MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Onrust onder teruggekeerde Marokkanen door AOW-korting

20 juli 2011 | in Economie | Reageer

Er is onrust onder oudere Marokkanen die, nadat ze jaren in Nederland hadden gewerkt, terugkeerden naar hun land. Ze krijgen daar sinds vorige maand een korting op hun Nederlandse AOW-uitkering. Deze vermindering raakt sinds 1 juni alle gepensioneerden in het buitenland en betekent 33 euro per maand minder.

De verontwaardiging is groot, vertelt coördinator Mohamed Sayem op het remigrantensteunpunt SSR in Berkane, in het noorden van Marokko. Het is er extra druk. “De remigranten krijgen steeds weer te maken met wetswijzigingen en kortingen. Ze snappen het niet meer en het creëert onrust. Je merkt ook dat het invloed in Nederland heeft. Marokkanen die erover dachten terug te keren naar hun land doen dat toch maar niet. Ze zijn bang dat hun bestaan in Marokko heel onzeker wordt als de regeltjes van de uitkeringsinstanties in Nederland steeds veranderen.”

Het steunpunt adviseert alle AOW-ers in ieder geval een bezwaarschrift naar de Sociale Verzekeringsbank te sturen.

Alle in totaal 280.000 AOW’ers in het buitenland krijgen sinds 1 juni geen tegemoetkoming meer voor de koopkracht. Alleen de gepensioneerden die nog in Nederland belasting betalen ontvangen die wel. In Marokko wonen 11.500 mensen met een AOW-uitkering.

Volgens Sayem is het probleem dat veel remigranten nooit een volledig pensioen opbouwden

Meer is verder te lezen op de website van de NOS.

Plaats je reactie