MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Allochtone agent moet zich blijven bewijzen

25 november 2011 | in Carriere | 1 Reactie

Agenten van etnische minderheidsgroepen zijn ordehandhavers op straat en ordeverstoorders op het bureau, waar ze afwijken van de normale gang van zaken. Naar het corps toe moeten ze zich bewijzen als loyale, neutrale ‘Nederlandse’ agent. Tegelijkertijd worden ze geacht hun culturele achtergrond in te zetten in de omgang met burgers uit de eigen groep. Dat wringt, constateert antropoloog Sinan Çankaya.

Vanaf de jaren tachtig werkt de politieorganisatie hard aan zowel het binnenhalen als het binnenhouden van politieagenten uit etnische minderheidsgroepen. Ondanks talloze beleidsinitiatieven blijven de resultaten achterwege, of werken zelf tegen. Het Positieve Actie Plan Allochtonen, dat is 1989 van start ging heeft de beeldvorming over etnische minderheden bij de politie veel schade berokkend, zo meent Çankaya. Er bleken mensen te zijn aangenomen die niet aan de functie eisen voldeden. Al snel ontstond het vooroordeel dat politiemensen uit etnische minderhedengroepen slechts ‘om hun kleur’ worden aangenomen en niet zouden functioneren.

De wens om tot grotere diversiteit van het politiekorps te komen is in de laatste jaren minder een social issue en meer een business issue geworden. Het thema diversiteit ging vroeger veelal over doelgroepen die als slachtoffer werden gezien. In een steeds diverser wordende samenleving, wordt het cultureel kapitaal van werknemers uit etnische minderhedengroepen vaker erkend als toegevoegde waarde aan het bedrijf. De alledaagse praktijk bij de politie laat echter iets anders zien.

Een goede politieagent is neutraal, fatsoenlijk en solidair. Deze waarden worden vanzelfsprekend verondersteld bij autochtone agenten. Bij agenten uit etnische minderheden zit dat anders

Het ehele artikel is hier verder te lezen.

Er is 1 reactie

  1. lile
    26 november 2011 om 11:59 uur.

    Dat moeten wij allemaal en overal zelfs in land van herkomst.

Plaats je reactie