MAGHREBMAGAZINE

Marokko en Marokkaanse zakenUITGELICHT

27-07-17 | Reageer | Lees verder »
Wil je net als Hussein en Joan werken in een hecht team en jouw talent inzetten voor onze maatschappij? Zoek je een afwisselende baan met unieke ervaringen? Maak er politiewerk van. Bekijk hun verhaal in de video. Word ook agent:

REDACTIONEEL

12-09-16 | Reageer | Lees verder »
Het Offerfeest, of feest van Ibrahiem of Schapenfeest, is het belangrijkste feest van de islam. Het duurt drie dagen en wordt gevierd vanaf de 10e dag van de 12e maand van de islamitische kalender. De redactie van Maghreb.NL en MaghrebMagazine.NL wenst alle bezoekers een gezegend offerfeest. Eid mobarak!

Migranten in Marokko vaak slachtoffer van geweld

15 maart 2013 | in Marokko | Reageer

Migranten in MarokkoVele Afrikaanse migranten zitten vast in Marokko op hun reis naar Europa. Daar leven zij onder erbarmelijke omstandigheden en zijn ze veelvuldig slachtoffer van geweld, onder meer door Marokkaanse en Spaanse veiligheidstroepen. Ze kunnen nauwelijks rekenen op hulp. Dat stelt Artsen zonder Grenzen in een nieuw rapport.

In het rapport Trapped at the Gates of Europe staat dat Marokko als gevolg van strengere grenscontroles steeds vaker een gedwongen eindbestemming is. De migranten, die veelal uit landen ten zuiden van de Sahara komen en zich onwettig in het land bevinden, zijn buitengewoon kwetsbaar: het gevoerde migratiebeleid geeft voorrang aan veiligheidscriteria boven het respecteren van fundamentele mensenrechten. Zelfs de meest kwetsbare groepen, zoals slachtoffers van seksueel geweld of mensenhandel, kunnen nauwelijks op bijstand door de overheid rekenen.

Artsen zonder Grenzen zegt het klimaat van geweld te hekelen. Sinds december 2011 zijn teams van Artsen zonder Grenzen getuige geweest van een sterke toename van razzia’s en willekeurige deportaties, waaronder van zwangere vrouwen, gewonden en minderjarigen. Ook krijgen ze meldingen van herhaaldelijk geweld door Spaanse en Marokkaanse veiligheidstroepen die de grens bewaken bij de Spaanse enclave Melilla. ‘We zien onder meer mensen met breuken aan ledematen en kaakbeenderen, gebroken tanden en hersenschuddingen,’ zegt David Cantero, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Marokko.

Lees het volledige rapport ‘Trapped at the gates of Europe’.

Plaats je reactie