MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

De 20 februari-beweging is in crisis

29 augustus 2011 | in Marokko | Reageer

Na het referendum over de nieuwe Marokkaanse grondwet op 1 juli verkeert de Marokkaanse 20 februari-oppositiebeweging in crisis en dreigt uiteen te vallen na grote ideologische tegenstellingen. De 20 februari-beweging is ontstaan nadat eerder dit jaar de Tunesische president Ben Ali het veld moest ruimen na massaal volksprotest.

De nieuwe Marokkaanse grondwet kwam er vooral door betogingen die werden georganiseerd door de 20 februari-beweging. De beweging bestaat uit verschillende ideologische stromingen die samenwerken.

De seculiere Amazigh (Berber)-beweging, de islamistische beweging Adl Wal Ihsaan (‘rechtvaardigheid en liefdadigheid’) en andere linkse partijen waaronder de PSU (Verenigde Socialistische Partij), Nahj Democratia (Democratische Pad) en vele andere organisaties uit het maatschappelijke middenveld.

De 20 februari-beweging bereikte haar hoogtepunt met betogingen op 24 april, toen de Amazigh-beweging mobiliseerde om de Berberse lente van 20 april 1980 te herdenken en te vieren.

De eisen van de 20 februari-beweging waren in het begin van de protesten al heel duidelijk

Meer is hier verder te lezen.

Plaats je reactie