MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

‘PJD haalt kastanjes uit het vuur’

11 december 2011 | in Marokko | 3 Reacties

Het eerste vooruitzicht voor een toekomstige regering onder leiding van de islamistische Parti de la Justice et du Développement (PJD) is een déjà vu gevoel. Marokko kent sinds 20 februari 2011 wekelijks betogingen en het ziet er niet naar uit dat dat snel zal veranderen.

De Istiqlal partij (nvdr: “partij van de onafhankelijkheid”, nationalistische partij) die de uitredende regering leidt, is de ware winnaar van de verkiezingen. Ze is met 60 zetels tweede geworden, na de PJD die 107 zetels in de wacht sleept. De Istiqlal partij zal waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in de toekomstige regering. De socialistische USFP (nvdr: “Marokkaanse socialistische Unie”) bedankte en gaat in de oppositie. De PJD mag onder leiding van Abdillah Ben Kirane, de kastanjes uit het vuur halen. De 20 februari-beweging zal niet stoppen met betogen vooraleer er echt verandering komt. De PJD zal zich in de toekomst moeten verantwoorden voor haar beleid en de Istiqlal partij kan er bij problemen ook naar verwijzen.

De verkiezingsuitslagen op 25 november waren nog niet bekend en de PJD claimde al de overwinning. Abdillah Ben Kirane, haar secretaris-generaal, maakt op de persconferentie bekend dat zijn toekomstige regering in overeenstemming met de wil van koning Mohammed VI zal regeren.

Fouad Ali El Himma, gewezen minister van Binnenlandse Zaken en een goede vriend van koning Mohammed VI, heeft de partij PAM (Parti Authenticité et Modernité) opgericht en is waarschijnlijk bezig aan een comeback

Meer is hier verder te lezen.

Er zijn 3 reacties

 1. normaal
  11 december 2011 om 02:41 uur.

  gaat el istiklal weer regeren?!
  dan wordt het een ramp

 2. normaal
  11 december 2011 om 04:31 uur.

  ik roep een ieder die begaan is met rechtvaardigheid, democratie en respect voor de mens in opstand komen, zodra weer de partijen gaan regeren die 100 jaar lang ook gereageerd hebben. vooral die maffia partij van ABBAS el Afasie en de partij van de vriend van de koning.
  er moet toch maar eerst bloed vallen voor dat er iets echt wordt bewerkstelligd
  blijkbaar is een vredige verkiezingspoging toch maar niet goed geweest
  ze willen de PJD partij zo de mondsnoeren of is hier spaken van een complot om zo weer zwartepiet toe te spelen richting de onschuldige om weer eens aan de macht te blijven.
  1 ding is zeker het volk trap er niet meer in!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  En ik ook niet !! en ik zal me als onderdeel van het volk in opstand komen tot het einde
  Maar hoop alsnog dat die partijen weg blijven en PJD zonder dwarsbomen en belemmeringen zijn verantwoordelijkheid gaat nemen om het land te sturen. Op een eerlijke rechtvaardige manier en de corruptie aan te pakken ,werkgelegenheid creëren, woningmarkt optimaliseren.
  Maar hij mag alvast beginnen met die miljarden van Rashid en zijn naaste af te pakken en die terug te geven aan het volk in de vorm van woningen te bouwen en ziekenhuizen en opleidingen verzorgen die perspectief bieden voor het land en het volk

 3. SOFIAN
  14 december 2011 om 06:43 uur.

  Here we go again.

Plaats je reactie