MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Bni Bouayach is het Marokkaanse Sidi Bouzid?

04 november 2011 | in Marokko | 9 Reacties

Echt atypisch lijkt het verhaal van Kamal al-Hassani niet op het eerste gezicht. Maar toch moet zijn verhaal verteld worden. Een hooggeschoolde Marokkaan die geen werk vindt, is veeleer regel dan uitzondering in een land dat zich steevast de ‘uitzondering’ van de Arabische wereld noemt.

Jarenlang vergeefs op zoek naar werk, allerlei examens en selectieproeven doorlopen, de eindjes bij elkaar proberen te knopen, teleurstelling na teleurstelling oplopen: dat is het verhaal van Kamal al-Hassani en tienduizenden andere Marokkanen.

Kamals desillusie over de Marokkaanse maatschappij leidde onvermijdelijk tot politiek activisme en in zijn kleine geboortestad Bni Bouayach sloot hij zich aan bij een vereniging voor hooggeschoolde werklozen. Dat stadje vind je met veel moeite terug op een landkaart, want het ligt ver weg van de grote imperiale Marokkaanse steden waar de toeristen komen.

Parallellen genoeg met die andere stad, die een vroege lente in de Arabische wereld inluidde, het Tunesische Sidi Bouzid. Ook daar lag een hooggeschoolde werkloze ongewild en onbewust aan de basis van de meest radicale politieke aardverschuiving van de 21ste eeuw.

Kamal zat ongetwijfeld aan zijn tv-toestel gekluisterd toen de Tunesische revolutie losbarstte

Meer is hier verder te lezen.

Er zijn 9 reacties

 1. tfou
  04 november 2011 om 08:15 uur.

  en maar blijven klagen het is nooit voldoende voor de rif hoeveel gebieden zijn er achtergesteld naast de rif kijk naar de sous en de atlas hoe erg het daar is babys sterven er elke winter door de kou en weinig voorzieningen. dit is gewoonweg propaganda de koning besteeds de laatste jaren alleen maar aan de arabieren de rif de rest laat hij stikke en nog maar klagen ze willen van een dorp een wereldstad maken als we nou praten over al hoceima of nador oke maar een dorp komop mensen er zijn genoeg steden die groter zijn dan bny bouach en eerder geholpen moeten worden. en over deze jongen meskien allah ie rahmou zijn probleem kennen veel geschoolde werklozen in marokko en zitten in hetzelfde schuitje helaas is hij het dupe van brute geweld door de regering van zber, SFARAAAAA !

 2. mhamed
  05 november 2011 om 08:56 uur.

  onze koning is top!!!!daar mag je niks verkeerd over zeggen hij doet meer dan zijn best.
  maar de rest moet oprotten GENOEG=GENOEG
  mijn oom is dokter en hij zit al jaren zonder werk…..vergunning krijgt hij niet om zijn eigen werkplek te mogen runnen HEEL raar….als het is casa of rabat was kon hij dat wel krijgen HEEL RAAR….
  onze koning weet volgens mij dat soort praktijken niet!!!!anders had hij zeker ingegrepen.
  erkening van hooggescholden jongens uit rif wordt dat als een bedreiging wat ik overgens ZEER DOM vindt van die hersseloze heersers.
  de kinderen van die heersers krijgen top jobs terwijl zij nog eens fatsoen kunnen gedragen.
  hoe veklaar je dit…….
  iemand uit casa of fes krijgt een baan bij de bank in al hoceima terwijl genoeg mensen zijn die dat ook kunnen?????
  een leraar uit rabat geeft les in nador terwijl een leraar uit nador werkloos is????
  iemand uit meknes krijgt een politie baan terwijl afgestudeerde politie uit al hoceima snoep verkoopt met zijn karretje????
  deze voorbeelden moeten we niet opzij schuiven eerlijkheid en rechtvaardigheid moet toch voor ieder gelden.GENOEG=GENOEG.
  de tijd van vandaag is de waarheid van toen.

 3. ouarzazate
  05 november 2011 om 11:41 uur.

