MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Aziz Binebine over Tazmamart en Marokko

05 oktober 2011 | in Marokko | 1 Reactie

Aziz Binebine is één van de weinige Marokkanen die Tazmamart heeft overleefd, de beruchte gevangenis waarvan het bestaan werd ontkend door de Marokkaanse koning Hassan II. Alle militairen die maar iets te maken hadden met de mislukte coup van Skhirat in 1971 belandden in Tazmamart. 18 jaar lang heeft Aziz Binebine het daglicht niet gezien, tot hij in 1990 werd vrijgelaten.

Aziz Binebine is in België op uitnodiging van het Zuiderpershuis in Antwerpen. Hij kwam getuigen over zijn gevangenschap naar aanleiding van het theaterstuk ‘Secret Gardens’ over Tazmamart. DeWereldMorgen.be sprak met hem.

Hoe kan iemand 18 jaar overleven in een gevangenis als Tazmamart?
Aziz Binebine: “Vooral geluk speelde een belangrijke rol. In mijn sectie zaten 29 gevangenen waarvan slechts vier het hebben overleefd. De 25 anderen stierven een zachte dood. Ze stierven door de honger, door koude of ziekte, of ze werden gek.”

“In die omstandigheden speelden religie en cultuur een heel belangrijke rol. Alle gevangenen waren religieus, en we zochten allemaal onze toevlucht in het geloof. In moeilijke tijden keren mensen zich tot God. Maar godsdienst alleen was niet voldoende. Je moest ook deel uitmaken van een cultuur. Wat mij heeft gered, is mijn jeugdpassie voor literatuur. In Tazmamart probeerde ik elk verhaal dat ik ooit had gelezen me voor de geest te halen en dat dan te vertellen aan mijn kameraden daar. Hoewel de meeste mensen Arabisch spraken, vertelde ik mijn verhalen in het Frans. Mijn Arabisch was namelijk niet zo goed. Maar toch verstonden ze mij. En daarom zeg ik dat cultuur van primordiaal belang is!”

“Ik had geen hoop. Ik vond hoop zeer gevaarlijk. In Tazmamart wist je niet of je ooit nog buiten zou komen, dus hopen op een andere toekomst was gevaarlijk.”

Hoe kan je nu zeggen dat hoop gevaarlijk is? Is hoop niet het enige dat nog rest in zo’n situatie?
Aziz Binebine: “Toen we in 1971 aankwamen in Tazmamart …

Het gehele interview is hier verder te lezen.

Er is 1 reactie

  1. mhamed
    05 oktober 2011 om 04:58 uur.

    hij is dood en allah weet wat hij te wachten staat.

Plaats je reactie