijp ik het enigzins nog wel. Zo niet, waarom Nederlands leren?

  Maar goed, zo te zien wil zij dat graag voor haar kind.. vind het zeer vreemd. Mocht ik later kinderen hebben en naar Marokko emigreren, zal ik hen zeker niet Nederlands laten leren… nergens voor nodig!

Plaats je reactie