MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Jonge Waalse moslims op zoek naar eigen plek

03 december 2011 | in Geloof | 2 Reacties

Jonge moslims hebben het vaak moeilijk om een eigen plek te vinden in de Vlaamse samenleving. Belangrijke elementen voor het vinden van een eigen plaats zijn enerzijds participatie en anderzijds het delen van waarden en normen. Deze concepten hangen ook grotendeels samen: wie participeert, gaat anders om met die samenleving.

Mohamed Lahlali is stafmedewerker binnen de dienst werkgelegenheid van het Minderhedenforum, een organisatie die zich inzet voor de belangen van etnisch-culturele minderheden. Hans Van Crombrugge is doctor in de Pedagogische wetenschappen en verbonden aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen.

Hij heeft onderzoek verricht naar de rol van levensbeschouwingen binnen het gezin en de opvoeding, waarbij ook de rol van de islam onderzocht werd. Beide sprekers nemen één van beide invalshoeken voor zich, respectievelijk de invalshoek van participatie en deze van gedeelde waarden en normen. Door middel van een interviewgesprek met Rosalie Heens van vzw Motief stellen beiden hun ideeën voor.

Wat betreft werkgelegenheid en participatie is de situatie voor minderheidsgroepen volgens Lahlali allerminst rooskleurig. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 20 procent van de werkzoekenden tot etnisch-culturele minderheden behoort. Oorzaken zijn onder meer de selectieprocessen in verschillende bedrijven, die sterk cultureel bepaald zijn

Meer is hier verder te lezen.

Er zijn 2 reacties

 1. normaal
  03 december 2011 om 05:29 uur.

  Het is een kwestie van accepteren en verdraagzaamheid meer niet..
  Professoren en hooggestudeerde kunnen onderzoeken doen tot ze een ons wegen, maar daar schieten ze niks mee op, behalve dat ze een baan hebben.
  Zolang vijandig jegens islam en moslims wordt bewerkstelligd, blijven de problemen voortduren.
  Om de beeldvorming van de zogenaamde” minderheden” die in mijn ogen gewoon Belgen of Nederlanders zijn. (geboren en getogen), moet er eerst vanuit hun eigen positie veranderingen inkomen. Om maar een paar voorbeelden te noemen waar we aan kunnen werken:
  Geen schooluitval, geen slachtofferrol, met ze alle criminaliteit veroordelen en bestrijden, meer aandacht naar kennis en scholing, zo min mogelijk gebruik maken van de sociale voorziening ( tenzij noodzakelijk) opvoeding gebaseerd op schoolstimulans en lange termijn denken, creëren van mogelijkheden en samenwerking met verschillende partners. ….Enzovoort.
  Deze veranderingen kunnen bijdragen tot positieve beeldvorming en zo de acceptatie bevorderen. Zo kunnen wij meerwaarden toevoegen in de samenleving.
  Wat je nu ziet dat 80% uitkeringstrekkers zijn, snel rijk willen worden, criminaliteitpad hebben gekozen… enzovoort.
  En de overige 20% die heeft het moeilijke omdat er een scenario is ontstaan vanwege het slecht gedrag van de overgrote meerderheid.
  Wij moeten er voor zorgen dat wij door onze inzet meer kennisvergaring om zo een hoge positie te veroveren daarbij onze bestaansrecht en menswaardigheid te waarborgen en een plek in te nemen in de maatschappij. zodoende kan men het respect zelf afdwingingen en onze monopolie vergroten.
  Om maar een voorbeeld te noemen: als over 20 jaar door de vergrijzing artsen te kort zijn, dan zullen ze niet kijken of iemand moslim is of een hoofddoek draagt, die arts en moslima is nodig. er wordt gekeken naar de belangen van het land ( zoals toen er gastarbeiders nodig waren) maar dan is het dan een betere positie, waardoor men snel geaccepteerd wordt en zo wordt men ook gezien als iemand die nuttig is en belangrijk.
  Maar stelletje werklozen of nietsnutter daar heeft niemand een boodschappen aan.

 2. lile
  05 december 2011 om 12:27 uur.

  Hellemaal mee eens.

Plaats je reactie