  De ziekenhuizen in ouarzazate hebben geeneens een fatsoenlijke wachtruimte, als er gewonden binnen komen worden ze op de grond gelegd of omstanders moeten ze naar binnen helpen optillen met 5man want er is geeneens een fatsoelijnke brandcard (zonder wielen!)

  Plus ze moeten wachten uuuuurenlang op fatsoenlijke ongeschoolde artsen die de pijntjes moeten raden :: kwalitatieve doktoren zitten allemaal in rabat-casablanca !:s

  Dan heb ik het geeneens over de rest van stad ouarzazate en daarbuiten pfff

 4. Ziyad
  05 november 2011 om 03:34 uur.

  Dit is wel een heel gekleurde mening die maar 1 kant van het verhaal belicht. Geeft totaal niet de realiteit weer, maar een incomplete beeld over de gang van zaken

 5. Nour
  06 november 2011 om 12:17 uur.

  Natuurlijk is de koning van Marokko op de hoogte van de gebeurtenissen in zijn land. Hij weet wat er speelt en verandert er weinig tot niets aan. Veels te druk bezig met de infrastructuur maar de basis voor het land daar wordt weinig tot niets aan gedaan. Scholing en zorg dat is wat belangrijk is. Toch te triest voor woorden dat de ziekenhuizen in Marokko niet verbeterd zijn in de afgelopen twintig jaar. En wat betreft scholing ik weet niet eens waar ik moet beginnen.

  Ik geloof niet dat de koning top is omdat hij al ruim tien jaar niet bezig is met het volk van Marokko maar alleen maar Marokko wil moderniseren. Infrastructuur is hartstikke prachtig en fijn dat er eindelijk normale wegen zijn maar geef de Marokkanen ook het recht op banen. Zonde toch dat al die kennis in Marokko thuis zit in plaats van aan het werk. En wat betreft die vieze praktijken waarbij veel agenten en douaniers enz geld achteroverdrukken dat is nog steeds. Waarom doet de koning daar nog steeds niets aan. En dan heb ik het niet over zijn zogenaamde toezeggingen. In Rotterdam hebben ze er een mooie uitdrukking voor: GEEN WOORDEN MAAR DADEN!

 6. Omar
  06 november 2011 om 08:25 uur.

  ik heb besloten om nooit meer iets te lezen op maghreb.nl. Als ik niet wist het verhaal van die jongen (Allah yra7mou) had ik hier in getrapt, de helft van de waarheiden en het dramatiseren van de feiten. Ik wordt moe van die noordelijke nationalisten trouwens ik ben ook een Rifijn.

 7. Nadia
  07 november 2011 om 11:54 uur.

  @omar

  Ik kan niet geloven dat jij een RIFI bent. Er is kwa werkeloosheid bijna niets gedaan in de Rif regio en tevens voor alles wat buiten Rabat, Casablanca,Fes en Agadir ligt. Wij zijn allemaal Marokkanen. Waarom krijgt de eene Marokkaan betere gezondhuiszorg, scholing, baan dan de rest.

  De meerderheid van de Marokkanen uit Europa komt uit de Rif, 1/5 van de Marokkaanse inkomsten voor de staat zijn afkomstig van deze mensen.
  Is het niet eerlijk dat er nu ook wat gedaan voor de Rif!

  Belachlijk voor woorden dat kinderen en familie van de Fessie clan alles krijgen en er niets voor hoeft te doen.

 8. mhamed
  08 november 2011 om 11:15 uur.

  OMAR…..

  Ik wordt moe van die ontkenning en haat tegen het oude volk van marokko trouwens ik ben ook een Rifijn.

 9. mhamed
  08 november 2011 om 11:25 uur.

  die bendes daar moeten allemaal oprotten en NOOIT meer terug komen zelfs ophalen naar den haag…..
  want heel marokko lijdt aan die praktijken de armen huilen en de rijken lachen en dat kan NOOIT zo doorgaan.
  ik heb ook gezien hoe in ouarzazate aan toe gaat…
  ik ben ook in dhagla geweest en gezien hoe de mensen daar leven…..
  kortom tijd voor vernieuwing.

Plaats je reactie