MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zaken



UITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Netanyahu bezoekt Nederland, nederzettingen profiteren

19 januari 2012 | in Politiek | 6 Reacties

Vandaag en morgen bezoekt de Israëlische premier Netanyahu Nederland. Het bezoek vindt plaats om de Nederlands-Israëlische betrekkingen te intensiveren. Die intensivering voltrekt zich in sneltreinvaart, vooral op initiatief van de Nederlandse regering, terwijl de regering-Netanyahu het nederzettingenbeleid intensiveert.

Oud-premier Dries van Agt, voorzitter van The Rights Forum: “De grootschalige en versnelde uitbreiding van nederzettingen blokkeert het vredesproces en vernietigt de twee-statenoplossing. Meer samenwerking met Israël zou helemaal niet aan de orde mogen zijn. Nu dreigt ook nog het gevaar dat de Nederlandse regering de nederzettingen feitelijk gaat steunen. Nederland draagt bij aan het probleem, in plaats van aan de oplossing.”

The Jerusalem Post meldde op 17 januari dat premier Netanyahu mede naar Nederland komt om de Nederlandse regering te bedanken “voor haar opstelling in internationale fora”. Daarmee doelt de krant in wezen op de onvoorwaardelijke steun die de regering-Rutte aan de regering-Netanyahu geeft, ongeacht de illegaliteit van Israëls beleid in de bezette Palestijnse gebieden en de dramatische gevolgen daarvan.

Een inventarisatie van drie Israëlische bronnen wijst uit dat de Israëlische autoriteiten in 2011 meer dan 12.500 nederzettingenhuizen hebben aangekondigd of goedgekeurd. Een intern EU-rapport, dat afgelopen week is uitgelekt, waarschuwt: “Indien de huidige trend niet gestopt en gekeerd wordt, komt de stichting van een levensvatbare Palestijnse staat op basis van de grenzen van 1967 verder weg te liggen dan ooit.”

Doordat de regering-Rutte geen enkel verband legt tussen de intensivering van de samenwerking en de voortgaande schendingen door Israël van het internationaal recht, geeft zij het politieke signaal af dat de Israëlische regering kan doorgaan met beleid dat ernstig menselijk leed veroorzaakt en dat de twee-statenoplossing onmogelijk maakt. Bovendien keert zij de rug toe aan Israëlische mensenrechten- en vredesorganisaties, die door een stortvloed aan anti-democratische wetgeving in de afgelopen maanden in de verdrukking zijn geraakt.

Nog zorgwekkender is dat de regering-Rutte het risico schept dat de nederzettingen direct van de intensivering profiteren. De Israëlische regering maakt namelijk geen onderscheid tussen de Staat Israël binnen de internationaal erkende grenzen van 1967 en de nederzettingen. Tot dusver zijn er geen aanwijzingen dat de regering-Rutte met de Israëlische regering waterdichte afspraken heeft gemaakt, die garanderen dat de nederzettingen buiten de samenwerking vallen. Hierdoor dreigt het gevaar dat bedrijven en instellingen die in nederzettingen zijn gevestigd van de intensivering profiteren en daarop meeliften.

In de afgelopen maanden heeft minister Rosenthal op diverse momenten geëist dat Israël besluiten tot de uitbreiding van nederzettingen moet “terugdraaien”. Indien de regering-Netanyahu deze eis niet inwilligt en geen waterdichte afspraken accepteert die de nederzettingen effectief buiten de bilaterale samenwerking plaatsen, dient premier Netanyahu vandaag de boodschap te krijgen dat de intensivering van de Nederlands-Israëlische betrekkingen tot nader order niet kan doorgaan.

Achtergrond
Tot de intensivering van de Nederlands-Israëlische betrekkingen hebben CDA en VVD in het regeerakkoord besloten. Sinds het aantreden van de regering-Rutte hebben de ministers Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Verhagen (Economische Zaken) stappen gezet om de intensivering gestalte te geven. In dat verband is een Nederlands-Israëlische Samenwerkingsraad (NISR) in oprichting, die de samenwerking institutionaliseert. Onder auspiciën van deze raad wordt nieuwe samenwerking beoogd op tal van terreinen, waaronder handel en economie, water, wetenschap en innovatie. Daarnaast heeft de samenwerking een politieke component.

Meer informatie
In Israël en de bezette Palestijnse gebieden worden ernstige schendingen van het internationaal recht gepleegd. Voor veel van die schendingen is de Israëlische regering verantwoordelijk. Bekijk hier het overzicht van RightsForum met belangrijke voorbeelden van schendingen.

Bron/Persbericht van: http://www.rightsforum.org

Er zijn 6 reacties

 1. peter = de naam
  19 januari 2012 om 10:41 uur.

  Dhr v. Agt is inmiddels tot een brontosaurus vervallen die ze niet meer allemaal op een rijtje heeft. Derhalve valt hij niet meer serieus te nemen.

 2. Aziz
  19 januari 2012 om 03:04 uur.
 3. Aziz
  20 januari 2012 om 01:00 uur.

  @ Peter, het maakt niet uit wie het roept maar feit is dat de Zionistiche beweging zijn eigen ruiten aan het ingooien is door het beleid wat ze voeren. Steeds meer Joodse organisatie in binnen – & buitenland keren zich tegen het Zionistische & Terroristisch beleid.

  De wereld kan ze niet nog langer het hoofd boven het hoofd houden. Dit land, Israel, is al in het begin van de 19e eeuw in de steigers gezet mede danzij de UK. Je zou toch zeggen dat ze met hun ervaringen in de Tweede wereldoorlog zich beter moeten gedragen jegens anderen maar nee hoor. Het zijn nota bene ook de Arabieren die ze in de jaren 40 hebben gered van het wanbeleid van het Westen. Marokko heeft de joden jarenlang beschermd en onderdak geboden en voor ze gestreden. En wat krijgen de Arabieren ervoor terug? Het uitroeien van een bevolking.

  Wat daar gebeurt kan niet meer door de beugel en het is al erg dat ze er decennia’s mee wegkomen. Ik ben ervan overtuigd dat indien er daar geen EERLIJKE oplossing komt, dan zal de ellende en veiligheid in de wereld alleen maar nog meer in het geding komen. 75% van de veiligheid in de wereld ligt juist op dat stukje van de aarde. Het is het begin geweest van de wereld en het zal daar ook eindigen. Ik hoop dat echt er eindelijk een keer opgetreden wordt door wie dan ook.

 4. mogadischu
  22 januari 2012 om 10:15 uur.

  Petertje, je bent een gewoon een zielige ra….

 5. mhamed
  23 januari 2012 om 02:42 uur.

  peter=de racist is ook een jood lees alle antwoorden van hem zal je merken dat hij israel met zijn uitkering steunt.

 6. aziz
  26 januari 2012 om 04:48 uur.

  Dit verklaart een hoop over het bezoekje. Hij komt natuurlijk zijn lobby in het Nederlandse parlement persoonlijk bedanken…

  http://www.nu.nl/politiek/2725019/rosenthal-blokkeert-kritische-eu-tekst-israel.html

Plaats je reactie