MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

“Koningshuis overleeft Arabische lente niet”

04 augustus 2011 | in Marokko | Reageer

Een wijziging van de grondwet, vervroegde algemene verkiezingen, tal van sociale en economische hervormingen en nog zijn Marokkaanse activisten niet tevreden. Velen onder hen geloven dat het Marokkaanse koningshuis de Arabische lente niet zal overleven.

De nieuwe Marokkaanse grondwet werd door een publiek referendum goedgekeurd op 1 juli 2011. Door de nieuwe grondwet werd de macht van de koning zowel op wetgevend als op uitvoerend vlak aan banden gelegd. Een deel van die bevoegdheden worden vanaf nu overgeheveld naar de president, die gekozen zal worden uit de partij met de meeste stemmen.

Het wetgevende werk wordt de exclusieve bevoegdheid van het parlement en de president krijgt de autoriteit om ambtenaren te benoemen en te ontslaan. Benoemingen in het leger blijven de exclusieve bevoegdheid van de koning.

Ook al is de nieuwe grondwet verregaand, toch heeft de koning aan enkele sleutelbevoegdheden vastgehouden. Hij heeft nog steeds de macht om het parlement te ontbinden en ministers te ontslaan. Maar hij heeft niet de macht de president van de regering te ontslaan.

De nieuwe grondwet werd opgesteld door een comité van negentien experts die allemaal benoemd werden door de koning

Meer is hier verder te lezen.

Plaats je reactie