MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Dorpelingen verenigen zich tegen dorstige zilvermijn

19 maart 2012 | in Economie | 2 Reacties

Boven op een afgelegen berg met uitzicht op een van de grootste zilvermijnen in Afrika demonstreerden vorige week een grote groep vrouwen, mannen en kinderen tegen de dorstige zilvermijnen die een grote hoeveelheid van hun watervoorraad gebruikt en vervuilt.

Sinds augustus hebben honderden vrouwen in deze dorre streek, samen met hun kinderen en mannen van alle leeftijden, een aantal van de belangrijkste waterbronnen voor de mijnbouw geblokkeerd.

Ze beweren dat de faciliteit in Imiter, een Berber dorpje gelegen in de Hoge Atlas gebergte, te veel van de schaarse water verbruikt en vervuild wat het gebruikt.

“We hebben de deuren van de putten gesloten om te protesteren tegen onze ellende”, zei Moha Ouberka, een lokale inwoner die werkzaam is bij de mijn. “Kijk om je heen, we leven in het stenen tijdperk.”

Ouberka zei dat de demonstranten ook het gebrek aan banen, wegen, scholen en een regionaal ziekenhuis hekelen. Zulke dingen moeten volgens de demonstranten overvloedig zijn in een gebied waarvan de mijnbouw meer dan 240 ton zilver per jaar produceert en een balanstotaal van 74 miljoen euro ($ 97 miljoen) in 2010 had.

“Bewoners profiteren niet van de mijn”, zei een plaatselijke bewoner Ahmed Sadqi, waarbij hij opmerkte dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis ongeveer 200 kilometer is.

De mijn wordt beheerd door de Metallurgical Society of Imiter, een zustergroep van Managem, die indirect wordt gecontroleerd door een bedrijf dat behoort tot de koninklijke familie van Marokko. De mijn is in gebruik sinds 1969.

De mijn is uitgegroeid tot een symbool van de frustraties gevoeld door de inwoners van deze regio, een van de armste van het land.


Grotere kaart weergeven

Bron: middle-east-online.com

Er zijn 2 reacties

 1. soessie
  21 maart 2012 om 01:01 uur.

  zoveel welvaart en nog armoede te gek voor woorden

 2. anwar
  28 maart 2012 om 02:10 uur.

  wollah echt hsoema dat er zoveel zilver word weggehaald en dat de bewoners er helemaal niet van profiteren. Ik roep de mensen op die hier verantwoordelijk voor zijn om de winst te delen met de bewoners van dit gebied!!

  De dunya is heel kort en daarna volgt de afrekening(HISAAB). vergeet dit niet broeders.

  salamoe alaikoem.

Plaats je reactie